x close

Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro 

0
Autor: Ion Alexandru 30 Aug 2017 - 09:30
Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro  Adrian CUBA / AGERPRES FOTO Mihai Chirica, primarul municipiului iasi, sustine o conferinta de presa


Seria afacerilor pe bani publici dintre Primă­ria Municipiului Iaşi, condusă de Mihai Chiri­ca, succesorul lui Gheorghe Nichita, și firma apropiată a actualului edil, SC Conest SA Iași, continuă. Un ultim contract încheiat între cele două entități a fost semnat săptămâna trecută, prilej cu care municipalitatea va mai scoate din „buzunar” 3.200.000 de euro pentru moderni­zarea unor străzi din oraș. Conest SA Iași este o companie de construcții, unde, înainte de a ajunge director în cadrul primăriei, actualul edil, Mihai Chirica, a lucrat ca inginer. Totoda­tă, este societatea la care s-a mutat cu serviciul, în urmă cu câțiva ani, cea de-a treia soție a lui Chirica, fost inspector de specialitate la Direcția Proiecte Europene din cadrul Primăriei Iași. Din 2008 și până anul acesta, SC Conest SA Iași, controlată de omul de afaceri local Viorel Cozma, a primit, fie prin negociere directă, fie prin licitații, nu mai puţin de zece contracte, în valoare totală de peste 43 de milioane de euro. 

În 21 august, anul curent, Primăria Municipiului Iași a finalizat procedurile de achiziție a unor lucrări aferente unui proiect iniţiat anul trecut, denumit „Modernizare străzi în Municipiul Iași”. Proiectul vizează moderni­zarea unor artere din oraș, cum ar fi Șoseaua Bârnoasa, Strada Smârdan, Bulevardul Primăverii, Strada I.C. Brătianu, Strada Pere Vancea, Strada Moșu sau Strada Ogorului. 
Municipalitatea a decis să aloce acestui proiect o finanţare de 13.601.104 lei fără TVA și a organizat o licitație deschisă. Potrivit anunțului de atribuire postat de autoritatea contractantă în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), au existat două oferte depuse, iar la licitația deschisă a fost aleasă oferta care a oferit prețul cel mai scăzut, de 12.072.482,99 lei fără TVA, respectiv cea depusă de constructorul local SC Conest SA Iași. Valoarea finală a contractului atribuit, cu tot cu TVA, se ridică, astfel, la 14.366.255 de lei, adică 3,2 milioane de euro. 

Legăturile primarului cu firma de construcții 


Conform CV-ului, actualul edil al Municipiului Iași, Mihai Chirica, are legături strânse cu societatea căreia primăria i-a atrbuit acest ultim contract. Astfel, din documentul amintit reiese faptul că, în perioada iunie – septembrie 1995, Mihai Chirica a lucrat ca cercetător științific în cadrul Stațiunii de Cercetare „Stejarul”, din Piatra-Neamț. Începând cu iunie 1996 și până în iunie 2002, acesta s-a transferat la SC Conest SA Iași, unde a activat ca inginer de construcții civile și industriale. 
De la firma care, astăzi, câștigă contracte grase cu primăria, Mihai Chirica s-a angajat, începând cu luna noiembrie a anului 2002, exact în Primăria Municipiului Iași, în timpul mandatului lui Constantin Simirad. Și nu pe orice funcție, ci chiar pe cea de director general al Direcției Tehnice și de Investiții. Din același CV mai rezultă că, în această calitate, Mihai Chirica s-a ocupat, până în luna iunie a anului 2012, de coordonarea activității acestei direcții și de dezvoltarea infrastructurii urbane în Municipiul Iași. Adică exact de zona de interes a SC Conest SA în relația contractuală pe care a derulat-o cu Primăria Municipiului Iași. 
O altă informație relevantă care se adaugă acestor întâmplări este aceea că un alt fost angajat al SC Conest SA Iași, Dumitru Tomorug, s-a transferat, la rândul său, în cadrul Serviciului de Proiecte Tehnice și de Investiții din cadrul Primăriei Iași. 
Iar lucrurile nu se opresc aici. Potrivit presei mondene, dar și a jurnaliștilor locali, Mihai Chirica, devenit, între 2012 și 2016, viceprimar al Municipiului Iași și mâna dreaptă a fostului edil Gheorghe Nichita, are o relație amoroasă veche de cinci ani cu o fostă salariată a Primăriei Iași, Popa Elena Cristina, care a lucrat ca inspector de specialitate în cadul Direcției Proiecte Europene. Ultima declarație de avere a acesteia, în calitatea sus-amintită, datează din anul 2013, după care, spun sursele citate, aceasta s-a transferat cu serviciul la SC Conest SA Iași. 


În luna mai a acestui an, Mihai Chirica, ales primar al Iașiului la scrutinul din vara anului trecut, s-a căsătorit, la Târgu Neamț, cu fosta sa salariată. 


Societatea, controlată de Viorel Cozma, nașul fostului deputat PDL, Petru Movilă 


De altfel, potrivit presei locale, dar și centrale, Mihai Chirica și soția sa ar locui într-o vilă construită chiar de către SC Conest SA Iași, într-o zonă rezidenţială din Iași, într-un cartier unde locuiește și fostul primar Constantin Simirad. Jurnaliștii spun că, în 2002, aici l-a cunoscut Simirad pe actualul primar al Iașiului și i-a propus să vină și să lucreze în primărie. SC Conest SA este controlată de omul de afaceri local Viorel Cozma, care ar fi nimeni altul decât nașul de cununie al fostului deputat PDL, actual membru al Partidului Mișcarea Populară, Petru Movilă. 


Contracte pe bandă rulantă, începând cu 2008, între Conest SA și Primăria Iași 


„Jurnalul Național” a luat la mână toate contractele încheiate, începând cu anul 2008, între cele două entități. Timp de nouă ani, SC Conest SA Iași a primit de la Primăria Iași nu mai puțin de zece contracte, în valoare totală de 184.436.218,01 lei cu tot cu TVA, adică 43.113.709,88 de euro. 


Astfel, în 30 decembrie 2009, prin negociere directă, compania de construcții a încheiat cu Primăria Iași un contract în valoare de 51.615,06 lei cu TVA pentru execuţia unor lucrări de canalizare pe o stradă. În 25 septembrie 2009, tot prin negociere directă, societatea a mai primit un contract în valoare de 5.901.436,42 lei cu TVA, pentru modernizarea și agrementarea circulației în zona Hala Centrală - Pasajul Subteran. 


În 23 septembrie 2009, aceeași firmă a primit patru loturi dintr-un contract scos la licitație de Primăria Iași, vizând lucrări de proiectare și de execuţie a lucrărilor de reabilitare la blocuri în Municipiul Iași. Cu acest prilej, SC Conest SA Iași a mai încasat 1.627.260,74 lei cu TVA. În data de 15 decembrie 2009, firma în cauză a mai primit un contract, în valoare de 588.497,84 lei, pentru execuția unor lucrări de canalizare, iar în 12 martie 2010, firma a fost singurul agent economic care s-a înscris la licitația organizată de Primăria Iași pentru atribuirea contractului de lucrări de construcție a pasajului de la Hala Centrală. Valoarea contractului s-a ridicat la 12.032.399,4 lei cu TVA. 


Contractele au continuat în 19 mai 2011, când Conest SA a mai fost selectată să reabiliteze termic un bloc din Bulevardul Carol I, pentru 289.293,24 lei cu TVA. În 5 septembrie 2011, aceeași societate a mai câștigat un contract, de 67.954.445,28 lei cu TVA, pentru execuția de lucrări finanțate din fonduri UE pentru construcția Pasajului Octav Bănuță. 


Anul trecut, în 30 decembrie 2016, Primăria Iași a mai atribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de 25.295.893,16 lei cu TVA, pentru reabilitarea rețelei de termoficare secundare din Iași, etapa a doua. În aceeași zi, SC Conest SA a primit și al doilea contract aferent aceluiași proiect, contract în valoare de 56.329.121.74 lei cu TVA inclus. 


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Ce s-a ales de business-urile apropiaților lui Băsescu

Ce s-a ales de business-urile apropiaților lui Băsescu
Galerie Foto Afacerile vechi ale familiei lui Dorin Cocoș încep să dispară. Apar, în schimb, altele noi. Anca Dinu, sora fostului soț al Elenei Udrea, implicată în mai multe companii care activează în...

Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret

Cu Administrația Prezidențială la Tribunal. Motivul: Regulamentul de Ordine Interioară e la secret
Administrația Prezidențială a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea, de la o instanță inferioară, a unui proces în care un cetățean a solicitat ca instituţia condusă de Klaus I...

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €

Vrei să ai propria unitate militară? Te costă 7.000 €
Galerie Foto Câteva zeci de imobile, aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, au fost trecute, cu câteva zile înainte ca premierul Mihai Tudose...

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei

Dragonul Transilvaniei explică eroarea imaginii vampirizate a Transilvaniei
Galerie Foto Manfred are 56 de ani și iubește Grădina Carpaților... așa sunau spoturile publicitare pentru brandul de țară, dar personajul era fictiv. Manfred Michael Seiler, în schimb, chiar are 56 de ani și promoveaz

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității

Povestea incredibilă a unui bărbat care a stat ascuns sub pământ 22 de ani de frica Securității
Uluitoarea istorie a lui mos Ilie Alecsoaie, care a stat 22 de ani sub pamant, ascuns intr-o groapa, de teama Securitatii. Mos Ilie Alecsoaie, din comuna Roma-Botosani, nu-si poate socoti in cantarul vietii toti cei 75...

Reumatismele ne au pe listă pe toţi

Interviu cu medic primar reumatolog doctor Florin Rădulescu. Reumatismele de uzură în articulaţii, artrozele, sunt foarte dese, reumatismele inflamatorii sunt mai rare. În artroze implantarea unei...

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat

Ţepele de 1 miliard euro de la ANRP, luate la puricat
O firmă din București va verifica, până la finalul acestui an, peste 2.000 de rapoarte de evaluare care au stat, în perioada 2009-2011, la baza deciziilor emise de căte Comisia Centrală pentru...

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru

Românul care ar putea transforma gunoiul în aur negru
Țara noastră munţi de gunoaie poartă, noi cerşim din poartă-n poartă. Un român şi-a investit toată averea pentru a pune la punct o tehnică revoluţionară prin care deşeurile din tomberoanele noastre...

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră

Ce salarii încasează și ce proprietăți au șefii polițistului pedofil de la Brigada Rutieră
Galerie Foto Dosarele care îl vizează pe agentul Eugen Stan, pedofilul de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei, au aruncat în aer Ministerul de Interne. Șeful IGPR, Bogdan Despescu, i-a înaintat, la...

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari

Centenarul Marii Uniri - Povestea fabuloasă a bunicii României Mari
Galerie Foto Pia Bratianu, personalitate fabuloasa, pe nedrept uitata astazi, s-a aflat timp de peste 50 de ani, cu discretie, in miezul celor mai importante evenimente din istoria Romaniei, de la Unirea Principatelor pana dupa...

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”

SRI cumpără detectoare cu raxe X de la apropiați ai generalului „Timpanul”
Galerie Foto Serviciul Român de Informații, printr-o unitate militară din zona Băneasa, a achiziționat, în ultimele zile ale anului trecut, aparatură de detecție cu raze X, pentru controlul bagajelor și coletelor...

România, înecată în gropi de gunoi clandestine

România, înecată în gropi de gunoi clandestine
Galerie Foto Conform ultimelor estimări, în ultimul an, cantitatea de deşeuri aruncate ilegal s-a dublat. Avem gunoaie peste tot: în munţi, pe plaje, în râuri şi lacuri, în parcuri și în...

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!

Petronela Rotar: Am fost nevoită să fiu puternică!
Petronela Rotar şi-a surprins fanii din nou cu romanul „Orbi” care s-a vândut în cifre record. Petronela a scris în trecut poezie şi proză scurtă, iar în 2017 primul său roman a...

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL

Activitate de fost polițist: de la operațiuni suspecte cu droguri, la afaceri cu un lider PDL
Părinții unuia dintre cei mai controversați ofițeri de poliție, Petru Daniel Pitcovici, implicat în operațiuni suspecte cu narcotice de mare risc, traficate din America de Sud în Europa, dar și...

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie

Ceramica de Horezu, distrusă de munţi de gunoaie
Zona turistică Horezu, vestită în toată lumea pentru ceramica de aici, a devenit de nevizitat din pricina unui munte de deşeuri care s-a înălţat în ultimii ani. Pânza freatică este...
Serviciul de email marketing furnizat de