x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Când gurile se aud mai tare decât ideile

Când gurile se aud mai tare decât ideile

de Ionuț Bălan    |    23 Oct 2018   •   07:28
Când gurile se aud mai tare decât ideile

Nu e un fenomen strict românesc, dar e extrem de pregnant la noi: personajele sunt mai importante decât ideile, iar calitatea de vedetă bate calitatea opiniilor exprimate. Dacă îți câștigi notorietatea emițând mai mulți decibeli decât alții, dispui de canale de comunicare care îți asigură audiență constantă și te exprimi regulat pe anumite teme, ajungi să te confunzi cu temele respective în mentalul colectiv. Chiar dacă alții sunt mult mai calificați, mai competenți și mai pertinenți decât tine și, deci, ar merita cel puțin același nivel de atenție.

Cu alte cuvinte, în România contează persoana care critică sau laudă ceva, nu argumentele. Când pe aceeași temă se exprimă cineva care nu se află pe lista "oficială" de partizani sau dușmani ai unei anumite tematici, nimeni nu îi acordă atenție, chiar dacă este expert pe speța respectivă și o abordează de mult timp, cu mult înaintea combatanților-vedete din respectivul război. 

Chiar dacă se apelează la un simulacru de dezbatere de idei, în cele din urmă tot persoanele sunt vizate, atât de cei care laudă, cât și de aceia ce critică. O astfel de stare de lucruri ne amintește de ceea ce spunea Eleanor Roosevelt: "Mințile ilustre discută idei, inteligențele medii discută evenimente, iar mințile reduse îi discută pe alții". În momentul de față sunt discutate persoane, așadar nu putem vorbi, de fapt, de dezbaterea unor idei. Fiindcă s-ar vedea că nu prea are cine să o facă, în pofida limbajulului prețios utilizat. E un fel de bârfă la nivel național, care sfârșește într-o fundătură.

Singura soluție de ieșire din această fundătură este educația publicului. Vocile competente trebuie să se audă cel puțin la fel de pregnant precum vocile-vedetă. Nu e vorba de a ajunge la același nivel de decibeli mediatici, ci despre faptul că ideile merită să beneficieze de expunere. Nu este vorba despre a coborî nivelul dezbaterii pentru a te face auzit, ci, dimpotrivă, de a-l ridica.   

 

×