x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Europa in fata Balcanilor sau invers

Europa in fata Balcanilor sau invers

de Vasile Leca    |    10 Mar 2015   •   10:27

Europa are in fata doua probleme - din multe altele – una cantonata in zona euro ,agitata suficient de Grecia si alta mult mai complicata pentru ca ataca securitatea continentului, dupa jocul fara scrupule al Rusiei in Ucraina . Cine ar putea juca acum un rol in Europa care sa puna la respect unor ambitii imperiale de expansiune ?

Exista opinii , care vad in Germania o posibilitate de a conduce Europa spre o zona de securitate ferita de pericolul redesteptarii orgoliilor Rusiei .” Natiunea cea mai puternica suntem noi – spunea Angela Merkel la tribuna Bundestagului - lumea se uita ce se intampla in Europa si Germania .lumea se uita la noi germanii, pentru a vedea daca suntem dispusi si capabili , in aceste clipe grele pe care le traverseaza Europa , de la finele ultimului razboi mondial , sa preluam raspunderea “ .Declaratia a fost facuta inainte de accentuarea colapsului Greciei si incercarea Rusiei de a dezintegrarea Ucraina. Se aveau in vedere ideile constituirii unui proiect al Statelor Unite ale Europei .

Cand vom avea o asemenea perspectiva , dupa ce se intampla acum in Europa? Greu de spus . Balcanii, care nu sunt, inca, integrati in Europa dar nici cu sanse de grabire a acestui proces au vazut prin declaratie , zorile aparitiei une Europe cu doua viteze in care vor exista tari integrate in uniunea monetara si restul alaturi.

Mult asteptata perspectiva a transformarii zonei euro “ intr-o uniune a ajutorului reciproc “devenea o iluzie. Colapsului financiar al Greciei, a aratat ca visul datoriilor neplatite sau amnarii sine die a inapoierii banilor ramane un vis , trezind la realitate noua conducere de la Atena.

Situatia, a atras atentia Balcanilor privind modul cum este tratat un stat din regiune ,starnind preocupari privind soarta Balcanilor in perioada urmatoare , cand inca nu se intrevad cai pentru depasirea situatiei din Grecia si accelerarea procesului de integrarea europeana.

Fara indoiala ochii sunt atintiti asupra miscarilor Germaniei care are un rol deosebit in zona euro. Mario Draghi, liderul Bancii Centrale Europene , spunea nu de mult ca” dezechilibrele din zona euro nu ar trebui combatute slabind cea mai puternica economie a blocului “ iar economistii germani sustin la randul lor ca” nu ei ar trbui sa se sacrifice ,ci tarile din zona euro care ar trebui sa urmeze drumul german catre productivitate , reducand deficitele bugetarepentru a-si imbunatatii perspectivele de crestere economica “.

Ce ar trebui sa inteleaga tarile din Balcani din aceste framantari ? Foarte dificil de spus pentru ca economiile acestui spatiu se afla ,inca, intr-un proces de cautare si asezare. Daca ne uitam cu atentie in regiune vedem ca Serbia dupa inceputul negocierilor cu UE de, anul trecut, este intr-un proces de cautare a cailor de indeplinire a standardelor europene dar si cu o privire atenta spre Moscova .

Criza economica a bulversat procesul extinderii catre Balcanii de Vest , astfel ca intr-o perioada lunga , un singur , Croatia a aderat la comunitatea europeana , viteza aderarii celorlalte state din Balcani aproape s-a stins.

Declaratiile noului presedinte ale UE a taiat elenul aderarii pentru urmatorii 5 ani. Optimisul fostul comisar UE pentru extindere, privind alocarea unui “ fond de investitii pentru Balcanii de Vest care sa ofere resurse pentru constructia si modernizarea unor sectoare importante ale economiilor acestor tari , a ramas un vis.

Populatia din Balcani a devenit sceptica , pentru ca ce se intampla acum in Grecia dar si in alte tari europene indeamna la atentie si precautie la orice demers UE. Europa de Sud- Est priveste cu o anumita preocupare aceste evolutii si asta in conditiile in care optiunile ce au inceput sa apara in regiune pot intra in contradictie cu occidentale afectand echilibrul privind o Europa unita care , inca, mai este o dorinta.

Daca nu cu mult timp in urma vorbeam de “reamenajarea “ Balcanilor, evenimentele dupa Vilnius impun “reamenajarea” Europei de data asta mult mai serios si sigur , pentru a nu mai tresarii la aparitia ramasitelor istorice. Semnalul ministrului de externe german,Frank –Walter Steinmeier citat de publicatia Der Speigel si anume “ rusii acorda o importanta starategica mare Balcanilor de Vest “ trebuie luat cu atentie deosebita pentru ca ce s-a intamplat pana acum nu este decat inceputul.

×