x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Euro e bun de cumpărat

Euro e bun de cumpărat

de Ionuț Bălan    |    04 Iun 2014   •   11:30

Nu mai e niciun secret că refugierea unor capitaluri din Ucraina şi Rusia în titluri de stat româneşti a determinat întărirea  monedei naţionale pâna la 4,39 lei/euro. Mai ales că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a spus că economia nu a mers atât de bine încât leul să se aprecieze. Totuşi, era firesc să nu fie plătit un preţ mare pentru bani “fierbinţi”, deoarece nu se ştie când ies. Cu alte cuvinte, intrarea lor a fost pur conjuncturală.

Şi efectele acestor hot money, veniţi din spaţiul ex-sovietic, nu s-au resimţit doar asupra cursului. Au intrat într-un moment în care România avea de plătit către FMI şi alţi creditori internaţionali peste 3 miliarde de euro. Iar capitalurile pe termen scurt menţionate au permis alimentarea vistieriei băncii centrale, pentru că rezerva valutară s-a redus în luna mai nu cu 3 miliarde, ci cu numai 1,76.  Ce vreţi mai mult, Banca Naţională a trecut peste un “vârf” de plată cu un curs care a atins minimele anului?!

Dar, în momentul de faţă, lucrurile sunt în plină schimbare. Rusia şi Ucraina tind să ajungă la o înţelegere, pentru că au interese economice comune, în special legate de distribuirea gazelor. Chiar dacă Moscova şi-a făcut “hedging”, adică îşi poate permite o poziţie mai relaxată faţă de Kiev ca urmare a contractului de furnizare a gazelor încheiat cu China. Şi aici intervine problema. Nu e firesc ca o potenţială înţelegere Ucraina – Rusia să ne prindă cu cursul jos. Altfel vom vedem cum capitalurile pe termen scurt ies la un preţ mai redus decât au intrat. Aşadar, la nivelul actual al cursului, care, e drept, că nu mai e 4,39, ci a urcat la 4,4, euro e de cumpărat. Leul nu are ce căuta la respectivul prag, mai ales că se apreciază şi dolarul faţă de moneda europeană. Şi cred că până la urmă e o chestiune de zile până când Banca Naţională va readuce cursul acolo de unde a plecat, fiindcă, probabil, a luat deja decizia să-şi reaşeze rezerva valutară la peste 32 miliarde de euro, unde s-a plasat pe parcursul întregului an 2013 (faţă de 30,68 miliarde, în prezent). Ocazie cu care e bine de adus încă o dată în atenţie declaraţia din prima parte a lunii mai, când guvernatorul Isărescu a afirmat că evoluţia economiei nu a fost atât de bună încât să justifice aprecierea monedei naţionale, aceasta fiind mai degrabă o mişcare determinată de mutări de capitaluri pe pieţele emergente, şi a precizat că nu-şi doreşte întărirea leului. "Vor fi capitaluri rătăcite, ieşiri de capital din Rusia, să nu credeţi că vrea BNR să aprecieze cursul, sau cel puţin eu. Nu sunt convins că avem fundamente atât de solide şi exporturile produc atât de bine”, a subliniat guvernatorul Băncii Naţionale a Românie.

Banda de variaţie în care s-ar putea întoarce cursul de schimb este, după opinia mea, 4,45-4,65 lei/euro.

 

×