x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cu decizii nenorocite, care omoară oameni în penitenciare, se poate, camarazi #rezistenți?

Cu decizii nenorocite, care omoară oameni în penitenciare, se poate, camarazi #rezistenți?

de Serban Cionoff    |    09 Aug 2018   •   14:15
Cu decizii nenorocite, care omoară oameni în penitenciare, se poate, camarazi #rezistenți?

Judecătorul Stan Mustață a decedat în condiții care nu pot decât să ne cutremure și să ne revolte. Motiv pentru care se cuvine apreciată decizia de a se declanșa o investigare a împrejurărilor în care s-a produs această nemernică încălcare a drepturilor omului . Dându-se, astfel, răspuns la  întrebarea: cine a dat ordin ca deținutul Stan Mustață, aflat  în fază terminală a  unei cumplite boli, să fie transferat, la miezul nopții de la Penitenciarul Rahova la un alt penitenciar – zice-se unul de maximă siguranță- , fapt care a determinat agravarea galopantă suferinței și, într-un tragic final, a dus la moartea celui în cauză? În spiritul respectului pentru adevăr, trebuie să menționez că, și de data aceasta, confrații de la canalul Antena 3 a abordat acest tragic subiect cu maximă atenție și cu profesionism, așa încât nu pot fi decât solidar cu demersul lor.

 Am încercat să nu pun întrebarea pe un ton care să incite la creșterea valului de revoltă pe care l-a generat tragica veste în cercuri largi ale opiniei publice, dar cred că este necesar să facem trimitere la luarea de atitudine atât de  categorică și de corectă a lui Victor Ciutacu: „Cine a semnat mutarea la ora 02,00 a lui Mustață, aflat în faza terminală, de la o pușcărie la alta, trebuie luat cu mascații, azi, la ora 7”.

Deocamdată măcar, acela „cineva”, bag seama persoană importantă în ierarhia păzitorilor bunului mers al (in)justiției române, este încă pe post și ar fi de neimaginat ca acesta să își păstreze funcția și pentru încă ceva vreme. Nu insinuez nimic de natură să inducă neîncredere în ancheta ce se derulează, dar nici nu pot face abstracție de faptul că, din păcate, în lumea (in)justiției din arealul carpato-pontico-dâmbovițean își mai produce funestele consecințe principiul „ascunderii gunoiului sub preș” și corolarul său „o mână o spală pe  alta”. Să sperăm, însă, că, de data asta, ancheta se va derula cu maximă rigoare și imparțialitate, urmând ca rezultatele să fie comunicate cu celeritate, așa după cum impune respectul normelor de dialog și de transparență decizională.

 Impactul public al concluziilor anchetei va fi cu atât mai puternic dacă ținem seama de faptul că victima acestei decizii nenorocite este un jurist eminent, Stan Mustață, un adevărat om cu știință și conștiință care a avut curajul să denunțe public abjecta făcătură din procesul intentat profesorului Dan Voiculescu  prin așa-zisul „Dosar telepatia”. De aceea, trebuie spus, fără nici-o reținere, că orice încercare de a se da o soluție de compromis, în urma unor presiuni și intervenții ale unor anumite entități extrem de interesate în mușamalizarea acestui dramatic caz, va aduce, cu siguranță, un uriaș deserviciu încrederii publice în justiție!

 Până atunci, să punem câteva inevitabile întrebări. Ce fac, bunăoară, neobosiții (supra)veghetori ai reformei justiției acreditați aici, în Țara Mioriței? Mă refer la acele (unele) ambasade, altădată extrem de sensibile la orice atingere, efectivă sau doar presupusă, adusă independenței și onoarei justiției? Nu au aflat, oare, excelențele lor, că un judecător și, până la urmă, un simplu cetățean al României, stat membru al Uniuni Europene, a murit în urma unor asemenea rele tratamente aplicate în penitenciare? Sau au aflat, dar, atâta vreme cât judecătorul Stan Mustață nu se afla pe lista lor de protejați și, cu atât mai puțin, de medaliați, distinsele ambasade nu s-au simțit obligate să reacționeze cel puțin la fel de sonor decât au făcut-o în alte anumite cazuri? Ca să nu mai vorbim și despre lipsa oricărei reacții venite din partea paznicilor de far de la eșaloanele I, II sau III ale Uniunii Europene. Împrejurare în care consider că este absolut necesar ca europarlamentarii români- firește, cei care își onorează cu adevărat această calitate- să prezinte neîntârziat în forurile comunitare drama judecătorului Stan Mustață, așa încât aceasta să fie o nouă dovadă, și ea  inatacabilă, a modului în care, încă, își produc efectele deciziile eminamente politice cu care operează (in)justiția din România anului 2018! Cum vor fi receptate asemenea demersuri de către înalții diriguitori ai destinelor comunității europene, asta este,de-acum, o cu totul altă veste poveste…

Două vorbe aș mai avea să spun și pentru #rezistenții care , cu siguranță, la această oră, fac ultimele pregătiri pentru mitingul de mâine. Fie și cum vreți voi (sau cine v-a năimit), adică fără penali în funcții publice? Dar cu indivizi care, prin deciziile lor criminale, omoară un om într-un penitenciar al României, se poate? 

×
Subiecte în articol: stan mustata