x close

Cazul Rus-Paniprod: instanța i-a dat 3 ani, Falcă îl umple de bani

0
Autor: Ion Alexandru 13 Dec 2017 - 10:12
Cazul Rus-Paniprod: instanța i-a dat 3 ani, Falcă îl umple de bani SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Vezi galeria foto


Spațiile de joacă din Municipiul Arad, oraș condus de liderul liberal Gheorghe Falcă, fost PDL, vor fi reparate și întreținute, în următorii patru ani, de compania unui om de afaceri care, la începutul acestui an, a fost condamnat, în instanță, la închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală vizând operațiuni ilegale cu TVA și impozitul pe profit. Compania în cauză este un client omniprezent al afacerilor pe bani publici ale Primăriei Municipiului Arad, încă din anul 2013, iar aceste afaceri au continuat să fie semnate chiar și după ce patronul firmei a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Mai mult, după ce suspectul a returnat către ANAF prejudiciul reținut în dosar, el a fost lăsat în libertate sub supraveghere, pe o perioadă de trei ani, și obligat să presteze muncă în folosul comunității pentru două primării din județ. Pentru fapta sa, patronul nu mai are voie să administreze, pentru câțiva ani de acum înainte, vreo societate comercială.

 

La sfârșitul lunii octombrie, Primăria Municipiului Arad a fina­lizat procedurile de atribuire a unui contract vizând achiziţia unor servicii de lucrări privind repararea, întreținerea și înlo­cuirea unor echi­pamente de joacă, a spațiilor de agre­ment și a mobilie­rului stradal din orașul condus de liberalul Gheorghe Falcă

Este vorba, potrivit anunțului de atribuire publicat de autoritatea contractantă pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), de servicii de reparare și întreținere a echipamentului pentru terenurile de joacă, de lucrări de amenajare a terenurilor, de lucrări de refacere a spațiilor de recreere și de lucrări de tâmplărie. Pentru aceste obiective, Primăria Municipiului Arad a precizat, încă de la demararea procedurii de achiziție, că este dispusă să cheltuie 4.594.194 de lei fără TVA, lucrările pornind de la minimum 288.438 de lei fără TVA, suma maximă prevăzută urmând a fi cheltuită în următoarele 48 de luni de la data atribuirii contractului de lucrări.

În data de 27 noiembrie 2017, autoritatea contractantă a deschis cele trei oferte depuse pentru această afacere, conside­rându-le pe toate ca fiind admisibile, însă, în cele din urmă, a fost decla­rată câștigătoare oferta care menționa prețul cel mai scăzut, adică 3.551.741,92 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 4.226.572,9 lei cu TVA inclus (939.238,4 euro). Această ofertă a fost depusă de către compania SC Pani­prod H&R SRL, cu sediul în locali­tatea Sebiș, județul Arad. Primele lucrări atribuite pornesc de la puțin peste 210.000 de lei fără TVA.

Ce servicii va presta clientul preferat

Înainte de a descoperi cine se află în spatele societăţii din Sebiș și care sunt legăturile acestei firme cu primăria lui Gheorghe Falcă, dar mai ales legăturile patronului cu institu­țiile judiciare județene, vom trece în revistă ce anume va presta SC Pani­prod H&R SRL pentru Primăria Municipiului Arad, în baza contrac­tului atribuit la sfârșitul lunii trecute.

Astfel, potrivit caietului de sarcini care a precedat organizarea licitației deschise, autoritatea contractantă menționează că admi­nistrează în total un număr de 72 de spații de joacă, 72 de terenuri de sport, 75 de locații prevăzute cu mese de tenis și 51 de locații cu mese de șah, toate prevăzute cu mobilier urban (bănci, pergolă și ratere). Spațiile de joacă sunt dotate, potrivit aceleiași documentații, cu leagăne din lemn, module din lemn fixe sau mobile cu tobogane, gropi de nisip sau balansoare. În aceste obiective se înscriu și 17 terenuri de sport multifuncționale, pentru practicarea baschetului și a handbalului, și cinci terenuri de fotbal pe nisip, la care se adaugă 92 de mese de șah și 132 de mese de tenis.

Firma din orașul Sebiș urmează să deruleze activități de reparare a gardului de protecție la modulele și turnulețele cu tobogane, a acoperișu­rilor acestora, să monteze scări de acces, să repare podețele fixe și mobile. Mai departe, alte activităţi prevăzute în caietul de sarcini se referă la montarea de lanțuri pentru leagăne, confecționarea și montarea ansam­blului rulment la aceste leagăne și înlocuirea altor elemente. În total, caietul de sarcini prevede un număr de 51 de obiective de îndeplinit pentru câștigătorul licitației.

Contract aribuit cu repetiție

Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Paniprod H&R SRL Sebiș a luat ființă undeva în cursul anului 1994 și, conform acelorași evidențe, societatea între cele două entități. În data de 31 mai 2016, instituţia condusă de Gheorghe Falcă a atri­buit companiei lui Ioan Pavel Rus, un contract în valoare de 768.000 de lei cu TVA inclus (170.666,7 euro), fără licitație. Justificarea neorganizării unei lici­tații deschise este aceea că aceste prestări de servicii contractate reprezintă lucrări noi și constituie o repetare a unor lucrări deja exis­tente. SC Paniprod H&R SRL a fost singurul agent economic care s-a prezentat la această selecție.

8 contracte au fost încheiate, în ultimii ani, de Primăria lui Falcă în beneficiul firmei lui Ioan Pavel Rus. Atât direct, cât și prin intermediul companiei care administrează piețele din Arad.

 

Trei ani cu suspendare și interdicția de a administra firme

Dosarul a ajuns, la începutul acestui an, pe masa judecătorilor de la Secția Penală a Tribunalului Arad. În data de 2 februarie 2017, dosarul a fost spart în două, unul privindu-l pe Rus, iar al doilea privindu-i pe doi complici ai săi implicați în aceste operațiuni. Tot atunci, Tribunalul Arad a constatat legalitatea sesizării de către parchet a instanței, a admisibilităţii probelor administrate în faza de urmărire penală și legalitatea efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecății lui Ioan Pavel Rus.

La data de 28 februarie 2017, Tribunalul Arad a decis, pe fond, să-l condamne pe Rus la pedeapsa de trei ani închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată, la care se adaugă o pedeapsă complementară de doi ani a interzicerii pentru acesta de a mai deține calitatea de administrator într-o societate comercială. Această pedeapsă complementară urma să curgă după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. Magistrații au decis să suspende executarea pedepsei cu închisoarea, sub supraveghere, pe o perioadă de trei ani.

Ioan Rus Pavel a mai fost condamnat, totodată, și la prestarea a 30 de zile de muncă în folosul comunității, neremunerată, în cadrul Consiliului Local Sebiș sau al Consiliului Local Gurahonț, județul Arad. Instanţa a constatat că inculpatul condamnat a achitat integral prejudiciul de 1.445.065 de lei cauzat ANAF. Deși hotărârea nu era una definitivă, nu există informații potrivit cărora Rus a atacat-o cu apel. În data de 16 februarie, și dosarul privindu-i pe complicii lui Rus, Ovidiu Bulgariu și Ovidiu Cociu, a fost finalizat de Tribunalul Arad. Cei doi au fost condamnaţi la pedepse de 2 ani și 8 luni, respectiv la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare.

 

Evaziune fiscală cu TVA și impozit pe profit

Aflat într-o evidentă relație contractuală destul de strânsă cu Primăria lui Gheorghe Falcă, Ioan Pavel Rus, patronul SC Paniprod H&R SRL Sebiș a devenit persoană „publică” la începutul acestui an. Mai exact, în data de 5 ianuarie 2017, când procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au anunțat că l-au trimis pe afacerist în judecată, pentru evaziune fiscală.

Conform rechizitoriului, procurorii arădeni au dispus trimiterea în jude­cată a inculpatului Rus Pavel Ioan pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. “Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, în perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2015, incul­patul, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu sediul în orașul Sebiș, în baza unei rezoluții infracționale unice, a înregistrat în evidețele contabile ale societății și în declarațiile depuse la organul fiscal teritorial (declarații privind TVA și declarații privind impozitul pe profit) cheltuieli fictive, reprezentând prestări nereale de servicii de la mai multe societăți comerciale din Arad, având drept scop deducerea în mod nereal a Taxei pe Valoarea Adăugată și a impozitului pe profit”, se arată în actul acuzării. Procurorii Parchetului Tribu­nalului Arad mai arată că prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului s-a ridicat la 1.415.065 de lei, din care 867.044 lei reprezentând TVA și 578.021 de lei reprezentând impozitul pe profit neachitate.

Afaceri de 2 milioane de euro cu primăriile din județ

SC Paniprod H&R SRL, în perioada în care a fost administrată de Ioan Pavel Rus, a derulat afaceri importante cu Primăria Municipi­ului Arad. Mai exact, în 18 octom­brie 2013, a primit, prin procedură simplificată, de la Târguri Oboare Piețe SA Arad un contract în valoare de 269.918 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de salubrizare a piețelor. Activitatea contractată prevedea măturatul, întreţinerea curățeniei, deszăpezirea și spălatul în zonele administrate.

În data de 21 noiembrie 2016, societatea primăriei a încheiat cu aceeași firmă un contract identic, în valoare de 299.909.86 lei fără TVA.

Primăria Arad însăși a derulat, anul acesta, cu SC Paniprod H&R SRL cinci contracte, atribuite prin procedură simplificată, altele decât cele care privesc spațiile de joacă. Astfel, în data de 5 mai, a fost atribuit un contract în valoare de 629.233,28 lei fără TVA, pentru reabilitarea a două corpuri de clădire şi amenajarea garderobei și a casetelor de valori din incinta Ștrandului Neptun din Arad. În 7 iulie 2017, firma în cauză a mai primit un contract, în valoare de 520.563,02 lei fără TVA, pentru prestarea de servicii de întreținere a fântânilor arteziene din Arad, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2018.

La data de 7 august 2017, SC Paniprod H&R SRL a mai primit de la municipalitate un contract de 309.958,63 lei fără TVA, pentru reparații ale bazinelor și reabilitarea aleilor pietonale de la Ștrandul Neptun din Arad. La 6 septembrie, se semnează un al patrulea contract, în valoare de 582.203,35 lei fără TVA, pentru achiziţia de tribune mobile la bazele sportive. Iar în 25 octombrie 2017, Primăria Arad încheie cu firma lui Rus încă un contract, în valoare de 196.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea și montarea de mobilier urban în Municipiul Arad.

O altă singură entitate publică mai figurează cu contracte atribuite firmei SC Paniprod H&R SRL. Este vorba despre Consiliul Local al Comunei Siria, care a atribuit, în 25 august 2017, un contract de 533.280 de lei fără TVA pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare. În total, SC Paniprod H&R SRL a derulat contracte cu cele două instituții publice de 8.986.937,7 lei cu TVA inclus (1.997.097,3 euro).

 

Citeşte mai multe despre:   gheorghe falca

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €
Galerie Foto Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose...

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei
Galerie Foto Manfred are 56 de ani și iubește Grădina Carpaților... așa sunau spoturile publicitare pentru brandul de țară, dar personajul era fictiv. Manfred Michael Seiler, în schimb, chiar are 56 de ani și promoveaz

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității
Uluitoarea istorie a lui mos Ilie Alecsoaie, care a stat 22 de ani sub pamant, ascuns intr-o groapa, de teama Securitatii. Mos Ilie Alecsoaie, din comuna Roma-Botosani, nu-si poate socoti in cantarul vietii toti cei 75...

Reumatismele ne au pe listă pe toţi

Interviu cu medic primar reumatolog doctor Florin Rădulescu. Reumatismele de uzură în articulaţii, artrozele, sunt foarte dese, reumatismele inflamatorii sunt mai rare. În artroze implantarea unei...

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat
O firmă din București va verifica, până la finalul acestui an, peste 2.000 de rapoarte de evaluare care au stat, în perioada 2009-2011, la baza deciziilor emise de căte Comisia Centrală pentru...

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru
Țara noastră munţi de gunoaie poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Un român şi-a investit toată averea pentru a pune la punct o tehnică revoluţionară prin care deşeurile din tomberoanele noastre...

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată

De ce se introduc seminţe radioactive în prostată
Despre prostată circulă tot felul de păreri. Normal, este un blestem pentru bărbaţi. După 50 de ani, încep neplăcerile generate de prostată, iar la 80 de ani circa 85% dintre bărbaţi au afecţiuni la...

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE

Operațiunea “Strict Secret” de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor UE
Lista cu informațiile secrete de stat, pe niveluri de securitate, elaborate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a fost modificată, la sfârșitul anului trecut,...
Serviciul de email marketing furnizat de