x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vise care nu dorm

Vise care nu dorm

de Florin Condurateanu    |    05 Oct 2020   •   07:30
Vise care nu dorm

Într-un catastif la primărie, la rubrica vârstă a lui Mircea Lucescu, apare o cifră profund contestată de viaţă, funcţionarul trecuse o dată a naşterii care conduce aritmetic la etatea de peste 74 de ani. Realitatea arată, de fapt, că Mircea Lucescu este un bărbat în plină putere, cu visări înalte, argint viu, fără nicio zi lâncezită, ambiţios, iubind pătimaş şi fără vindecare fotbalul. Mircea Lucescu are pieptul plin de satisfacţii, nici nu mai încap în vitrina lui trofeele, cu Şahtior a câştigat Cupa Europa League, dar şi o grămadă de titluri de campion în Ucraina, a condus glorios Galatasaray şi Beşiktaş.

În Italia, a readus de câteva ori modestele echipe Brescia şi Pisa în prima ligă, la naţionala României a cules succese însemnate, cu Dinamo a cucerit campionate, a adus titlul în Giuleşti cu Rapidul, a născut generaţii de fotbalişti de vârf, avea toate motivele să nu mai aibă palpitaţii în lumea balonului rotund.

Dar, la peste 74 de ani, Il Luce nu are odihnă, pur şi simplu nu acceptă să vadă meciurile la televizor sau în vreo lojă, el doreşte să se afle în craterul vulcanului. După propuneri din Turcia, Rusia, Mircea Lucescu alege cea mai periculoasă variantă, să antreneze Dinamo Kiev, el, cel care le răpise celor de la Kiev campionate multe, întrecându-i la cârma marii rivale Şahtior Doneţk. Preia bagheta de antrenor a lui Dinamo Kiev şi le închide gura răutăcioasă tuturor cotestatarilor care-l refuzau cu ameninţări cum că e duşmanul de la Şahtior.

Ei bine, Il Luce o califică pe Dinamo Kiev după 4 ani din nou în faza grupelor Champions League, după ce a bătut indiscutabil campioana Belgiei. Şi acum inepuizabilul Mircea Lucescu se lansează în bătălia din grupe înfruntând adversari conduşi de antrenori cu care îşi intersectase viaţa. Il Luce se va lupta cu Juventus, condus acum de Pirlo, fostul lui elev, căruia îi descoperise şi îi finisase calităţile la Brescia. A intuit în Pirlo vedeta conducătoare în naţionala Italiei, la Milan, la Juve. Andrea Pirlo a recunoscut totdeauna importanţa lui Lucescu în cariera lui. Tot în grupe se va duela cu Rebrov, antrenorul lui Ferencvaros, acesta fiind fost jucător şi conducător o vreme la Dinamo Kiev. După mult aşteptata calificare în grupele Champions League, contestatarii invidioşi îi cântă lui Mircea Lucescu ode.

 

 

×