x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Probe pentru revizuirea procesului "Trofeul Calităţii"

Probe pentru revizuirea procesului "Trofeul Calităţii"

de Dan Constantin    |    04 Oct 2012   •   21:44
Probe pentru revizuirea procesului "Trofeul Calităţii"
Martori ai acuzării lui Adrian Năstase în "Trofeul Calităţii" – serviţi de Udrea Elena cu bani europeni şi contracte  multe cu instituţiile statului
"Trofeul Calităţii" a fost un dosar politic. Jurnalul Naţional a susţinut de-a lungul acestui lung şi întortocheat proces, finalizat cu sentinţe profund nedrepte şi viciate, că mascarada judiciară a avut drept ţintă "pedepsirea" candidatului Adrian Năstase la alegerile prezidenţiale din 2004 confruntat cu Traian Băsescu. Timp de aproape 8 ani procurorii lui Daniel Morar şi judecători au lucrat cu energie indusă de factorii politici pentru a însăila o poveste care să asigure condamnarea cu orice preţ a inculpaţilor din "Trofeul Calităţii".

"Lotul Năstase" este în puşcărie, condamnat pe baza unor mărturii smulse cu forcepsul sau a unor supoziţii, aşa cum stipulează şi motivaţia Curţii. Investigaţiile Jurnalului Naţional şi ale altor publicaţii au scos la iveală multe contradicţii din declaraţiile martorilor, întrebând de ce au fost perindaţi la DNA şi pe la diferitele instanţe aproape 800 de oameni. Numărul impresionant de martori a pus chiar instanţele de judecată în situaţii fără precedent, obligând la şedinţe care depăşeau limitele fizice ale "actorilor", la audierea "cu cârdul", pe bandă rulantă a acestora. "Tehnica" a fost deliberat aleasă de procurori pentru că ei vânau din oceanul de mărturii mici "fragmente" – fraze, impresii, păreri – menite să încropească un rechizitoriu.

Odată procesul încheiat în faţa ultimei instanţe, "Trofeul Calităţii" nu rezistă la proba timpului. Am descoperit noi elemente care atestă legăturile economice strânse dintre martori ai acuzării şi adversarii politici declaraţi ai "inculpatului" Năstase. Acestea dezvăluie faţeta cea mai josnică a acestui proces, accentuând elementele de farsă judiciară montată şi întreţinută, culmea, cu fonduri europene! Martorii pot fi mincinoşi, pot induce în eroare instanţele! Nu e o noutate în România, mai ales. Dar cazurile pe care le supunem atenţiei arată că între câţiva martori ai acuzării, care l-au "înfundat" pe Năstase şi pe ceilalţi inculpaţi, şi autorităţi publice s-au încheiat în timpul procesului şi după declaraţiile din faţa procurorilor DNA contracte economice substanţiale.

Universul papetăriei din Budeasa

Budeasa este o localitate din apropierea Piteştiului. Aici se află sediul câtorva firme de papetărie care au făcut din Adrian Iancu un "baron" local al afacerilor cu hârtie şi rechizite. Firmele Silver Trading, Smart Trading, Smart Trading Prest îşi au sediul în comuna Budeasa, satul Rogojini, la nr. 115. Imobilul aparţine lui Adrian Iancu, iar acţionar la celelalte firme din lanţul amintit este şi Ion Sebastian. Deşi nu prea vor să recunoască legăturile dintre ei şi dintre firmele lor, ele există de ani buni. Sebastian e finul lui Iancu, iar lanţul de firme a devenit furnizorul preferat al companiilor de stat pentru papetărie.

Clienţii câştigaţi sunt Guvernul, Instituţia Prezidenţială, Poşta Română, multe ministere. Prosperitatea care i-a lovit pe furnizorii de hârtie şi rechizite contrazice criza, austeritatea şi, un mic amănunt, denotă că instituţiile statului consumă tot mai multă hârtie deşi informatizarea şi poşta electronică ar impune o scădere a utilizării produselor de papetărie. "Clanul hârtiei" din Argeş şi-a dublat însă cifra de afaceri de când s-au declanşat anchetele DNA împotriva lui Adrian Năstase, iar "Trofeul Calităţii" i-a implicat direct pe cei doi oameni de afaceri. Ei sunt martori ai acuzării în acest proces, rechizitoriul îi evidenţiază. Prin Adrian Iancu şi Ion Sebastian procurorii au ajuns la concluzia că brichetele din campania prezidenţială, împărţite alegătorilor, aveau chipul lui Năstase pe ele. Sebastian şi Iancu, care au dat declaraţii în faţa procurorilor DNA şi le-au întărit în faţa instanţelor, au relevat legătura dintre Vasile Mihail Cristian, patronul tipografiei Eurografica, şi filiera pe care s-au inscripţionat materialele promoţionale în perioada campaniei electorale din 2004 – luna noiembrie. Ion Sebastian a spus că "un alt martor, ar fi încercat să îl determine să ascundă adevărata natură a prestaţiilor Silver Trading SRL către Eurografica, în cazul unei eventuale audieri la DNA, în sensul de a susţine că produsele sus-menţionate au fost inscripţionate cu numele Eurografica, şi nu cu numele Adrian Năstase". (vol. 68, pg. 303-304). Adrian Iancu a descris şi el pe larg la DNA circuitul brichetelor, rolul firmei Silver Trading SRL (vol. 68, pg. 299-301) în personalizarea brichetelor. Aceste brichete sunt între probele cele mai tari ale acuzatorilor care susţin în rechizitoriu că Adrian Năstase s-ar fi ocupat de detaliile campaniei sale electorale finanţate ilegal.

După faptă,  şi răsplată
Ziarul anchete.ro a descoperit, mergând pe firul martorilor din "Trofeul Calităţii", că Smart Trading Prest şi-a înscris în portofoliul de clienţi mai toate instituţiile statului: Palatul Cotroceni, Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor, Senatul, Camera Deputaţilor, ONRC, SIE. Amuzant este că declaraţiile şi toată hârţogăria de la DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt scrise pe hârtie şi cu pixuri livrate de firma lui Ion Sebastian. Clienţii cei mai fericiţi de declaraţiile pe care le-au făcut cavalerii papetăriei în "Trofeul Calităţii" erau tocmai procurorii de la DNA. Cifrele de afaceri sunt în creştere spectaculoasă – Smart Trading Prest a depăşit în 2011 nivelul de 7 milioane de lei (circa 2 milioane euro), cu un profit de peste 10 procente.



Elena Udrea dă contracte martorilor
Elena Udrea a făcut declaraţii vehemente împotriva lui Adrian Năstase. PDL a avut de-a lungul anilor un punct fix de la care începeau şi terminau discursurile anticorupţie cu procesele lui Adrian Năstase. Iată că martorii care susţineau prin declaraţii la DNA şi în instanţe discursul politic al Elenei Udrea apar ca parteneri de afaceri direcţi ai ministerului condus de ea. În august 2011, parteneriatul – martor al acuzării – ministrul Udrea – se cimentează printr-un contract de servicii. Elena Udrea semnează ca achizitor şi Ion Sebastian, ca prestator contractul nr. 288 dintre Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi SC Smart Trading Prest SRL, cu sediul în comuna Budeasa, judeţul Argeş. Preţul contractului a fost de 469.086,54 cu TVA inclus şi avea durata până la 31.12.2011. "Obiectul principal al contractului îl constituie prestarea de către prestator a serviciilor de realizare a materialelor promoţionale şi tipărituri pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013". Un contract voluminos, conform normelor UE, deoarece banii provin din fondurile UE.Aşadar, peste 100.000 de euro merg la firma lui Ion Sebastian, martor-cheie în "Trofeul Calităţii", de la doamna Udrea atât de vocală în "Trofeul Calităţii".



Bani şi din POSDRU
În 17 februarie 2012, Smart Trading câştigă şi licitaţia organizată de Fundaţia Romanian Angel Appeal pentru livrarea de produse de papetărie. Contractul se încheie tot după proceduri europene, în cadrul POSDRU, fundaţia derulând programul Femei pentru femei pentru calificarea, acreditarea de baby-sitter. Smart Trading ia "doar" 41.940,60 lei din acest contract.

Tipografia pentru Smart Trading

Relaţia cu ministerul doamnei Udrea este cimentată şi de un contract pe bani europeni pentru procurarea unui utilaj. Suma este substanţială, aşa cum o prezintă chiar broşura programului Regio.

Concluzia este limpede. Între martorii acuzării din "Trofeul Calităţii" şi instituţii ale statului român sunt stabilite legături economice strânse în timpul anchetei DNA şi al procesului la finalul căruia inculpaţii au primit ani grei de puşcărie. Aceste relaţii au fost cunoscute de anchetatori şi judecători? Există acum dovada unor interese directe ale martorilor şi ale politicienilor din PDL ca Adrian Năstase şi "lotul" din "Trofeul Calităţii" să fie condamnaţi.

Dovezile pe care investigaţia noastră jurnalistică le-a prezentat sunt obţinute din documente publice. Ele puteau fi lesne de găsit şi de procurorii DNA, şi de instanţele care au judecat "Trofeul Calităţii".

Ele sunt argumente pentru ca instituţiile Justiţiei să treacă la o revizuire a sentinţei, pentru a repara abuzurile săvârşite în acest dosar.

×
Subiecte în articol: adrian nastase trofeul calitatii