x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noile norme de creditare încurajează economisirea

Noile norme de creditare încurajează economisirea

de Ionuț Bălan    |    13 Iun 2018   •   07:47
Noile norme de creditare încurajează economisirea

Prețurile explodează titrează ziarele și se poate observa cum atenția strategilor de serviciu, care continuă să creadă că inflația ajută colectarea taxelor, se mută dinspre bunurile cu cerere inelastică spre cele de folosință imediată. Asta alături de observația că dacă cineva are probleme cu scumpirea carburanților - bine evidențiată de ultimul comunicat al Institutului Național de Statistică - pe Mihai Tudose ar trebui să-l ia la întrebări. El s-a angajat că prețul benzinei nu va crește după reintroducerea supraaccizei.

Mai important este însă că în condițiile în care n-au crescut decât salariile celor din administrația locală, celelalte chiar s-au redus, e de așteptat să se ajusteze consumul pe termen mediu și, implicit, inflația.

La reducerea cererii ar putea contribui și majorarea economisirii venită în contextul unor noi norme de creditare, care ar putea fixa gradul de îndatorare la un nivel care să fac puțin posibil ca venitul disponibil să poată fi utilizat în alt mod.

Ca să explic mai clar, oamenii își propun să cumpere ceva, un bun de folosință îndelungată, și "colateralizează" cu salariul. Oferă garanția că în 5 ani vor achita, prin intermediul respectivului venit, ratele. Dar, dacă leafa nu mai poate fi utilizată pentru cumpărarea unor mărfuri, banii sunt insuficienți în absența creditului, și în locul achiziției unor imobile și a unor bunuri de folosință îndelungată - a căror piață se dezumflă - se pot realiza doar economii.

Așadar, în ciuda contextului actual, în care ziarele titrează că prețurile se inflamează, pe termen mediu, ele n-au loc decât în jos. Dinamică determinată atât de situația puterii de cumpărare, dar și a celei de cheltuire, reprimată cu ajutorul normelor de creditare. Norme care însă pot avea avantajul că identifică - în măsura în care băncile puteau să o facă, dar nu s-au deranjat - un nucleu de clienți care să nu escaladeze neperformanța și, în paralel cu micșorarea riscului, să reducă și marjele profit.

 

×
Subiecte în articol: norme de creditare