x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Fostul şef NSA acuză telecomul chinez de spionaj

Fostul şef NSA acuză telecomul chinez de spionaj

de Alexandru Radescu    |    23 Iul 2013   •   21:35
 Fostul şef NSA acuză telecomul chinez de spionaj
Sursa foto: Michael Hayden

Fostul şef NSA si CIA, Michael Hayden, reia acuzatiile de spionaj la adresa gigantului telecom chinez, Huawei. Într-un interviu acordat Australian Financial Review, gen. Hayden arată cum agenţiile de securitate occidentale consideră Huawei drept “agent” de spionaj în favoarea guvernului chinez.

Numărul doi pe piaţa globală de echipamente telecom, în duel cu Ericsson, Huawei ocupă poziţia IV în topul producătorilor smartphone.

Potrivit declaraţiilor lui Hayden, citate de cellular-news.com, spionajul operat de guvernul chinez este rareori limitat la aspecte militare, ţintind şi aspecte comerciale.

De menţionat şi faptul că Michael Hayden a fost contactat de Huawei pentru a le reprezenta interesele pe piaţa din SUA, după ce îşi încheiase mandatul la şefia CIA.

Declaraţiile lui Hayden apar în contextul scandalului global declanşat de fostul angajat al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate, Edward Snowden, privind programul de spionaj PRISM derulat ani de zile de NSA.

Pe de altă parte, atât Huawei cât şi celălalt mare producător telecom chinez, ZTE, au fost adeseori vizate de autorităţile americane sau australiene în “anchete de securitate informatică” sau furnizare de echipamente către Iran.

Aceleaşi companii chineze au probleme şi în Europa, oficiali UE spunând că deţin probe care sa demonstreze ca Huwei si ZTE au beneficiat de subvenţii de stat ilegale şi au vândut in Europa sub preţul costurilor.

Foto: wikimedia.org



 

 

 

 

×