x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tăcerea Lupilor

Tăcerea Lupilor

de Dan Constantin    |    30 Dec 2016   •   17:10
Tăcerea Lupilor

Președinția României a devenit sub mandatul lui Klaus Iohannis o instituție în care comunicarea este cvasi inexistentă.Rarele conferințe de presă sunt programate fără o logică a continuității problemelor sau după un calendar ci, mai mult pentru a adînci conflicte sau nelămuriri. Președintele, ne-a avertizat că vrea să facă altfel de politică decât predecesorul, dar începe să semene cu Băsescu Traian. Se deosebesc cei doi prin cantitatea de propoziții slobozite dar au aceleași obiceiuri de a folosi metodele oculte, aranjamente de culise și partizanat încrîncenat. Episodul Sevil Shhaideh i-a mai adus o apropiere periculoasă de Băsescu, prin  procedura de suspendare,invocată de câștigătorii alegerilor cu rezultat greu înghițit și acceptat la Cotroceni. Respingerea prin tăcere, neargumentată, a nominalizării a unei femei musulmane a adus  țara în prag de criză politică ,plus ștampila de segregare religioasă pusă pe nedrept de formulările sintetice de cancelarii .

 Tăcerea adâncă a fost preluată  de la președinție și adusă la grad de performanță de Codruța Kovesi. De luni bune  șefa DNA se află în centrul unor scandaluri la care, aparent , a rămas imună. Decorațiile și premiile primite în străinătate i-au folosit ca vestă de salvare  pentru a o menține pe linia de plutire a încrederii. Dosarul Black Cube, dezvăluirile ,,colegei ”de magistratură Bica , plagiatul acoperit al tezei de doctorat nu s-au închis. Peste ele vin acum în avalanșă acuzații susținute de imagini, înregistrări audio, povestiri scoase din desaga unui Moș Crăciun fugar. Ghiță, om al sistemului, o demolează pe prietena Kovesi sub amănunte devastatoare pentru ,,criteriile de integritate” clamate de preoteasa anticorupției. Pentru acuze mai blânde, comunicări neglijente pe mail,  David Petraeus și Doamna Clinton au pierdut posturile și , respectiv, alegerile în SUA. Ambasada americană de la București, vizată și implicată prin șefii de stație CIA, nu comentează filmele lui Ghiță, dar arată cu degetul spre DNA,ca punct de lămurire. Instituția tace, Kovesi nu mai dă fuga la microfoanele amabile să respingă infantil torentul de informații care o scufundă.

Generalul Florian Coldea, personaj cheie în conducerea sistemului, este și el în zodia tăcerii. Funcția și  statutul SRI impun o comunicare strictă dar presiunea din interiorul oalei va ceda. Tăcerea Lupilor , intrați iarna în anotimpul lor feroce, nu ascunde însă secrete de stat , acoperite de lege, ci vomele unor șprițuri cu manele în care s-au pus la cale , mulți ani,deciziile unui stat paralel.

×