x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cât costă la bucată și cât en gros, un alegător român?

Cât costă la bucată și cât en gros, un alegător român?

de Lucian Avramescu    |    06 Dec 2012   •   17:10

Am stat alături de doi candidați USL – Cristiana Anghel, învățătoarea care a înfruntat, într-un protest aproape sinucigaș, moartea, candidat la Craiova și profesorul Brătescu din Roman, care candidează acasă. El, împotriva multimilionarei Udrea. Anghel se bate și ea cu doi multimilionari, Nețoiu și Solomon. Sacrificiul ei, dus până dincolo de putințele omenești (ajunsese să arate ca o umbră, iar cearcănele ei negre îi adânciseră ochii în fundul capului) a fost pentru returnarea demnității dăscălimii române. Eram, deci, la emisiunea Subiectiv a lui Răzvan Dumitrescu, eu de o parte, de cealaltă, Norica Nicolai, europarlamentar. Norica îmi spusese pe coridor, că a acordat interviuri unor mari ziare din două părți de lume – SUA și Rusia, povestind adevărul despre România. Bravo, am zis! Tăcerea voastră acolo, unde începe să fie centrul lumii, ar fi asasină. N-o lăsați să vorbească doar pe Macovei, produsul cel mai detestat al democrației românești.
Ce am aflat de la candidații USL? Brătescu spune că stă bine în sondaje, dar Udrea a tencuit cu bani orașul și colegiul tot. Miile de pachete cu plocoane electorale dosite în niște apartamente conspirative sunt, până la urmă, partea văzută a lucrurilor. Udrea, sunt informații, a cumpărat la greu, cu bani mulți, conștiințe precare și existențe chinuite. A târguit la bucată și en gros. Acum, zice Brătescu, profesor, cu unica avere cărțile, spre Roman curg camioane cu mii de perechi de bocanci. Udrea nu mai dă pantofi cu toc înalt sinistraților, ci s-a repliat pe bocanci de iarnă. Puteți proba asta? Fără îndoială. Să le ia bocancii, zic, sunt cumpărați tot din banii lor, să le ia darurile și să voteze cu conștiința și demnitatea lor de oameni care nu-s de vânzare.
Cristiana Anghel e uluită că Nețoiu, implicat acum câteva zile într-un accident rutier în care și-a pierdut viața o bătrână, iar martorii de la fața locului afirmă că el și nu șoferul sosit mai apoi și care nu știa cum se deschide mașina, s-ar fi aflat la volan, a ieșit deja basma curată. Presa a survolat subiectul. Iute a fost rezolvat pelerinajul candidatei însoțită de 1500 de oameni prin Craiova. Știrea a apărut în presa locală fără numele candidatei și cu o cifră fără cele două zerouri din coadă. Are informații că niște mii de euro au astupat vederea ziariștilor. Campania ei? Câteva afișe. Aruncată în Craiovița (știu cartierul), a fost uitată. Se simte fără niciun sprijin. Așa să fie? Ai, i-am zis, sprijinul oamenilor care ți-au înțeles protestul, ai respectul a milioane de cetățeni ai acestei țări pe care i-ai reprezentat tu și Sobaru. Am încurajat-o. Știu însă cartierele Craiovei, am citit mult despre mafia lui Solomon care a ieșit din pușcărie la fel de bogat cum intrase. Vii la ușa mea fără nimic? – a certat-o o localnică. Băutură n-ai adus? Mâncare, bani? Hai, că ăilalți au venit echipați! Te cutremuri.

Și totuși, credința mea e că oamenii nu pot fi cumpărați cu mizilicurile obraznice ale unora care au făcut averi colosale din politică, mizilicuri care pot însemna sute de mii de euro pe colegiu, bacșiș pe care îl pierd într-o noapte la Las Vegas. Luați-le, dacă sărăcia e atât de mare, bacșișurile, dar votați corect. Nu vă vindeți viața și viitorul. Nu-i eternizați pe Nețoiu, Solomon și Udrea și, în cele din urmă pe șeful lor, Băsescu. Mai avem o șansă.

×