x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Și protestul poartă fesul!

Și protestul poartă fesul!

de Dan Constantin    |    14 Feb 2017   •   07:50
Și protestul poartă fesul!

Scenografia din ce în ce mai elaborată a protestelor din Piața Victoriei începe să fie inspirată din tablourile plăcuțiștilor de la spectacolele omagiale importate de Ceaușescu din Coreea lui Kim. Talibanismul unor protestatari care refuză orice argument logic spre dialog mă face să gândesc că dincolo de lozincile afișate există un alt suport, nedeclarat, al mișcării care dorește să dea jos Guvernul Grindeanu.

Revendicările sunt din ce în ce mai politice și nu mai au nicio legătură cu startul manifestațiilor - Ordonanța 13, așadar trebuie să intuim cine pune motorul în mișcare. Zicala ,,interesul poartă fesul” ar da o logică în descoperirea straturilor mai adânci pe care se clădește tabloul lanternelor regizate de Felix Tătaru.

Pe cine a deranjat programul de guvernare? O impozitare suplimentară a câștigurilor mari este un motiv de supărare pentru pătura cea mai bine poziționată din companii, așa încât stimularea angajaților din subordine să strige ,,Jos!” nu este o surpriză. Creșterea salariului minim a determinat, la fel, o modificare a planurilor de venituri și cheltuieli în companii, diminuarea previzibilă a unor profituri, deci bonusuri mai reduse pentru manageri. Supărările cele mai mari pleacă însă din ținte mai aprige ale Guvernului și programului PSD.

O revizuire a politicii de redevențe, reafirmată de ministrul Economiei, prefigurează un conflict cu companiile din exploatarea resurselor, majoritatea trecute la firme străine. Cum multe din ONG-uri sunt finanțate de aceste companii, avem o explicație a mobilizării prin platformele online. O analiză publicată de Visegrad Post merge și mai departe pe această direcție. Măsura care a înfuriat Germania este, în opinia autorului analizei, înființarea Fondului Suveran de Investiții și Dezvoltare. ,

,Printr-o asemenea măsură, România plănuiește să-și schimbe statutul de colonie extractivă, pretinzând un statut de colonie productivă, comparabil cu cel al Ungariei”, crede autorul. Visegrad Post ajunge la concluzia că ,,Germania se revoltă împotriva guvernului ales democratic din România și caută să-l dea jos printr-un puci realizat prin eforturile unite ale fundațiilor politice germane (Adenauer, Ebert, Luxemburg) și ale societății civile finanțate de Soros”. Înțelegem al cui este fesul ce-l poartă protestul!

 

×