x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale De ce ne preocupă mai mult cum să finanţăm deficitele, în loc să nu le facem?

De ce ne preocupă mai mult cum să finanţăm deficitele, în loc să nu le facem?

de Ionuț Bălan    |    17 Iun 2020   •   08:30
De ce ne preocupă mai mult cum să finanţăm deficitele, în loc să nu le facem?

Să stăm la un metru şi jumăte în spatele celorlalţi la coadă la cumpărături. Ceea ce face ca vânzările să se deruleze mai încet. Da, numai că încetineala nu e caracteristică doar retailului, totul merge mai lent, e mai puţin optimizat, ceea ce generează pierderi de productivitate. De aceea e bine să nu ne mai întrebăm de ce va creşte inflaţia din întreaga economie, denumită deflatorul PIB, care surprinde contraperformanţa.

Şi în contextul unei întârzieri naţionale, unei acumulări de arierate pe scară largă şi viteza de rotaţie a banilor se încetineşte.

Soluţia în această situaţie nu este însă să te duci cu preţurile de consum în sus când toată lumea sărăceşte. O productivitate mai redusă înseamnă bani mai puţini şi atunci orice se va vinde în măsură mai mică, bun de folosinţă imediată, îndelungată ori activ. A scumpi mărfurile când e nevoie de o majorare de volume şi scădere de spread-uri conincide cu falimentul, ceea ce generează şomaj.

Iată principala chestiune, dar despre care nu se discută nimic. Adică, e nevoie să se găsească soluţii pentru a reduce gap-ul, însă se vorbeşte doar cum să fie finanţate deficitele. Iar mai departe, în măsura în care se acumulează deficite, ce să dea companiile la schimb? Ai primit finanţare, cedezi acţiuni pentru bani publici, accepţi naţionalizarea. N-ar fi chiar o premieră, s-a văzut şi la case mai mari, din moment ce principala preocupare este să facem şi noi precum ceilalţi europeni sau state capitaliste mature. Din păcate, aici apare un inconvenient, naţionalizezi, dar poţi să administrezi ceea ce ai luat? Dacă nu, e posibil să faci mai mult rău şi ne întoarcem la problema că se ia în calcul cum să se finanţeze deficitele, nu cum să se evite.

×