x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Preacinstitul Yassin bin Băsescu, afaceri cu hotelierul Murad al PDL

Preacinstitul Yassin bin Băsescu, afaceri cu hotelierul Murad al PDL

de Ion Alexandru    |    10 Mar 2017   •   13:38
Preacinstitul Yassin bin Băsescu, afaceri cu hotelierul Murad al PDL

Unul dintre cele mai controversate personaje implicate în afacerea recuperării celor trei jurnaliști români, răpiți. în anul 2005, în Irak, medicul sirian Mohamad Yassin, a deţinut, până în luna decembrie a anului trecut, o firmă de imobiliare împreună cu magnatul turismului, libanezul Mohammad Murad, patronul lanurilor de hoteluri Phoenicia. Trimis în judecată pentru trafic de influență, sirianul Yassin, despre care Traian Băsescu declara, în urmă cu 12 ani, că este “beneficiarul cinstit al averii lui Omar Hayssam”, a decis să iasă din firma de imobiliare. Același lucru l-a făcut şi libanezul Murad, compania ajungând pe numele unei rude a lui Yassin. Sediul firmei, dar și docmiciliul familiei Yassin se află într-un imobil din Sectorul 1 al Capitalei, despre care Omar Hayssam a dezvăluit, în anul 2015, că ar fi fost pus la dispoziţia acestora de către Traian Băsescu, pe vremea când deținea funcția de primar general al Capitalei.

 

Potrivit unor documente aflate în posesia “Jurnalului Național, în data de 21 decembrie 2016, a avut loc o ședință-fulger a Adunării Generale a Asociaților SC Imobiliar International Concept SRL, cu sediul în București, Strada Comana nr. 19, Sector 1. Adunarea Generală a avut loc în condițiile în care, potrivit datelor existente în arhiva Monitorului Oficial al României, din anul 2006 până în prezent, niciodată asociații nu s-au mai reunit pentru a lua o decizie în privințna SC Imobiliar International Concept SRL.

Astfel, pe 21 decembrie, asociații Mohamad Yassin, care deținea 30% din părțile sociale ale companiei, și Mohammad Murad, deținător al unui pachet de 70% din acțiuni, au decis să cesioneze toate părțile sociale către o rudă a lui Mohamad Yassin, pe nume Oday Yassin, născut în data de 12 noiembrie 1994. Faptul că Oday este rudă cu Mohamad Yassin reiese din faptul că amândoi au domiciliul declarat la aceeaşi adresă, unde funcționează și societatea comercială Imobiliar International Concept SRL. Tot atunci, Mohamad Yassin a renunţat și la mandatul de administrator al societății, în favoarea aceluiași Oday Yassin.

Noul asociat unic și administrator a decis înființarea unui punct de lucru al companiei și la adresa alăturată, respectiv cea din strada Comana nr. 9A, Sector 1.

 

Conform Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Imobiliar International Concept SRL a fost înființată în data de 14 august 2006, de către Mohamad Yassin și Mohammad Murad, cu aceeași pondere a beneficiilor și pierderilor de la momentul cesiunii acțiunilor către Oday Yassin. Mohammad Murad a deținut calitatea de administrator al companiei încă de la momentul fondării ei. La vremea respectivă, obiectul de activitate al societăţii a fost acela al închirierii și subînchirierii bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

Din 2006 până în 2017, SC Imobiliar International Concept SRL a depus doar de două ori bilanțuri contabile, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice. Prima dată, în anul 2010, iar ultima dată în anul 2015. Potrivit bilanțului depus pe anul 2010, SC Imobiliar International Concept SRL a declarat ca obiect de activitate cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare proprii, avea active circulante de 714 lei, venituri și cifră de afaceri zero și înregistra datorii în valoare de 2.764 de lei. În 2015, bilanţul contabil arăta active de 725 de lei, fără cifră de afaceri sau venituri înregistrate, și un profit zero. Societatea figurează ca neavând niciun salariat.

După preluarea întregului pachet de acțiuni de către tânărul Oday Yassin, obiectul de activitate al SC Imobiliar International Concept SRL a fost completat cu transporturi rutiere de mărfuri, hoteluri și alte facilități de cazare, parcuri pentru rulote, campinguri și tabere, restaurante, baruri și activităi ale agențiilor de publicitate.

 

Hayssam: Sediul firmei, dat lui Yassin de Traian Băsescu

În anul 2015, avocații lui Omar Hayssam au postat pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj intitulat “Machiavelism – Traian Băsescu și aghiotantul său”, în care sirianul condamnat pentru terorism vorbește despre împrejurările în care l-a cunoscut pe Mohamad Yassin. Acesta susține că, în anul 2004, Yassin i-a divulgat detalii despre relația pe care o avea cu Traian Băsescu și i-a cerut să renune la PSD și să se alăture Partidului Democrat, formațiune pe care să o finanțeze în campaniile electorale. “Mi-a spus Yassin că, în perioada în care era primar al Bucureștiului, Traian Băsescu i-a dat câteva imobile și spații comerciale. Printre care casa și sediul birourilor din strada Comana nr. 19, Sector 1, și un spațiu comercial cu o suprafață de 580 de metri pătrați pe Calea Griviței nr. 198-200, Sectorul 1. Mohamad Yassin mi-a cerut să renunț la calitatea mea de membru PSD și să mă alătur PD, să-l sprijin financiar în campaniile electorale”, scrie Omar Hayssam în mesajul postat pe pagina de socializare.

Astfel, Hayssam arată că sediul din strada Comana, unde funcționează sediul firmei SC Imobiliar International Concept SRL, ai cărei asociați au fost, până în 21 decembrie 2016, Mohamad Yassin și Mohammad Murad, a fost pus la dispoziţie de fostul primar al Capitalei, Traian Băsescu. De altfel, la aceeași adresă au funcționat majoritatea companiilor comerciale în care Mohamad Yassin a deținut părți sociale, după anul 2005, și, așa cum am arătat mai sus, Oday Yassin a decis să preia și imobilul de la numărul 19A, situat pe aceeași stradă Comana, din Sectorul 1.

 

“Preacinstitul”, arestat și trims în judecată pentru trafic de influenţă de două milioane de euro

Mohamad Yassin a intrat în atenția opiniei publice în anul 2005, când Traian Băsescu l-a trimis special în Irak, pentru a-i elibera pe jurnaliștii Ovidiu Ohanesian, Mari Jean Ion și Sorin Mișcoci, răpiți la Bagdad. Ulterior, după arestarea lu Omar Hayssam, Băsescu a anunțat că averea acestuia a fost preluată, în parte, de familia sa, însă și de către Mohamad Yassin, un “beneficiar cinstit” al acestei averi. Numele lui Yassin a fost vehiculat și în operațiunea de eliberare al lui Hayssam din penitenciar și în extragerea acestuia în afara României, precum și în alte afaceri controversate, cum ar fi cele de la Uzina Mecanică Mija. În aprilie 2015, după readucerea în țară a lui Omar Hayssam, Mohamad Yassin a fost reținut de DNA, împreună cu un alt arab, pe nume Tahli Fadel, sub acuzația de trafic de influență. Câteva luni mai târziu, cei doi au fost trimiși în judecată. Potrivit rechizitoriului din instanţă, în perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct şi prin intermediul lui Tahli Fadel, a pretins de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influenţa organe judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată (Omar Hayssam – n.red.) să fie pusă în libertate.

În motivarea deciziei de arestare a lui Yassin, luată de Tribunalul Bucureşti în 4 aprilie 2015, se arăta că încă de la momentul primei întrevederi cu cei doi denunţători, din 2014, se vorbeşte despre relaţia strânsă pe care Mohamad Yassin "pretinde că ar fi avut-o cu T.B.". Surse judiciare au precizat că T.B. este Traian Băsescu.

 

Partenerul din această firmă al lui Yassin, libanezul Mohammad Murad, este, alături de fratele său, Ahmed, proprietar al lanțului hotelier Phoenicia, al hotelurilor Amfiteatru, Panoramic, Belvedere, Majestic, Perla și Forum de pe litoral. Murad este cunoscut ca un apropiat al fostului regim portocaliu, patronat de Traian Băsescu.

×
Subiecte în articol: mohamad yassin mohammad murad