x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mafia imobiliară ajunge la vârful Comisiei Europene. Ambasadorul Dino Sinigallia primeşte 1,5 milioane euro de la domnu’ Stelu şi cetăţenia română de la Alina Bica

Mafia imobiliară ajunge la vârful Comisiei Europene. Ambasadorul Dino Sinigallia primeşte 1,5 milioane euro de la domnu’ Stelu şi cetăţenia română de la Alina Bica

de Dan Constantin    |    Petru Zoltan    |    02 Dec 2014   •   18:40
Mafia imobiliară ajunge la vârful Comisiei Europene. Ambasadorul Dino Sinigallia primeşte 1,5 milioane euro de la domnu’ Stelu şi cetăţenia română de la Alina Bica

Un ambasador al Uniunii Europene i-a deschis “poarta” lui Gheorghe Stelian către despăgubirea “record” de 88,56 milioane euro pentru terenul de 13 hectare din Plumbuita. Dino Sinigallia, funcţionar cu rang de ambasador în instituţia europeană ia vândut drepturile litigioase lui Stelu, tranzacţie pentru care ar fi primit 1,5 milioane euro.

Dino Sinigallia apare însă şi în alte acţiuni litigioase de revendicări şi retrocedări în zona Plumbuita, ceea ce ne-a făcut să investigăm interesul acestui demnitar european pentru România. Am aflat că Sinigallia are redăcini vechi în Bucureşti, cunoaşte limba română şi a revenit în patria “mamă” sub umbrela unor proiecte ale Pactului de Stabilitate în Sud-Estul Europei. Mai mult, pentru a intra în posesia unor proprietăţi, ambasadorul Sinigallia a făcut şi o cerere de acordare a cetăţeniei române.

Legătura lui Sinigallia Dino cu mafia imobiliară anchetată în dosarul retrocedării şi despăgubirii frauduloase devine explozivă când am descoperit că Alina Bica, secretar de stat la Justiţie, i-a aprobat cererea de acordare a cetăţeniei române. Astfel, s-a conturat triunghiul de interese- Alina Bica, Gheorghe Stelian, Dino Sinigallia- în interiorul căruia s-au plimbat cererile de retrocedare finalizate în suma record de despăgubiri.

Jurnalul Naţional a prezentat în ediţia din 25 noiembrie cum au fost conectaţi la “afacerea Plumbuita” doi foşti consilieri de stat de la Administraţia Prezidenţială – Răzvan Murgeanu şi Daniel Moldoveanu. Semnalăm acum DNA această pistă de cercetare care poate conduce la o extindere a investigaţiilor procurorilor spre zona de interese de la Bruxelles şi Strasbourg. Mafia imobiliară din Bucureşti, conectată la vârfurile puterii politice şi în Justiţie apare acum şi cu o dimensiune internaţională la vârful Uniunii Europene
____________________

Scandalul de corupţie care a zguduit din temelie România ajunge până la vârful Comisiei Europene. Punctul culminant l-a reprezentat arestarea procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată, Alina Bica, dar şi a protejatei deputatului Ioan Oltean, Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii, în dosarul de corupţie în care statul a plătit ilegal suma de 68,5 de milioane de euro controversatului afacerist Gheorghe Stelian. Din această sumă fabuloasă un comision de aproximativ 10 milioane de euro a ajuns la Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şefa Partidului Mişcarea Populară.
Toată afacerea a fost posibilă după ce Gheorghe Stelian, zis Stelu, a cumpărat drepturile litigioase de la Dino Sinigallia, pentru care a plătit suma de 1,5 milioane de euro.

Jurnalul Naţional vă prezintă în exclusivitate cine este Dino Sinigallia, omul care a deschis “poarta” pentru a îmbogăţi din bani publici întreaga reţea de tip mafiot, coordonată de Gheorghe Stelian. Dino Sinigallia nu a fost străin de ceea ce se întâmplă în România.
Primul contact cu reprezentanţii guvernului de la Bucureşti a avut loc imediat după Revoluţie, în 1990, la sediul Comisiei Europene. Avocata lui Sinigallia, doamna Dumitra Faier a declarat că la una dintre întâlniri, Dino s-a dus la reprezentanţii guvernului cărora le-a spus că el cunoaşte limba română şi înţelege integral conversaţiile delegaţiei noastre.

Cariera lui Dino Sinigallia
Dino Sinigallia a fost consilier din partea Comisiei Europene în Senegal, Madagascar, Niger şi Etiopia pe mai multe domenii de coopera tehnică, economică şi politică, în perioada 1977-1990. Apoi, pentru următorii trei ani a fost trimis de Comisia Europeană în Polonia, unde a fost consilier de prim rang. Pentru alţi trei ani, între 1993-1996, a fost trimisul Comisiei Europene la Moscova, în calitate de ministru consilier. Din anul 1996, Comisia Europeană îl desemnează să gestioneze proiectele pe transporturi, infrastructură şi energie în Asia Centrală, Caucaz şi Europa Centrală. Rămâne în funcţie până în anul 2005, când a fost trimis pentru trei ani pe postul de ambasador în Republica Dominicană şi Cuba. De aici a fost transferat în Etiopia şi Djibouti, tot în calitate de ambasador al Comisiei Europene. Şi-a încheiat mandatul în anul 2010, iar din 2011 figurează ca expert senior în dezvoltare şi afaceri diplomatice al Comisiei Europene.

Povestea pământului
Avocata Dumitra Faier a ţinut să precizeze cum a început istoria celui mai valoros pământ din Bucureşti pentru care statul român a plătit suma de 150 de milioane de euro controversatului afacerist Gheorghe Stelian.
“În anul 1920, generalul Certez de la Ministerul Agriculturii a cumpărat o suprafaţă de teren de 20 de ha în Plumbuita. În 1927, bunica lui Sinigalli a cumpărat 14 ha din aceea suprafaţă. Restul de 6 ha au fost cumpărate de familia Bărbulescu”. Câţiva ani mai târziu, în 1939, regele Carol a dat un decret prin care familiei Sinigallia i-au fost luate două hectare de teren pentru că punea în pericol clădirea mănăstirii Plumbuita. La aceea vreme, familia Sinigallia a primit despăgubiri din partea statului. Apoi, a fost dat un nou decret de expropiere de către mareşalul Antonescu, care vroia să transforme Plumbuita în Parcul Sportiv.
Avocata Faier spune că nu ştie dacă familia Sinigallia ar fi primit despăgubiri din partea statului. “Statul nu a plătit pentru averea respectivă pentru că s-a schimbat regimul. Dacă ar fi plătit statul, atunci ar fi trebuit să îi respingă cererea de restituire”, spune avocata.

Pământul familiei Sinigallia a fost cerut pentru prima dată în anul 2001, imediat după apariţia Legii 10 de către Madalena Roman, din Italia, verişoara lui Dino Sinigallia. “Am făcut acest dosar pe Legea 10 la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Ne-am dus, ne-am interesat pe la PMB, am încercat să facem rost de acte... dar acel dosar nu s-a soluţionat nici până în ziua de astăzi”, îşi aminteşte avocata. Apoi, în anul 2005 după ce a apărut Legea 247, Dino Signallia a făcut o cerere la Primăria Sectorului 2, prin care îşi cerea pământul. “Practic nu s-a întâmplat nimic. Madalena Roman avea 83 de ani, se afla într-o situaţie precară”, a mai spus avocata.

Întâmplător, intră în scenă Gheorghe Stelian. Întrebată cum a ajuns “Stelu” să-l cunoască pe Dino Sinigallia, avocata Faier a spus că nu l-a cunoscut pe controversatul afacerist. “Probabil el a aflat de existenţa acestui dosar, cert este că Dino mi-a spus că a apărut posibilitatea să-şi vândă drepturile. Madalena avea nevoie de bani, dar de dragul ei, pentru a o ajuta, Dino a luat această hotărâre să-şi vândă drepturile litigioase. Nu este nimic ilegal. Ceea ce regret este că “Madi” a murit la scurt timp. Asta este toată povestea”, a declarat avocata Faier.

Cetăţenie semnată de Bica

La 30 ianuarie 2009, Alina Bica în calitate de secretar de stat în Ministerul Justiţiei semnează ordinul 407/C prin care a aprobat cererea de redobândire a cetăţeniei de către unele persoane printre care se află şi Dino Sinigallia, cetăţean german, cu domiciliul în Germania, fiind născut în februarie 1945 în Bucureşti. Pe 5 februarie 2009, ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial, unde Dino Sinigallia figurează la poziţia 120.

Legat de acest ordin, avocata Dumitra Faier a precizat că: “Faptul că a solicitat redobândirea cetăţeniei a fost o chestiune nu de patriotism, dar e o vorbă: eşti cetăţean al mai multor ţări, dar ai o singură patrie. Sunt atâtea persoane acolo...habar nu are cum şi cine a semnat. Aţi făcut o legătură, dar ordinul ăla este pentru nu ştiu câte persoane. E o speculaţie”.

Sinigallia, nevăzut, necunoscut dar activ în România în Pactul de Stabilitate
Diplomat, funcţionar cu responsabilităţi înalte în acţiunile UE, îl găsim pe Dino Sinigallia prin hăţişul de procese de revendicare din zona Lacului Plumbuita. Actele prin care a vândut lui Stelu drepturile litigioase care au îmbogăţit Mafia imobiliară nu sunt publice. Am găsit informaţii legate de un alt proces în care Sinigallia Dino, apărat de avocata Dumitra Faier, are calitatea de intervenient pentru o revendicare de 4 hectare tot în Parcul Plumbuita, lângă mănăstire. Terenul este de fapt parcul Plumbuita şi Primăria Sectorului 2, alături de Asociaţia Eco Civica, s-au constituit părţi pentru ca spaţiul verde, de recreere, să nu fie înstrăinat. Câştigaseră în prima instanţă şi la apel, dar Dino Sinigallia, ambasador UE, reuşeşte să redeschidă procesul la Înalta Curte de Casaţie şI Justiţie. Cei de la Eco Civica au rămas surprinşi de verdictul favorabil pentru cei care revendicau parcul.

Dan Trifu, şeful Eco Civica, spune că Sinigallia nu a apărut niciodată la instanţă. “Este o fantomă pentru noi”, declară Trifu. De Sinigallia nu-şi aduce aminte nici fostul ambasador al României în Cuba, domnul Constantin Simirad, aflat la post în acelaşi timp cu ambasadorul Comisiei Europene. Nimeni din Ministerul Transporturilor sau de la Externe nu-şi mai aduce aminte de Sinigallia, care în anii 2003-2004 a reprezentat Pactul de Stabilitate în Sud-Estul Europei, calitate în care a venit la Bucureşti. În schimb, cineva i-a făcut “lipitura” cu Mafia imobiliară care a reuşit să transforme Plumbuita într-o mină de aur. A primit “doar” 1,5 milioane de euro pentru cedarea drepturilor litigioase. Asta să fie tot?






 

×