x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ministrul ,,Zero” a fost chiar zero

Ministrul ,,Zero” a fost chiar zero

de Dan Constantin    |    11 Apr 2017   •   08:10
Ministrul ,,Zero” a fost chiar zero

Cristian Ghinea este produsul cel mai semnificativ al eșecului într-o funcție ministerială recompensat cu o altă poziție publică. Într-o societate cu minime criterii de moralitate, rezultatele catastrofale conduc cel puțin la sancționarea morală a responsabililor. În România, prăbușirea unor sectoare ale economiei este premiată, devine o diplomă de merit pentru conducătorul falimentului și o carte de vizită luată în seamă pentru primirea de noi responsabilități.

Ghinea a fost consilier al primului-ministru Cioloș pentru fonduri europene și la vacantarea postului devine ministru pe domeniul respectiv. A stat deci un an la butoanele problemei considerate de premierul tehnocrat esențială pentru mandatul asumat. O analiză a absorbției fondurilor europene 2014-2020 în Europa Centrală și de Est (ECE), recent publicată de Institutul de Economie Mondială (autor Mariana Camelia Țăranu), relevă situația îngrijorătoare în care se plasează România pe acest exercițiu al bugetului comunitar. Regiunea beneficiază de finanțare de 224,24 miliarde de euro, reprezentând aproape jumătate din bugetul de 454,44 mld. euro al UE. România are alocată o finanțare de 30,83 mld. euro de la bugetul UE pentru cele nouă programe convenite de către Comisie cu autoritățile naționale. La începutul lunii martie 2017, România se afla pe ultimul loc la valoarea proiectelor selectate - 11.4 % din total, cât și la cheltuieli raportate - 0,5% (166,6 milioane de euro).

Care este cauza? Mecanismul de decontare este cvasiblocat deoarece autoritățile de management nu sunt încă acreditate. Or, sarcina principală a ministeriatului lui Ghinea a fost tocmai acreditarea acestor unități fără de care nu poate fi pus în funcțiune circuitul de finanțare din fondurile europene. Problema a fost pasată noului Guvern, care a anunțat ca termen limită pentru acreditări iulie 2017, ținta de rambursare asumată de Executiv pe acest an fiind de 5,2 mld. Euro. Vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Rovana Plumb vor fi evaluate în funcție de atingerea acestor niveluri.

Ghinea a primit pentru succesul deplin - ABSORBȚIA ZERO - un madat de senator pe listele Uniunii care salvează România. Aceeași ,,pedeapsă” o execută la Camera Deputaților și fostul secretar de stat la Fonduri Europene, Dan Barna, un ,,guru” al finanțării de ONG-uri din bani europeni.

 

×