x close

Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro 

0
Autor: Ion Alexandru 30 Aug 2017 - 09:30
Iași: De la primărie, către firma „de casă” a edilului, încă 3 milioane de euro  Adrian CUBA / AGERPRES FOTO Mihai Chirica, primarul municipiului iasi, sustine o conferinta de presa


Seria afacerilor pe bani publici dintre Primă­ria Municipiului Iaşi, condusă de Mihai Chiri­ca, succesorul lui Gheorghe Nichita, și firma apropiată a actualului edil, SC Conest SA Iași, continuă. Un ultim contract încheiat între cele două entități a fost semnat săptămâna trecută, prilej cu care municipalitatea va mai scoate din „buzunar” 3.200.000 de euro pentru moderni­zarea unor străzi din oraș. Conest SA Iași este o companie de construcții, unde, înainte de a ajunge director în cadrul primăriei, actualul edil, Mihai Chirica, a lucrat ca inginer. Totoda­tă, este societatea la care s-a mutat cu serviciul, în urmă cu câțiva ani, cea de-a treia soție a lui Chirica, fost inspector de specialitate la Direcția Proiecte Europene din cadrul Primăriei Iași. Din 2008 și până anul acesta, SC Conest SA Iași, controlată de omul de afaceri local Viorel Cozma, a primit, fie prin negociere directă, fie prin licitații, nu mai puţin de zece contracte, în valoare totală de peste 43 de milioane de euro. 

În 21 august, anul curent, Primăria Municipiului Iași a finalizat procedurile de achiziție a unor lucrări aferente unui proiect iniţiat anul trecut, denumit „Modernizare străzi în Municipiul Iași”. Proiectul vizează moderni­zarea unor artere din oraș, cum ar fi Șoseaua Bârnoasa, Strada Smârdan, Bulevardul Primăverii, Strada I.C. Brătianu, Strada Pere Vancea, Strada Moșu sau Strada Ogorului. 
Municipalitatea a decis să aloce acestui proiect o finanţare de 13.601.104 lei fără TVA și a organizat o licitație deschisă. Potrivit anunțului de atribuire postat de autoritatea contractantă în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), au existat două oferte depuse, iar la licitația deschisă a fost aleasă oferta care a oferit prețul cel mai scăzut, de 12.072.482,99 lei fără TVA, respectiv cea depusă de constructorul local SC Conest SA Iași. Valoarea finală a contractului atribuit, cu tot cu TVA, se ridică, astfel, la 14.366.255 de lei, adică 3,2 milioane de euro. 

Legăturile primarului cu firma de construcții 


Conform CV-ului, actualul edil al Municipiului Iași, Mihai Chirica, are legături strânse cu societatea căreia primăria i-a atrbuit acest ultim contract. Astfel, din documentul amintit reiese faptul că, în perioada iunie – septembrie 1995, Mihai Chirica a lucrat ca cercetător științific în cadrul Stațiunii de Cercetare „Stejarul”, din Piatra-Neamț. Începând cu iunie 1996 și până în iunie 2002, acesta s-a transferat la SC Conest SA Iași, unde a activat ca inginer de construcții civile și industriale. 
De la firma care, astăzi, câștigă contracte grase cu primăria, Mihai Chirica s-a angajat, începând cu luna noiembrie a anului 2002, exact în Primăria Municipiului Iași, în timpul mandatului lui Constantin Simirad. Și nu pe orice funcție, ci chiar pe cea de director general al Direcției Tehnice și de Investiții. Din același CV mai rezultă că, în această calitate, Mihai Chirica s-a ocupat, până în luna iunie a anului 2012, de coordonarea activității acestei direcții și de dezvoltarea infrastructurii urbane în Municipiul Iași. Adică exact de zona de interes a SC Conest SA în relația contractuală pe care a derulat-o cu Primăria Municipiului Iași. 
O altă informație relevantă care se adaugă acestor întâmplări este aceea că un alt fost angajat al SC Conest SA Iași, Dumitru Tomorug, s-a transferat, la rândul său, în cadrul Serviciului de Proiecte Tehnice și de Investiții din cadrul Primăriei Iași. 
Iar lucrurile nu se opresc aici. Potrivit presei mondene, dar și a jurnaliștilor locali, Mihai Chirica, devenit, între 2012 și 2016, viceprimar al Municipiului Iași și mâna dreaptă a fostului edil Gheorghe Nichita, are o relație amoroasă veche de cinci ani cu o fostă salariată a Primăriei Iași, Popa Elena Cristina, care a lucrat ca inspector de specialitate în cadul Direcției Proiecte Europene. Ultima declarație de avere a acesteia, în calitatea sus-amintită, datează din anul 2013, după care, spun sursele citate, aceasta s-a transferat cu serviciul la SC Conest SA Iași. 


În luna mai a acestui an, Mihai Chirica, ales primar al Iașiului la scrutinul din vara anului trecut, s-a căsătorit, la Târgu Neamț, cu fosta sa salariată. 


Societatea, controlată de Viorel Cozma, nașul fostului deputat PDL, Petru Movilă 


De altfel, potrivit presei locale, dar și centrale, Mihai Chirica și soția sa ar locui într-o vilă construită chiar de către SC Conest SA Iași, într-o zonă rezidenţială din Iași, într-un cartier unde locuiește și fostul primar Constantin Simirad. Jurnaliștii spun că, în 2002, aici l-a cunoscut Simirad pe actualul primar al Iașiului și i-a propus să vină și să lucreze în primărie. SC Conest SA este controlată de omul de afaceri local Viorel Cozma, care ar fi nimeni altul decât nașul de cununie al fostului deputat PDL, actual membru al Partidului Mișcarea Populară, Petru Movilă. 


Contracte pe bandă rulantă, începând cu 2008, între Conest SA și Primăria Iași 


„Jurnalul Național” a luat la mână toate contractele încheiate, începând cu anul 2008, între cele două entități. Timp de nouă ani, SC Conest SA Iași a primit de la Primăria Iași nu mai puțin de zece contracte, în valoare totală de 184.436.218,01 lei cu tot cu TVA, adică 43.113.709,88 de euro. 


Astfel, în 30 decembrie 2009, prin negociere directă, compania de construcții a încheiat cu Primăria Iași un contract în valoare de 51.615,06 lei cu TVA pentru execuţia unor lucrări de canalizare pe o stradă. În 25 septembrie 2009, tot prin negociere directă, societatea a mai primit un contract în valoare de 5.901.436,42 lei cu TVA, pentru modernizarea și agrementarea circulației în zona Hala Centrală - Pasajul Subteran. 


În 23 septembrie 2009, aceeași firmă a primit patru loturi dintr-un contract scos la licitație de Primăria Iași, vizând lucrări de proiectare și de execuţie a lucrărilor de reabilitare la blocuri în Municipiul Iași. Cu acest prilej, SC Conest SA Iași a mai încasat 1.627.260,74 lei cu TVA. În data de 15 decembrie 2009, firma în cauză a mai primit un contract, în valoare de 588.497,84 lei, pentru execuția unor lucrări de canalizare, iar în 12 martie 2010, firma a fost singurul agent economic care s-a înscris la licitația organizată de Primăria Iași pentru atribuirea contractului de lucrări de construcție a pasajului de la Hala Centrală. Valoarea contractului s-a ridicat la 12.032.399,4 lei cu TVA. 


Contractele au continuat în 19 mai 2011, când Conest SA a mai fost selectată să reabiliteze termic un bloc din Bulevardul Carol I, pentru 289.293,24 lei cu TVA. În 5 septembrie 2011, aceeași societate a mai câștigat un contract, de 67.954.445,28 lei cu TVA, pentru execuția de lucrări finanțate din fonduri UE pentru construcția Pasajului Octav Bănuță. 


Anul trecut, în 30 decembrie 2016, Primăria Iași a mai atribuit aceleiaşi firme un contract în valoare de 25.295.893,16 lei cu TVA, pentru reabilitarea rețelei de termoficare secundare din Iași, etapa a doua. În aceeași zi, SC Conest SA a primit și al doilea contract aferent aceluiași proiect, contract în valoare de 56.329.121.74 lei cu TVA inclus. 


 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS

DNA face, pe şest, acte de urmărire penală în dosarul EADS
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie pregăteşte, în subterane, o nouă lovitură de imagine menită, probabil, să estompeze efectul scandalurilor fără precedent în centrul cărora se află şefa instituţiei....

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu

Ce miniştri ai Transporturilor aveau dosare la DNA în perioada şpăgilor vizate în dosarul lui Vlădescu
DNA a ieşit la atac, după decizia lui Klaus Iohannis de a nu o revoca din funcţie pe Laura Kovesi, cu un dosar de corupţie ce priveşte fapte petrecute începând cu 13 ani în urmă. Acţiunea procurorilor vizează...

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă

Igor Bergler: Jumătate din populaţia României este analfabetă
Igor Bergler este cel mai vândut autor român de după Revoluţie. Prima sa carte, „Bibila pierdută”, a depăşit 130.000 de exemplare, iar noua sa carte, Testamentul lui Abraham, ar putea doborî acest record. Aut...

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia

Țara pârtiilor de schi pe care nu poţi schia
Galerie Foto O pârtie pentru care s-au cheltuit din bani publici 4 milioane de euro a stat mai mult închisă anul acesta pentru că nu a nins. Deși pe fondul încălzirii globale la nivel mondial pârtiile construite sub 1000 de...

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”

Avizele CSM, folosite de Cotroceni în funcţie de “oportunitatea politică”
Galerie Foto Klaus Iohannis susţine, în motivarea deciziei de a nu da curs propunerii formulate de ministrul Justiţiei, de revocare din funcţia de şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi, că a ţinut cont de avizul negativ dat de S...

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3

1,2 milioane de lei, consultanţa pentru exproprierile de pe traseul A3
Peste 1.400 de imobile din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Prahova urmează să fie expropriate, în vederea finalizării unor lucrări de construcţie de drumuri aflate pe coridorul Autostrăzii...

Apendicita – criză reală sau falsă

Apendicita – criză reală sau falsă
Diagnosticul în apendicită şi operaţia nu sunt chiar o bagatelă. Apendicele migrează uneori şi e necesar timp pentru a-l găsi. Profesor doctor Mircea Beuran explică, pentru cititorii Jurnalul, care sunt...

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA

Dosarul Libarom: Povestea documentelor sechestrate de 5 ani de DNA
Galerie Foto Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită unei firme aflate în insolvenţă, şi pentru care o instanţă de judecată a decis să îşi recupereze creanţele, să intre în posesia documentelor necesare...

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România

Magnatul Popoviciu, refugiat la Londra, amenințat de fosta soție cu executarea silită în România
Galerie Foto Până în urmă cu doar câțiva ani, averile deținute de trei celebri magnați din România însumau peste trei miliarde de euro. Este vorba despre averile controlate de Dinu Patriciu, Dan Grigore Adamescu și Puiu...

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria

Cum construiesc românii prosperitatea din Bulgaria
Galerie Foto Cea mai mare stațiune de schi din sud-estul Europei a fost construită cu bani românești. Numai că nu e la noi, e la bulgari. Vecinii noștri au profitat de dezastrul național din turismul nostru şi i-au...

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate

Augustin Lazăr a clasificat achizițiile de tehnică specială, contrar Legii informațiilor clasificate
Galerie Foto Direcția Națională Anticorupție s-a “conformat” voluntar ordinului emis, la începtul acestui an, de către procurorul general al României, Augustin Lazăr, și a secretizat caietele de sarcini în cadrul...

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită

După mesele grele de Paşte trebuie să se revină imediat la dieta obişnuită
Obiceiul fermecător al românilor de a întinde o masă cu bunătăţi în toate ocaziile are pe podium ospăţul de Paşte. Pe masă te invită carnea grasă, maionezele, torturile, cozonacul,...

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin

VIDEO Povestea românului care a refuzat să se însoare cu fata lui Stalin
Galerie Foto Şi-a făcut studiile la Moscova la începuturile anilor '50 la Universitatea Lomonosov, unde trăieşte o poveste de dragoste cu Svetlana, fata dictatorului Stalin. A fost prieten cu Mihail Gorbaciov şi un...

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro

DNA achiziționează o nouă aparatură de filaj de peste 900.000 de euro
Galerie Foto Aflată în mijlocul unor scandaluri fără precedent, legate de modul în care instrumentează unele dosare penale, cum administrează probe și cum inventează martori, pe de o parte, de controversele vizavi de relați...

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”

Carmen Avram: „Se aprinde o lumină în mine, la Învierea Domnului”
Fire discretă, Carmen Avram şi-a deschis sufletul special pentru cititorii Jurnalului. Realizatoarea emisiunii „În Premieră”, de la Antena 3, ne-a dezvăluit cum simte sărbătoarea Paştelui prin toţi porii,...
Serviciul de email marketing furnizat de