x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Jaful de la ANRP: Cum a împărţit Crinuţa despăgubiri în familie

Jaful de la ANRP: Cum a împărţit Crinuţa despăgubiri în familie

de Ion Alexandru    |    02 Dec 2015   •   10:30
Jaful de la ANRP: Cum a împărţit Crinuţa despăgubiri în familie

Protejata lui Ioan Oltean, unsă la conducerea Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), este implicată nu doar în marile „tunuri” date acestei instituţii în favoarea clientelei fostului partid de guvernământ sau a diverșilor afaceriști apropiaţi ai cercurilor de interese ale lui Dorin Cocoș, ci și în mici „tunuri” personale.

În 2010, cu Crinuţa în „fruntea bucatelor”, s-a hotărât despăgubirea partenerului de afaceri al… Crinuţei și a familiei acestuia de la Bistriţa cu 720.000 de euro, pentru un teren amplasat în Municipiul Cluj-Napoca. Surse locale au precizat că persoana despăgubită, Nicu Gabriel Moroșan, ar fi chiar rudă cu fosta șefă a ANRP.

Documentele oficiale arată, însă, fără îndoială, legăturile de afaceri și locative dintre cei doi. În același an, ANRP l-a despăgubit și pe actualul iubit al Crinuţei Dumitrean, Cristian Agalopol, bărbatul cu care este însărcinată în luna a opta.

În data de 23 martie 2010, ANRP soluţionează un dosar de despăgubire înaintat de cetăţeanul Nicu Gabriel Moroșan, născut pe 16 iunie 1979, în Cluj-Napoca, dar domiciliat în Municipiul Bistriţa, orașul de baștină al președintelui acestei instituţii de la acea dată, Crinuţa Nicoleta Dumitrean. Dosarul de despăgubire a avut numărul 3230/CC, iar titlul de despăgubire a fost în valoare de 2.854.200 de lei, aferent unui teren în suprafaţă de 3.136 metri pătraţi, amplasat pe raza Municipiului Cluj-Napoca.

Interesant este că pe rolul niciunei instanţe civile din România nu există vreo cauză care să privească restituirea acestui teren pentru acest deţinător al drepturilor. Ceea ce arată că Nicu Gabriel Moroșan a cerut direct despăgubiri de la ANRP, în baza unor documente care să ateste dreptul de proprietate.

Parteneri de afaceri. Unul era client, celălalt despăgubitor

Moroșan nu este un simplu petent care s-a adresat ANRP, legăturile sale cu șefa instituţiei, Crinuţa Dumitrean, fiind cel puţin din anul 2005. Toate aceste informaţii pot constitui temeiul demarării unei anchete la nivelul DNA, dar și la nivelul Agenţiei Naţionale de Integritate, având în vedere natura relaţiilor existente între o persoană despăgubită în regim preferenţial și conducerea instituţiei care a avizat despăgubirea.

Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 9 februarie 2005 ia fiinţă SC Mondotravel Internaţional SRL, cu sediul în Municipiul Bistriţa, Intrarea Pinului nr. 3, judeţul Bistriţa Năsăud. Fondatorii societăţii sunt: Nicu Gabriel Moroșan – persoana despăgubită în 2010 de ANRP – cu 50% din acţiuni și Crinuţa Nicoleta Dumitrean – președintele ANRP de la data aprobării dosarului de despăgubire, cu celelalte 50% din acţiuni. Obiectul principal de activitate declarat la momentul înfiinţării firmei era „transporturi terestre de călători, ocazionale”.

Surse: Legături apropiate de rudenie

Legăturile dintre Crinuţa Dumitrean și Nicu Gabriel Moroșan nu se opresc, însă, aici. În data de 20 martie 2006, când aceasta a decis să lucreze la București, la stat, are loc o adunare a asociaţilor SC Mondotravel Internaţional SRL, prilej cu care cedează acţiunile deţinute celuilalt acţionar, părăsind firma. Cinci ani și jumătate mai târziu, însă, la data de 2 decembrie 2011, Nicu Gabriel Moroșan intră, ca nou asociat, cu un pachet de 5,54% din acţiuni, în societatea SC E.A. Hîngan SRL Bistriţa.

Firma în cauză a fost preluată, în anul 2009, de la fondatorul ei, de către o anume Octavia Dumitrean, născută la data de 16 iulie 1955, domiciliată în Bistriţa, într-un bloc situat pe strada Sucevei, la numărul 9. În mod paradoxal, la aceeași adresă domiciliază și Nicu Gabriel Moroșan, fostul partener de afaceri al Crinuţei Dumitrean și beneficiar al restituirii făcute de ANRP în data de 23 martie 2010. Surse locale susţin că Octavia Dumitrean ar fi nimeni alta decât mama Crinuţei Dumitrean, dar și că Nicu Gabriel Moroșan ar fi el însuși rudă cu acestea. Potrivit unor surse apropiate familiei, acesta este nepotul Octaviei și vărul Crinuţei Dumitrean.

2,854 de milioane de lei a primit Nicu Gabriel Moroșan pentru un teren în suprafaţă de 3.136 mp, ceea ce înseamnă o despăbire de peste 200 euro/mp.

Iubitul, de asemenea client al ANRP

Oana Zamfir a dezvăluit, în ediţia de vineri a emisiunii „Exces de putere”, că nu doar vărul fostei șefe a ANRP a primit de la aceasta despăgubiri. Crinuța Dumitrean l-a despăgubit chiar și pe iubitul ei pe vremea când era șefă la ANRP. Cristian Agalaopol a primit despăgubiri pentru un teren din Cluj. Acesta este tatăl copilului cu care este însărcinată „pupila” lui Ioan Oltean.

În 2010, Cristian Agalopol a cumpărat alături de Gabriel Gheorghe drepturile litigioase pentru un imobil cu mai multe apartamente din Cluj. În vremea aceea, Agalopol era căsătorit cu Ileana Agalopol, fost director al firmei lui Adriean Videanu. Astăzi, banii din despăgubiri sunt investiţi de cuplul Dumitrean-Agalopol într-o proprietate pe care cei doi au achiziţionat-o în nordul Capitalei, în cartierul Băneasa.

Afacerea cu pâine a familiei Moroșan – Dumitrean din Budacu de Jos

Potrivit unei încheieri din 2 decembrie 2011 a ONRC, la acea dată acţionarul unic al SC E.A. Hîngan SRL Bistriţa, Octavia Dumitrean, decide majorarea capitalului social al companiei, primind în structura acţionariatului doi noi asociaţi: Nicu Gabriel Moroșan și Maria Buta (născută la data de 17 iunie 1954), cu domicilul în Comuna Budacu de Jos, sat Monariu, judeţul Bistria-Nă-săud). În urma modificărilor survenite, noua structură a acţionariatului SC E.A. Hîngan SRL arăta, la data de 2 decembrie 2011, în felul următor: Octavia Dumitrean (90,92%), Nicu Gabriel Moroșan (4,54%) și Maria Buta (4,54%). În aceeași ședinţă, acţionarii decid înregistrarea domeniului secundar de activitate al societăţii (fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie).

Ce presupunea investiţia de la țară


Dintr-un document emis în data de 1 martie 2012, aflăm și ce investiţii a derulat această societate. Astfel, în baza unei cereri formulate de Octavia Dumitrean, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud a eliberat o decizie de încadrare proiect, pentru construirea unei brutării aparţinând SC E.A. Hîngan SRL pe un teren extravilan, amplasat în satul Jelna, comuna Budacu de Jos, stabilind că proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate. Proiectul propunea „construirea unei clădiri cu destinaţia de brutărie, cu suprafaţa de 482 metri pătraţi, cu regim de înălţime Parter + Mansardă”.

La parter, urmau să fie amenajate: rampă descărcare făină, depozit materie primă, spaţiu de producţie, spaţiu cuptoare, spaţiu perisabile, spaţiu deșeuri, cameră pentru centrală termică, depozit produse finite, un birou, grup sanitar și o rampă pentru încărcare. La mansardă, urmau să fie amenajate un hol, vestiare, o sală de mese și birouri. Beneficiarul estima o capacitate de producţie de 800 de kilograme de produse de brutărie pe zi. Suprafaţa totală a amplasamentelor este de 5.988 metri pătraţi, în cadrul cărora firma Octaviei Dumitrean și a lui Nicu Gabriel Moroșan trebuia să amenajeze trotuare (500 metri pătraţi), o parcare cu zece locuri și un spaţiu verde în suprafaţă de 1.000 metri pătraţi.

Din informaţiile ulterioare, rezultă că această brutărie chiar a fost construită. În data de 22 mai 2012, Octavia Dumitrean și-a cesionat părţile sociale din SC E.A. Hîngan SRL, Nicu Gabriel Moroșan și Maria Buta devenind acţionari cu câte 50 % din beneficii și pierderi. Cei doi au înfiinţat în aceeași zi un punct de lucru al firmei în Comuna Budacu de Jos, Satul Jelnea, judeţul Bistriţa Năsăud.

Dosarul, pe masa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor

Fosta șefă a ANRP a fost arestată preventiv, sâmbătă, pentru 30 de zile, în dosarul retrocedărilor ilegale acordate de ANRP. În același dosar au mai fost arestaţi preventiv omul de afaceri Mihai Rotaru, dar și alţi patru inculpaţi. Însărcinată în opt luni, Dumitrean a fost transportată imediat după ce DNA a emis pe numele acesteia o ordonanţă de reţinere, la Spitalul Polizu, după ce i s-a făcut rău. Crinuţa Dumitrean a primit anunţul instanţei în spital, unde încă se află internată, după ce i s-a făcut rău și vineri, în sala de judecată.

Procurorii notează în referatul cu propunerea arestării preventive că Ioan Oltean, cel care a propus-o pe Dumitrean la conducerea ANRP, „era ca un șef” pentru aceasta. Oltean este acuzat că a primit mită 600.000 de euro în incinta unei parohii de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni la Crinuţa Dumitrean, astfel încât să fie aprobată în comisia ANRP cererea omului de afaceri de acordare a unei despăgubiri de aproap e 109 milioane de lei, pentru un teren în Pitești. Astăzi, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va lua în discuţie cererea formulată de Ministerul Justiţiei, la solicitarea procurorilor privind reţinerea și arestarea preventivă a deputaţilor Cătălin Florin Teodorescu și Ioan Oltean, ambii urmăriţi penal în același dosar, pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă și complicitate la abuz în serviciu.

În ceea ce-l privește pe Nicu Gabriel Moroșan, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, acesta a mai înfiinţat, la data de 9 iulie 2003, împreună cu un anume Dan Gabriel Filip, din Bistriţa, societatea SC Filimour Tour SRL, care se ocupă cu activităţi ale agenţiilor de voiaj și ale tour-operatorilor, dar și cu activităţi de asistenţă turistică.

×
Subiecte în articol: ioan oltean Crinuta Dumitrean anrp bani dosare