x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Money for nothing

Money for nothing

de Ionuț Bălan    |    19 Feb 2015   •   10:24

După cum arătam în editorialul anterior, unii şi-ar dori ca o banca centrală să poată, ba chiar să fie obligată să acorde împrumuturi guvernului cu dobândă zero. Un soi de credit doar cu viza de locatar flotant la Palatul Victoria pe buletin. Asta după ce recent, în Canada, mai multe ONG-uri cer în justiţie ca banca centrală a Canadei să-şi recapete această prerogativă, de a credita guvernul pe gratis, pierdută în 1974, când banca a devenit independentă faţă de guvern.

Este limpede de ce această perspectivă este visul umed al oricărui politician. Ar fi mult mai uşor să faci pomeni electorale şi clientelare atunci când interesele de partid o cer. Ar fi mult mai facil să demarezi tot felul de investiţii aberante, impresionând electoratul şi burduşind buzunarele firmelor de casă, abonate la contracte din bani publici. Pe hârtie, PIB-ul ar creşte ca voinicul din poveste doar din cheltuieli bugetare pompos numite "investiţii", iar autorităţile ar putea afişa şi un grad de îndatoare mai mic. În realitate, însă, prosperitatea reală, măsurată în putere de cumpărare şi bunuri şi servicii utile, nu ar avea decât de pierdut. Doar corupţia ar avea de câştigat.

Şi dacă tot ar beneficia Ministerul Finanţelor de credite cu dobândă zero, de ce să nu ţintească inflaţia, să stabilească dobânda de referinţă - cea pe care e dispus să o plătească la creditele în lei contractate, cu banii împrumutaţi să realizeze operaţiuni de piaţă şi să cumpere valută direct, nu prin agentul BNR. Într-o astfel de situaţie, Băncii Naţionale nu i-ar mai rămâne decât să deschidă conturi în lei băncilor şi să realizeze decontările.

Bănuiesc că o astfel de perspectivă le-ar surâde celor care laudă acum recenta decizie a justiţiei canadiene şi care, culmea, se autointitulează "liberali". Nu este absolut nimic liberal în dorinţa ca statul – care este, să ne amintim, cel mai prost administrator şi trebuie redus la minimum – să se poată împrumuta cu dobândă zero. Devreme ce nu se poate autoeduca să cheltuiască doar cât încasează, statul trebuie să plătească preţul banilor fixat de piaţă, la fel ca toată lumea.

 

 

×