x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale IOHANNIS și GRINDEANU: România cu două viteze!

IOHANNIS și GRINDEANU: România cu două viteze!

de Dan Constantin    |    09 Mar 2017   •   07:50
IOHANNIS și GRINDEANU: România cu două viteze!

Președintele Iohannis pleacă spre Bruxelles după ce a luat un cartonaș galben în meciul pe care l-a deschis cu Parlamentul României. De la începutul anului, toate acțiunile pornite de la Cotroceni au avut ca țintă contestarea sub diferite forme a rezultatului alegerilor parlamentare. Coabitarea nu este acceptată de Iohannis, care urmărește pas cu pas o strategie agresivă pentru a se legitima ca lider radical al opoziției. Episodul Shhaideh, tălpile puse la buget, inflamarea străzii, asaltul mișcării ,,occupy” care țintește acum în Curtea Constituțională cu impulsul acceptului prezidențial sunt pașii escladării conflictului. Vrea Iohannis să forțeze suspendarea, mergând pe traseul lui Băsescu? În unele privințe chiar l-a depășit pe fostul președinte înscris în istoria recentă cu două mandate sub sigla ,,zece ani răi”.

Declarația Parlamentului îl pune pe Iohannis în situația de evaluare a trimestrului trecut de la alegerile din 11 decembrie. Uzurparea de putere de care este acuzat oficial este o primă filă a unui dosar de suspendare pentru încălcări grave ale Constituției. Actul Legislativului îi fragilizează poziția lui Iohannis, care, politic, nu prea are pe cine se sprijini. ,,Strada” convocată pe Facebook nu are consistență de organizare și legitimitate instituțională, așa încât președintele evocă în cuvântările lui ,,poporul”, apreciat mereu la supranumerar de crainicii din Piața Victoriei. Democrația alternativă pe care o propune ,,România lui Iohannis” este greu de digerat constituțional de masa populației și privită cu suspiciune de liderii Europei.

Iohannis are agenda lui pentru o dorită realegere, stimulată de un orgoliu nemăsurat. Contextul extern îl obligă la a sprijini mai mult interesul național al României decât interesele familiei sau ale unei minorități teutone. Participarea la Consiliul European din 9-10 martie este un prim test pe care îl dă, Europa cu două viteze putând să fie o mișcare din care el poate fi scos pe tușă. Prezența simultană a premierului Grindeanu la Bruxelles, la reuniunea Socialiștilor Europeni, arată că România are două viteze în interior. Premierul a luat-o pe scurtătură și i-a ,,luat fața” președintelui. Nu se știe nici dacă Iohannis va participa la ședința Popularilor Europeni, pe care i-a ocolit în ultimul timp fără explicații. Cântatul pe două voci nearmonizate la ,,export” poate fi însă o catastrofă. Iohannis va putea să înțeleagă că nu mai e solist?

 

×