x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sultanul e departe, nebunii sunt printre noi

Sultanul e departe, nebunii sunt printre noi

de Ionuț Bălan    |    25 Iul 2016   •   07:10
Sultanul e departe, nebunii sunt printre noi

Evenimentele din ultimele zile induc ideea că atentatele ar dori să-i ţină ocupaţi pe vestici ca să nu se mai preocupe de Turcia. Acolo unde Erdogan îşi elimină pe bandă rulantă opozanţii.

Şi marea problemă este că atacurile teroriste nu mai au loc în ţările arabe ca până de curând, ci s-au mutat în statele dezvoltate ale Europei, dincolo de liniile turceşti pe care le consolidează NATO. În aceste condiţii, în care “partenerul” turc îşi supralicitează poziţia, dar, evident, fără să-şi fi făcut datoria, din moment ce Europa e zguduită de atacuri teroriste, NATO trebuie să pună rapid la punct o strategie pentru a face faţă acestui război neconvenţional, înainte de a-şi fragiliza poziţia. 

În fine, cea care poate avea un rol activ, în ciuda Brexitului, este Marea Britanie, probabil cel mai puternic stat european din punct de vedere militar şi al serviciilor de informaţii.

În ceea ce priveşte strict Turcia, Erdogan a  afirmat că lovitura de stat eşuată ar fi beneficiat şi de ajutor din exterior. Da, numai că felul în care a performat economia acestei ţări în ultima perioadă, într-un ritm superior celui văzut în Uniunea Europeană, arată că turcii n-au  nevoie de vreun “imbold” extern. Ei au capacitate de autodeterminare, de a merge pe calea corectă, dacă observă că o lovitură militară e folosită pentru a se face epurare în stat, iar adversarii politici din Parlament devin brusc prieteni şi adoptă un ton unanim.

Cetăţenii turci trebuie să lupte pentru apărarea principiilor laice, fiindcă, după proclamarea republicii de către Atatürk, acest popor a urmat consecvent calea democraţiei.

Iar în legătură cu Erdogan trebuie precizat că el nu face decât să completeze trista galerie de politicieni contemporani compusă din Trump, Merkel, Hollande, Sarkozy şi Berlusconi. 

×