Pupilul Elenei Udrea, fostul baron „găinar” de Dâmboviţa, Florin Popescu, a demarat, în anul 2010, una dintre cele mai scandaloase afaceri la nivelul judeţului din perioada în care s-a aflat la cârma instituţiei. Operaţiunea „deşeurile” reprezintă modul clasic prin care Consiliul Județean Dâmboviţa a activat, în timpul guvernării Băsescu– Udrea–Boc, ca o adevărată fabrică de făcut bani pentru clientela politică a Partidului Democrat Liberal şi a aliaţilor de guvernare.
Firma Supercom SA, patronată de omul de afaceri Ilie Ciuclea, cea care a ridicat gunoiul şi maşinile parcate ilegal în Sectorul 2 al Capitalei, condus de Neculai Onţanu, a încasat, în 2010, de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, cu ajutorul omului de casă al Elenei Udrea, Florin Popescu, nu mai puțin de 80 de milioane de euro.
Controversata afacere a gestionării problemei gunoaielor din Județul Dâmbovița a fost pusă la cale la sfârşitul lunii octombrie a anului 2009, chiar în plină campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale şi imediat după ce Elena Udrea a preluat interimatul Ministerului Mediului. Operaţiunea a avut loc după plecarea PSD din Guvernul Emil Boc I.
La vremea respectivă, Consiliul Județean a anunţat că intenţionează să cedeze, prin intermediul unui contract de delegare prin concesionare, gestiunea serviciilor publice de colectare și transport a deșeurilor menajere din județul Dâmbovița.
Concret, autoritatea contractantă solicita prestarea unor servicii de eliminare a deșeurilor și a apelor murdare, de salubrizare și servicii similare care să fie executate atât în municipiile Târgoviște și Moreni, în orașele Titu, Găești, Pucioasa, Fieni și Răcari, precum și în 82 de comune din zona rurală a județului.
Licitație organizată cu un singur ofertant
Potrivit caietului de sarcini întocmit de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, criteriul principal pentru desemnarea câştigătorului licitaţiei viza oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Încă de la început, lucrurile păreau a fi făcute cu ţintă exactă. Asta deoarece, deși prin licitație se înțelege că mai mulți ofertanți participă la selecție, iar cel mai bun câștigă, acest lucru nu a fost valabil și în legătură cu parafarea acestei afaceri.
În cursă s-a înscris un singur ofertant, respectiva firma Supercom SA București, patronată de Ilie Ciuclea, care, la acea dată, ocupa funcţia de vicepreşedinte UNPR Bucureşti, partener la guvernare cu PDL. În urma deliberărilor, Consiliul Județean Dâmbovița a atribuit contractul către Supercom, având o valoare de 334.872.879,76 lei, cu TVA inclus, ceea ce la cursul leu/euro de la momentul respectiv însemna 80 de milioane de euro.
Sute de mii de dâmboviţeni au cotizat la firma lui Ciuclea
De precizat este faptul că, în cursul anului 2001, instituția condusă, în 2010, de Florin Popescu a demarat o aplicație pentru fondurile de generare și asistență tehnică și financiară în vederea modernizării și extinderii sistemului de gestiune a deșeurilor solide la nivelul județului.
De asemenea, instituția a aplicat și pentru contractarea unui împrumut de la Banca Europeană de Investiții, ceea ce înseamnă că Florin Popescu nu ar fi trebuit să mai scoată de la bugetul instituției acești bani. Fondurile ar fi trebuit să asigure finanțarea a cel puțin trei obiective, printre care amenajarea unui centru pentru gestiunea deșeurilor la Aninoasa, incluzând un nou depozit conform pentru deșeuri și stații de sortare și compostare, dar și amenajarea unui nou depozit conform în localitatea Titu.
Mai mult, proiectul viza și închiderea și reabilitarea ecologică a depozitelor de gunoi orășenești și a gropilor de colectare exploatate.
Statistic, la momentul atribuirii acestui contract privind gestionarea gunoaielor, situaţia se prezenta în felul următor: pe teritoriul județului Dâmbovița există două municipii, respectiv Târgoviște și Moreni.
La acestea se adaugă cinci orașe, respectiv Titu, Găești, Răcari, Pucioasa și Fieni, precum și un număr de 82 de comune compuse din 361 de sate. Județul Dâmbovița avea o populație de aproximativ 534.000 de locuitori, din care 180.000 de persoane locuiau în aproximativ 59.000 de gospodării.
Dintre acestea, 19.500 sunt locuințe individuale, amplasate în cele șapte localități urbane. Restul de 354.000 de persoane locuiesc în aproximativ 115.000 de gospodării individuale amplasate în zona rurală a județului. Toți acești cetățeni au fost nevoiţi să cotizeze la firma Supercom, pentru a beneficia de serviciile de ridicare a gunoiului menajer din gospodăriile lor.
Finanţarea contractului a fost asigurată de la bugetul Consiliului Județean Dâmbovița, în anunțul de atribuire fiind menţionat că acest contract nu este legat de vreun program sau proiect finanțat din fonduri europene.
Deputatul PMP Florin Popescu a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei. Florin Popescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi un apropiat al Elenei Udrea, este acuzat că în campania din 2012 a cerut mai multor oameni de afaceri diverse produse pe care urma să le împartă în campanie electorală drept mită. Într-un comunicat oficial DNA se spune că Popescu, un apropiat al Elenei Udrea, a cerut 70 de tone de carne de pui.
În schimbul produselor utilizate drept mită electorală, Florin Popescu le promitea oamenilor de afaceri contracte publice şi protecţie. Baronul puilor, deputatul Florin Popescu, a fost nominalizat şi de Gabriel Sandu la DNA, în dosarul Microsoft, pentru că ar fi avut discuţii după numirea sa.
Cifră de afaceri de un milion de euro pe lună
Un alt amănunt interesant al afacerii este că, până la concesionarea de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa a serviciului de salu¬brizare doar operatorului Supercom SA Bucureşti, agenţii economici care gestionau situația gunoaielor în județerau împărțiți pe zone. Chiar și familia Ciuclea a contribuit iniţial la aceste servicii cu două firme, atât cu Supercom SA, cât și prin interme¬diul altei societăţi. Dar a existat şi un alt membru marcant, la vremea respectivă, al Partidului Democrat Liberal care a prestat servicii similare pentru Consiliul Județean Dâmbo¬vița. Este vorba despre omul de afaceri Silviu Prigoană.
Potrivit acestor informaţii, până în anul 2010, în județul Dâmbovița operau agenţii economici SC Ecosal Târgoviște, SC Prescom SA Târgoviște, SC IGO SA Găești, SC Eurogas SA Fieni, Supercom SA, SC Rosal Ecologic Eeciclyng SA, aparținând lui Silviu Prigoană, dar și SC Itecol Tehnica SRL.
Ulterior, conducerea Consiliului Jude¬țean Dâmbovița a stabilit că este necesară îmbunătăţirea gestionării deșeurilor din județşi a fost, astfel, implementat un plan de gestionare a deșeurilor, care cuprindea construirea a două depozite de deșeuri. Primul în apropierea comunei Aninoasa, lângă Târgoviște, care să deservească partea de nord a județului, iar al doilea în apropierea orașului Titu, care să deser¬vească partea de sud a județului.
Un alt punct al planului viza construirea unei stații d e compostare a deșeurilor verzi cu o capacitate de 5.000 de tone pe an, lângă depozitul de la Aninoasa. Mai mult, urma să se construiască o stație de sortare pentru deșeuri din material colectate separate cu o capacitate de 5.000 de tone anual, tot la Aninoasa. În paralel, Consiliul Județean Dâmbovița a anunţat că va închide vechile gropi de gunoi din județși va introduce taxe și tarife pentru gesti¬onarea deșeurilor. Cifra de afaceri lunară a Supercom, ca urmare a concesionării către ea a serviciului de salubrizare în județul Dâmbovița, a atins valoarea de 4,5 milioane de lei noi, adică peste un milion de euro.
A prosperat numai cu statul
Radiografiind contractele încheiate de societatea Supercom SA în ultimii ani, am constatat că acestea au fost derulate cu preponderență cu instituții publice. Și acestea aflate în parohia apropiaților patronilor firmei.
• La data de 27 noiembrie 2007, Poliția Comuni¬tară a Sectorului 2, aflată în subordinea edilului Neculai Onțanu, actual șef pe linie de partid al lui Ilie Ciuclea, a încheiat cu societatea Supercom SA un contract în valoare de 300.000 de lei fără TVA pentru prestări de servicii de ridicare, transport, depozitare, pază și eliberare a vehiculelor staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice din Sectorul 2 al Capitalei.
• La data de 8 mai 2008, tot Neculai Onțanu i-a mai făcut cadou prietenului Ciuclea un contract. Este vorba despre o afacere parafată de Adminis¬trația Piețelor Sector 2, care a atribuit societății Supercom SA un contract în valoare de 49.729 lei fără TVA pentru servicii de colectare, transport și depozitare la groapa ecologică a gunoiului din piețele Colentina, Dobroiești, Vatra Luminoasă și Basarabi.
• La data de 31 ianuarie 2010, Ciuclea a intrat în afacerile dâmbovițene. Supercom a încheiat, la acea dată, un contract în valoare de 20.000 de lei fără TVA pentru prestarea de servicii de eliminare a deșeurilor și a apelor uzate, salubrizare și servicii similare la Penitenciarul cu regim de maximă siguranță Mărgineni, aflat pe raza localității I.L. Caragiale.
• În perioada iunie 2010 – noiembrie 2010, Supercom SA a devenit abonată la contractele Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino. Astfel, la data de 8 iunie 2010, încheie un contract în valoare de 13.647,06 lei fără TVA pentru colectarea și transportul reziduurilor menajere. Pentru același tip de servicii spitalul a încheiat cu aceeași firmă contracte la data de 2 august și 31 august, ambele în valoare de 6.823,53 lei fără TVA. După care au mai fost încheiate două contracte, primul la data de 30 septembrie 2010, în valoare de 6.823,53 lei fără TVA, respectiv 8.279 lei fără TVA.