Cum vor decurge convorbirile dintre Donald Trump și Klaus Iohannis programate vineri la Washington? Ce anume va solicita președintele României de la marele aliat pentru ca vizita de lucru să aducă avantaje concrete și cât mai substanțiale?
O documentare a precedentelor vizite ale președinților români în SUA ne arată că doar Nicolae Ceaușescu a mai fost primit la Casa Albă în cadrul mai multor vizite oficiale. Un document notat strict secret de importanță deosebită, publicat în premieră în lucrarea ,,Trei decenii de relații româno-americane 1955-1985” coordonată de Ambasadorul Nicolae Ecobescu, redă stenograma întâlnirii Nixon – Ceaușescu din 26 octombrie 1970, care a durat de la ora 11 la 12.50.
După ce mulțumește pentru ajutorul american primit în urma inundațiilor, Ceaușescu spune direct că ,,schimburile noastre economice sunt frânate de restricțiile impuse de legislația SUA”. Leagă dezvoltarea relațiilor de clauza națiunii celei mai favorizate, apoi ,,atacă ” problema creditelor pe care le solicită părții americane ,,desigur, în condiții avantajoase”. ,,Cred că rezolvarea ar fi facilitată dacă România ar fi considerată țară în curs de dezvoltare”. Nixon îl consultă pe Henry Kissinger, prezent în calitate de consilier special al președintelui, care spune: ,,Nu văd niciun motiv pentru care să nu fie acordat și României tratamentul Iugoslaviei”. Președintele Nixon decide pe loc: ,,Este hotărârea mea să acordăm României condițiile prevăzute pentru țările în curs de dezvoltare” și adaugă ,,v-aș ruga numai să nu anunțăm public acest lucru până nu vor fi încheiate formalitățile necesare”. Kissinger plusează, angajându-se să stimuleze băncile private să acorde credite pentru proiectele României și liberalizarea unor exporturi prohibite, anunțând livrarea unei instalații moderne de cracare catalitică. Discuția avansează spre sprijinul pe care îl solicită Ceaușescu în tratativele de aderare la GATT și pentru acorduri cu FMI și BIRD. Președintele SUA reține doleanțele României și adaugă: ,,Am în vedere că această colaborare nu implică niciun fel de condiții, neavând nicio intenție de a influența treburile interne ale țării”.
Avantajat istoric de acest mic tratat de negociere, avem încredere în succesul vizitei la Casa Albă a președintelui Iohannis!