x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Replici ferme, nu tăcere și indiferență, la o otrăvită provocare secesionistă!

Replici ferme, nu tăcere și indiferență, la o otrăvită provocare secesionistă!

de Serban Cionoff    |    24 Oct 2016   •   12:50
Replici ferme, nu tăcere și indiferență, la o otrăvită provocare secesionistă!

În vreme ce, de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis dădea  mai mult ca sigur că românii vor avea cale liberă în Canada, pentru ca, la scurtă vreme după acest triumfal anunț, valonii să se opună categoric, blocând, deocamdată, acordul CETA, amânând ca visul nostru de a călători în Țara Arțarilor, iar, acasă, premierul tehnocrat, Dacian Cioloș, refuza să discute cu participanții la marșul pro-unionist pe care, sâmbătă, niște zeloși jandarmi i-au snopit în Piața Victoriei, iată că în două mari orașe din Transilvania se petrec niște lucruri care ar fi trebuit să dea foarte serios de gândit! În mod cu totul deosebit președintelui tuturor românilor și premierului ,,guvernului meu’’(Klaus Iohannisdixit!)

 Este vorba despre panourile pre-electorale afișate de UDMR la Cluj Napoca și la Oradea pe care stă scris cu litere mari: ,,taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala!’’ La prima vedere, ar fi vorba despre un protest sui generis împotriva centralizării excesive și ,prin aceasta, la un apel în favoarea unei echitabile repartizări a bugetului pentru toate regiunile și localitățile țării. Numai că lucrurile sunt departe de a sta în acest fel, de vreme ce  un asemenea mesaj nu face decât să (re)aducă în prim plan, de data asta în vocabularul registrului fiscal,ideea otrăvită a unor scelerați care pretind că Ardealul îi ține în spate pe ,,răgățăni’’ și pe ,,Miticii de la București’’. Slogan din care, acum, UDMR își face punct distinct al programului său electoral pentru scrutinul din 11 decembrie.

În această situație, era de așteptat, reacția liderilor UDMR, mai ales după după ce în spațiul mediatic au apărut luări de poziție față de o asemenea provocare fățișă. Numai că, așa după cum s-a întâmplat și în alte situații de aceeași natură,și de data aceasta  reacția a fost mai degrabă una prin care se încerca, inabil, cocoloșirea adevărului, așa cum a procedat președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter. Mult mai direct a fost CsomoBotand, președintele UDMR Cluj, care , după ce a repetat gogoașa că este un ,, mesaj strict fiscal’’,  a trecut la un atac furibundîmpotriva ,,naționaliștilor care iar au să o ia pe arătură’’. Cine sunt ,,naționaliști’’ și pe ce,,arătură’’ ar putea să o ia, nici că mai este nevoie să vă mai spun…

Dar, dacă atitudinea sfidătoare a unor lideri ai UDMR nu mă miră, în  schimb, nu pot accepta , sub nici-o formă, tăcerea principalelor partide politice față de această nouă provocare, mai ales când ea  face parte din oferta electorală a UDMR. Partide care, foarte curând, își vor încerca forțele în campania electorală pentru alegerile parlamentare. Așa după cum nu avem știință ca  Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice să se fi autosesizat față de aceste noi mesaje cu marcat caracter separatist. Întrebare pe deplin motivată cu atât mai mult cu cât ministerul condus de vicepremierul Vasile Dâncu- membru marcant al faimosului Grup de la Cluj-  a  elaborat un proiect de descentralizare și regionalizare. Ca să nu mai vorbesc despre îndatoririle ce revin Autorității Electorale Permanente, respectiv SRI în stabilirea circumstanțelor în care s-au putut petrece asemenea ieșiri perverse, a factorilor favorizanți, a inițiatorilor și făptuitorilor acest grav abuz care încalcă flagrant normele consfințite prin legea fundamentală a României. Cât despre tăcerea unor, altminteri foarte vocale, entități ale societății civile, treaba asta nici că mă mai miră. De mirare era ca lucrurile să fi stat altfel…

Spre onoarea lor, iată că, și de data asta, jurnaliștii trustului Intact se află la datorie. Remarcabile fiind intervenția lui Radu Tudor- care a cerut ca, pentru afișarea unor pancarte cu un asemenea mesaj, UDMR să intre în atenția MAI, AEP și a SRI-, ca  și poziția categorică pe care au avut-o, azi dimineață, la Antena 3, Adrian Ursu, Oana Zamfir și Dan Tănasă. M-aș bucura, însă, ca asemenea luări de poziție, răspicate și convingătoare, să nu rămână doar o excepție într-o bălteală de tăceri și de indiferență.

Peste doi ani,vom sărbători Marea Unire din 1 Decembrie 1918. Eveniment istoric pe care trebuie să îl cinstim prin fapte în slujba unei Românii unite și prospere, nu doar prin patetice declarații patriotarde și, cu atât mai puțin, prin toleranța vinovată față de asemenea manifestări ale spiritului primar, agresiv, expresii ale segregaționismului etnic și chiar ale  iredentismului maladiv.

×