x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale E treabă multă în Golf!

E treabă multă în Golf!

de Dan Constantin    |    06 Mai 2015   •   06:59

S-a încheiat o substanțială vizită a premierului României în patru țări din Consiliul de Cooperare al Golfului. Arabia Saudită, Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite au în ansamblu forță economică, poziție strategică și capacitate de influ¬ențare a pieței petrolului care le asigură un statut de partener privilegiat în relația cu marile puteri ale lumii. Semnificativ, după vizita lui Victor Ponta în Ryad, capitala Arabiei Saudite, ieri a venit Președintele Franței, iar săptămâna viitoare monarhii din cele 6 țări, care formează Consiliul de Cooperare al Golfului, sunt invitați la Casa Albă.

Vizita premierului român a deschis o serie de ferestre la nivelul înalt de decizie în țările vizitate. Ele urmează să fie valorificate printr-o serie de contracte și acțiuni de cooperare în domeniul agriculturii și energiei, cele mai ofertante pentru cele două părți. Disponibilitățile financiare care nu există în alte regiuni și maleabilitatea clasei de tineri manageri educați în instituții de elită sunt elemente de dinamism greu de estimat prin experiențele birocrației europene.

În Golf, lucrurile se mișcă în direcții multiple - financiar, imobiliar, științific, cultural, militar - iar relația politică este esențială pentru a fi acceptat în acest vârtej.

Pentru o creștere economică de 4-5 la sută, cât ar avea România nevoie pentru a spori palpabil și nivelul de trai al cetățeanului, relația economică de substanță cu filonul de aur din Golf este în următorii ani una dintre puținele „motoare”. Ca să avem treabă acasă, trebuie să muncim în Golf!
 

×