Mai multe măsuri luate de premierul Emil Boc constituie indicii temeinice, și nu suspiciuni rezonabile, că acesta a lucrat concertat pentru mafia de la ANRP.
Rechizitoriul prin care lotul ANRP 2 (cu Horia Georgescu și Theodor Nicolescu) este trimis în judecată devoalează mecanismul transparent pus la punct pentru jefuirea a sute de milioane de euro din retrocedări.
Procurorii arată că membrii Comisiei Centrale de Stabilire a Despăgubirilor au stabilit o rețea de evaluatori anume pentru dosarele pe care le-au denumit „cazuri speciale” și le-au soluționat cu prioritate, în loc să respecte legea și să-i desemneze aleatoriu.
Pasul doi a fost ca acești evaluatori cumpărați deja de deținătorii de drepturi litigioase să întocmească rapoarte supraevaluate pentru imobilele revendicate invocând anunțuri din ziare, reale sau fictive, comparând terenuri de 50.000 mp cu terenuri de 100 mp, terenuri de la ieșirea din București cu terenuri din centrul Capitalei etc.
Membrii Comisiei ar fi trebuit să verifice aceste rapoarte, potrivit legii, arată procurorii. N-au făcut-o! Au emis despăgubiri cu zeci de milioane de euro mai mari. Și ca să fie lucrul dus până la capăt, acolo unde nu s-au acordat în bani, ci în acțiuni la Fondul Proprietatea, generoșii membri ai Comisiei au stabilit valoarea acțiunii la 1 leu când ea valora doar 18 bani.
Conexiuni vizibile
Pentru toate cele de mai sus au fost trimiși după gratii Horia Georgescu și ceilalți membri ai Comisiei. În spatele lor însă exista un mecanism mult mai înalt care a permis îmbogățirea mafiei de la ANRP. El l-a avut în frunte pe Emil Boc, pe care procurorii nu-l întreabă nici măcar de sănătate în cele două dosare ANRP. Faptele și conexiunile care-l leagă pe Boc de mafia din retrocedări sunt extrem de vizibile.
1. În decembrie 2010, Emil Boc îl numește pe consilierul său, Ionuț Popescu, director general al Fondului Proprietatea. Ca să-l pună pe Popescu în funcție, Boc îi plătește Danielei Lulache, cea care deținea postul, jumătate de milion de euro plăți compensatorii. Fostul ministru de Finanțe venea astfel ca lupul pus să testeze calitatea oilor. Rechizitoriul ANRP scoate la iveală date care cu siguranță se aflau pe masa lui Emil Boc pentru ca asta-i în fișa postului SRI. Potrivit documentului citat, Ionuț Popescu era implicat în colectarea mitei pentru rezolvarea dosarelor ANRP prin intermediul finului său, Theodor Nicolescu, membru al Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, actual deputat PNL. Iată un fragment relevant din rechizitoriul DNA: „Referitor la interpunerea unui terţ cumpărător de către Nicolescu Theodor-Cătălin, martorul Manole Gheorghe Adrian a declarat: «Nu mai știu exact, la o diferenţă de încă o jumătate de an, a mai existat o a doua și ultimă vânzare de acţiuni din partea mea către domnul Ionel Popescu, nașul lui Nicolescu Theodor-Cătălin. Nu îl cunoșteam pe Ionel Popescu până în momentul în care ne-am întâlnit să semnăm, domnul Nicolescu Theodor-Cătălin spunându-mi ca restul acţiunilor pe care Vișoiu Valentin mi-a spus să i le dau, să i le dau printr-un contract de vânzare-cumpărare lui Ionel Popescu. Nu îmi aduc aminte cu exactitate, dar au fost între 7 și 9 milioane de acţiuni. Ca și în cazul primului contract de vânzare-cumpărare încheiat cu Nicolescu Theodor-Cătălin, banii au fost viraţi prin bancă, iar ulterior, în mai multe rânduri, eu i-am remis banii cash lui Nicolescu Theodor-Cătălin. După vânzarea acţiunilor către Popescu Ionel și încasarea sumelor, respectiv returnarea lor de mine către Nicolescu Theodor-Cătălin, acesta mi-a spus că a fost stinsă orice obligaţie pe care Vișoiu Valentin o avea la el din operaţiunile în care am fost implicat și eu.»”
Fost ministru al Finanţelor, Ionuţ Popescu, a făcut bani frumoşi din alte plasamente politice, printre care şi prezenţa în CA la Eximbank
Ionuț Popescu figurează pe locul 9 în top 30 cele mai mari despăgubiri acordate de ANRP, cu peste 130 milioane de lei.
2. În mai 2011, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul Boc decide că ANRP poate stabili că unii pot primi cu prioritate acţiuni la Fondul Proprietatea, cele 36% din acţiunile Fondului pe care le mai deţinea Ministerul Finanţelor, evaluate la 640 milioane de euro! Asta dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale” etc. Or, procurorii DNA arată că această stabilire a unor dosare ca fiind „cazuri speciale” este parte a mecanismului penal, întrucât pentru asta dădeau șpăgile de sute de mii, ba chiar milioane de euro Cocoș și ai lui: ca să fie dosarele soluționate în câteva zile, în timp ce peste 22.000 de dosare așteptau să le vină rândul din 2005. Doar 1.407 dosare au fost soluţionate „la ordine”, potrivit numărului de înregistrare al dosarelor la Secretariatul Comisiei. 2.269 de dosare au fost soluţionate cu prioritate, fiind considerate „cazuri speciale”. Dintre ele, 131 de dosare au fost soluţionate în favoarea cesionarilor de drepturi litigioase, așadar mafiei.
3. Pasul următor: pentru a le asigura liniștea membrilor Comisiei, Boc stabilește prin ordonanță că la o adică numai evaluatorii răspund penal dacă încarcă evaluarea cu zeci de milioane de euro.
Tartor peste evaluatori era însă tot cineva apropiat lui Emil Boc: consiliera sa, Andreea Paul Vass, al cărei soț reprezintă firma cu cele mai mari încasări de la ANRP între 2008 și 2011: Romcontrol. Firma domnului Paul a încasat 145.755 de euro pentru 668 de rapoarte de evaluare întocmite. Printre altele, angajații domnului Paul Vass au stabilit că terenul lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu face nu 700.000 de euro, ci 10.000.000 de euro.
Andreea Paul Vass / Foto - Agerpres
Printr-un mecanism bine pus la punct, samsarii au devenit acționari la cele mai profitabile companii ale statului. Din portofoliul Fondului Proprietatea fac parte mai multe firme la care statul mai este încă acționar precum: OMV Petrom, BRD, E O N , ENEL sau GDF Suez. Acestora li se adaugă Hidroelectrica, Romgaz sau CN Aeroporturi Bucureşti.
Sediul ANRP / Foto - Adrian Manolache