x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor

Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor

de Ion Alexandru    |    05 Dec 2016   •   11:21
Oamenii regimului portocaliu construiesc pe bani grei România tehnocraţilor

În plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare care vor avea loc  pe 11 decembrie, Compania Națională de Investiții, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de vicepremierul tehnocrat Vasile Dîncu, a atribuit un contract, în valoare de 3,5 milioane de euro, unei companii apropiate fostei guvernări PDL şi fostului primar “portocaliu” din Botoșani, Cătălin Flutur. Contractul vizează lucrări de proiectare pentru spitalul municipal din Botoșani, compania desemnată să execute aceste lucrări fiind cea condusă de afaceristul Victor Mihalachi, cunoscut opiniei publice ca fiind patronul echipei de fotbal FCM Dorohoi. Firma acestuia a derulat, în mandatul Guvernului Boc, contracte pe bandă rulantă cu ministerul condus de Elena Udrea, dar și cu două structuri din subordinea acesteia – Compania Națională de Investiții și Agenția Națională pentru Locuințe.

Contractul atribuit de instituţia aflată în subordinea ministerului condus de vicepremierul tehnocrat a fost parafat, în timp ce Dîncu a ales să apară în public, alături de fostul șef al Guvernului PDL, Emil Boc, la Cluj-Napoca, unde cei doi au sărbătorit inaugurarea unui centru sportiv, jucând împreună tenis de masă.

 

CNI a ales procedura simplificată

La doar două luni de la instaurarea guvernului tehnocrat, la nivelul Companiei Naționale de Investiții, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, a fost inițiat un proiect de achiziţie publică privind proiectarea și execuția unor lucrări pentru “obiectivul de investiții inclus în programul de construcții de interes public sau social «Subprogramul Unități Sanitare din Mediul Urban»”. Mai exact, CNI a demarat,  în data de 1 februarie 2016, procedurile de achiziție a acestor lucrări, în vederea construirii unui spital municipal de boli cronice și îngrijiri paleative, în Municipiul Botoșani. Procedura aleasă de tehnocrații lui Vasile Dîncu a fost una simplificată, a cererii de ofertă, având ca și criteriu de atribuire prețul cel mai scăzut.  Pentru asta, CNI a anunțat că este dispusă să cheltuie 14.767.120 de lei fără TVA.

Ceea ce părea un proiect urgent, având în vedere procedura simplificată autorizată pentru demararea acestei afaceri, s-a dovedit, în cele din urmă, ca fiind deloc urgent, deoarece contractul a fost încheiat abia în data de 29 noiembrie 2016. Ieri, Compania Națională de Investiții a publicat, pe SEAP, anunţul care atestă finalizarea negocierilor, precizând că, pentru acest proiect, s-au arătat interesate două companii de construcții. Prima se numește SC Construcții Unu SA din Iași, care a prezentat autorității contractante o ofertă de preț în valoare de 13.545.593,72 lei fără TVA. A doua companie se numeşte SC Victor Construct SRL Botoșani, care a cerut, pentru lucrările solicitate, suma de 12.845.700 de lei fără TVA (adică 3,5 milioane de euro cu TVA inclus). Aceasta din urmă a și fost declarată drept ofertă câștigătoare.

 

Constructorul “portocaliu” din nordul Moldovei

Victor Construct SRL din Botoșani este o companie despre care “Jurnalul Național” a publicat o amplă anchetă, anul trecut, referitoare la contractele înghițite de aceasta pe vremea când România era condusă de Traian Băsescu, iar în fruntea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, care are în  subordine Compania Națională de Investiții, se afla protejata acestuia, Elena Udrea.

Astfel, până în vara anului 2012, nordul Moldovei era controlat de două familii influente la nivelul Partidului Democrat Liberal. Judeţul Suceava şi Municipiul Botoşani, pe de o parte, erau conduse de fraţii Gheorghe şi Cătălin Flutur, în calitate de preşedinte de consiliu judeţean, respectiv de primar. Pe de altă parte, Municipiul Piatra-Neamţ s-a aflat sub talpa unui alt fost democrat-liberal, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”, condamnat definitiv în dosarul “Microsoft 1”. La Bucureşti, un alt fost lider PDL, de la Vrancea, Jean Vraciu, a ocupat, pentru o perioadă, funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din cadrul ministerului condus de Elena Udrea.

Această filieră a reprezentat, ani de zile, un adevărat robinet prin care contractele de construcţie de locuinţe ANL din cele patru judeţe au fost făcute „cadou” unor firme de partid, controlate de omul de afaceri botoşănean Victor Mihalachi, devenit şi el, în 2011, membru cu acte al fostului partid de guvernare.

Mihalachi este un prosper om de afaceri din nordul Moldovei. Potrivit ONRC, acesta controlează clubul de fotbal FCM Dorohoi, dar deţine sau a deţinut mai multe societăţi comerciale abonate la contractele pe bani publici. Una dintre aceste societăţi comerciale se numeşte Consproiect M SRL, firmă din acţionariatul căreia fac parte fraţii Victor şi Radu Mihalachi, precum şi soţia lui Victor, Luminiţa Mioara Mihalachi. Victor Mihalachi este acţionar, însă, în firma Victor Construct SRL, societate care deţine, de asemenea, acţiuni în SC Victor L.D.C. Imobiliare SRL şi la SC Cateris Trans SRL. Omul de afaceri Mihalachi deţine recordul contractelor încheiate cu ANL, pe vremea guvernării PDL, pentru construcţia de blocuri, din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

 

Deja-vu: ANL a atribuit firmei contracte tot în campania electorală

Cele mai multe contracte au fost adjudecate în anul electoral 2009, când PDL strângea fonduri pentru finanţarea campaniei lui Traian Băsescu. Astfel, la 11 decembrie 2009, Victor Construct SRL a primit o lucrare privind construcţia de locuinţe pentru tineri în comuna Givrov, judeţul Neamţ, pentru care a încasat 2.083.681,7 lei. La 26 octombrie 2009, societatea a mai încasat de la ANL un contract în valoare de 8.915.270,6 lei pentru o lucrare similară în Municipiul Sibiu. Aceeași firmă a încheiat, la 29 octombrie 2009, un contract în valoare de 15.463.921,5 lei pentru construcţia unui bloc ANL în Bacău. În 26 octombrie, Victor Construct a primit un alt contract, de 4.616.840 lei, în vederea construirii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, în comuna Gorund, judeţul Harghita.
Firma lui Mihalachi a mai câștigat, de la ANL, în data de 28 decembrie 2009, o lucrare de 2.283.918,2 lei, în Municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava. ANL a încheiat, la 27 noiembrie 2009, un acord-cadru pentru realizarea, proiectarea și execuţia de locuinţe pentru tineri în Municipiul Botoșani, cu Victor Construct SRL și SC Nord Proiect SA, la o valoare de 11.757.408,6 lei. În 28 aprilie 2010, Victor Construct a mai încheiat cu ANL un contract în valoare de 7.206.726,7 lei, pentru construcţia de locuinţe în orașul Gura Humorului, judeţul Suceava, iar, în data de 3 martie 2010, împreună cu Nord Proiect SA, mai încheie un contract de 7.015.563,3 lei pentru o lucrare similară în Dorohoi, judeţul Botoșani. În aceeași zi, ambele firme ale lui Mihalachi, Victor Construct și Consproiect M SRL, au semnat cu ANL un contract de 9.372.009,2 lei pentru o altă lucrare în Municipiul Sibiu. Tot împreună, cele două firme au parafat, în 3 martie 2010, o afacere finanţată de ANL cu 5.572.975,9 lei, pentru o lucrare în Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita, dar și un contract de 8.117.660 lei pentru construirea de locuinţe pentru tineri în Alba Iulia.
 

Sponsori ai campaniei prezidențiale din 2009

La data de 22 martie 2010, în cercul de afaceri derulate de Victor Mihalachi cu ANL a intrat societatea Lefter Construct SRL Focşani, firmă care, potrivit Monitorului Oficial, a sponsorizat campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009, cu 15.000 lei. Societatea, împreună cu Coctor Construct, Star Construct Invest SRL Focşani, SC Arhiplus SRL Focşani şi Ţăpuşi Construct SRL Bucureşti, a adjudecat un contract de 7.026.950 lei pentru construirea unui bloc ANL în Odobeşti, judeţul Vrancea. În 1 aprilie 2010, Lefter Construct, Victor Construct şi Arhigrafic SRL au mai primit o lucrare de 6.515.479,6 lei pentru construirea unui bloc în Tecuci, judeţul Galaţi.

Victor Mihalachi, prin cele două firme ale sale, a mai încheiat cu ANL, la 14 decembrie 2011, un contract în valoare de 3.727.371,8 lei, pentru o lucrare în Bicaz, judeţul Neamţ, iar la 23 decembrie 2011 a mai primit o lucrare similară, în valoare de 4.185.651 lei, în Fălticeni, judeţul Suceava. Chiar şi după părăsirea puterii de către PDL, firmele lui Mihalachi au reuşit să mai încheie cu ANL, la data de 15 decembrie 2012, un contract de 4.306.455,5 lei, pentru o lucrare în Vatra Dornei, judeţul Suceava.

 

Relație de milioane de euro cu administrația Flutur

Relaţia apropiată a lui Victor Mihalachi cu primarul Botoşaniului, Cătălin Flutur, fratele lui Gheorghe Flutur, a fost sudată în ani, ca urmare a contractelor pe care firma Victor Construct le-a încheiat cu Primăria Botoşani sau cu diverse instituţii aflate în coordonare sau în colaborare cu aceasta. Aceeaşi relaţie a suferit un proces de extindere şi pe zona de influenţă a fratelui primarului Cătălin Flutur, în judeţul Suceava, „patronat” de către fostul ministru al Agriculturii şi vicepreşedinte al PDL, Gheorghe Flutur.

Astfel, în perioada iunie 2007 – august 2009, firma Victor Construct SRL primit contracte în valoare de 3.650.018,6 lei cu TVA pentru diverse lucrări, cum ar fi amenajarea Căminului Indagro din Botoșani, imobil aflat în programul de protecţie socială, amenajarea spaţiilor destinate comercializării cărnii și produselor din carne, dar și a halei pentru lactate, în Piaţa Centrală a orașului, sau amplasarea de utilităţi apă și canal pentru locuinţe destinate închirierii, finanţate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în cartierul Bucovina. Alte lucrări adjudecate de firma lui Mihalachi au vizat consolidarea și reparaţii capitale la sediul Primăriei Municipiului Botoșani sau modernizarea și reabilitarea zonelor de acces pietonale și a carosabilului, precum și executarea de lucrări de iluminat arhitectural pe raza Municipiului Botoșani. Acest ultim contract a fost parafat la data de 7 martie 2011, în condiţiile în care Victor Mihalachi s-a înscris în PDL la data de 25 februarie același an.

 

Dîncu joacă tenis de masă cu Emil Boc și îl laudă pe edilul din Cluj

Și aceasta nu este singura apropiere de ultimă oră a vicepremierului tehnocrat Vasile Dîncu față de personajele emblematice ale guvernării Băsescu. Vineri, Dîncu și Emil Boc au jucat, la Cluj-Napoca, popice și tenis de masă, cu ocazia inaugurării unui centru sportiv, a cărui construire s-a realizat printr-o finanțare de 20 de milioane de lei, asigurată de Compania Națională de Investiții. Baza, care în momentul de față este cel mai modern parc sportiv și de agrement din România, se află în cartierul clujean Gheorgheni și a fost construită pe locul unui fost cartodrom. Interesant este că Boc și Dîncu nu au mai tăiat tradiționala panglică, vicepremierul Guvernului Cioloș declarând chiar că este momentul ca acest gen de inaugurări să fie depășit, dar în schimb au testat împreună câteva dintre ofertele pe care baza sportivă le pune la dispoziția clujenilor. Mai precis, cei doi și-au încercat mâna pe o minge de popice și au jucat apoi câteva mingi la o masă de ping-pong. Laudele lui Dâncu la adresa lui Boc au fost făcute fără perdea: “Proiectul Primăriei Cluj-Napoca este unul excepțional, iar noi la Guvern nu putem finanța vise sau dorințe abstracte, ci proiecte foarte bune. Iar acesta este un exemplu de colaborare excepțională între Guvern și administrația locală”.

 

Victor Construct Botoșani a fost desemnată, în ultima săptămână din campania pentru parlamentare, să proiecteze și să construiască un spital la Botoșani. În 2009, aceeași firmă primea de la ANL contracte pe bandă rulantă pentru construcţia de locuințe pentru tineri.

 

Compania condusă de Victor Mihalachi a mai primit, de la stat, în ultimul an, doar o extensie a unui contract din 2012, pentru extinderea clădirii Tribunalului Covasna. Inițial, lucrările au costat 12 milioane de lei. Anul trecut, au fost suplimentate cu 256.000 lei, iar, în august 2016, cu încă 704.000 lei.

×
Subiecte în articol: emil boc