x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine are bancheri să nu-i ucidă

Cine are bancheri să nu-i ucidă

de Ionuț Bălan    |    07 Mai 2015   •   09:30

Nu-i niciun secret că bancherii au fost cei mai la îndemână ţapi ispăşitori de-a lungul istoriei. Regele Filip cel Frumos al Franţei i-a executat pe Cavalerii Templieri după ce s-a împrumutat de la ei, pe motiv că practicau cămătăria. Şi asta a rămas o tradiţie, pentru că la fel a păţit şi liderul unui stat arab din Africa în zilele noastre.

Întrebarea este însă ce s-ar întâmpla dacă de mâine s-ar desfiinţa toate băncile, fiindcă e un păcat să pui preţpe timp? Statul şi-ar satisface necesităţile de finanţare doar pe baza fiscalităţii. Ceea ce ar distruge business-ul şi locurile de muncă. Sau angajaţii care ar rămâne fără bani cu două-trei zile înainte de leafă ar fi constrânşi să vândă din casă, în loc să apeleze la overdraft.

Din câte se observă, bănci¬le atenuează mişcările dure împotriva mediului de afaceri şi induc stabilitate la nivelul indivi¬dului. Îi oferă statului un răgaz să-şi pună la punct problemele structurale, ca să renunţe apoi să mai majoreze taxele. Cu alte cuvinte, sistemul bancar câştigă timp, care poate fi folo¬sit pentru corectarea greşelilor celor ce administrează econo-mia.

Da, dar când cineva îţi acordă o amânare, ţi-o dă ca să remediezi nişte erori, nu să faci altele, cum s-a obişnuit în România. Mai important de subliniat este însă că băncile au un evident rol social, prin intermediul „buffer“-ului de lichiditate oferit pentru restructurarea economiilor.

×