x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Bibliofilie scumpa - O carte cat un munte de bani

Bibliofilie scumpa - O carte cat un munte de bani

de Vasile Surcel    |    04 Dec 2006   •   00:00
Bibliofilie scumpa - O carte cat un munte de bani

"Eterna si fascinanta Romanie" a costat 5,97 milioane $. Trebuia sa fie o aparitie editoriala de exceptie, dedicata promovarii externe a imaginii tarii noastre. Pana la urma, s-a dovedit a fi o "gaura neagra" ce a inghitit aproape sase milioane de dolari: albumul "Eterna si Fascinanta Romanie".

"Eterna si fascinanta Romanie" a costat 5,97 milioane $. Trebuia sa fie o aparitie editoriala de exceptie, dedicata promovarii externe a imaginii tarii noastre. Pana la urma, s-a dovedit a fi o "gaura neagra" ce a inghitit aproape sase milioane de dolari: albumul "Eterna si Fascinanta Romanie".

Anticarii din Piata Universitatii scot din cand in cand la vanzare un soi de ceaslov imens, asemanator "Omagiilor" dedicate candva lui Ceausescu. De vandut, nu prea se vinde, chiar daca pozele colorate si calitatea exceptionala a hartiei si a tiparului ar trebui sa-i tenteze pe mahalagiii cu bani si doritori de biblioteca "mobilata" la metru. Cartoaia se cheama "Eterna si Fascinanta Romanie", iar aparitia ei ar fi trecut neobservata daca nu era legata de unul dintre cele mai ciudate scandaluri postdecembriste. Un scandal ce a amestecat, la gramada, albumul despre care vorbim, cativa politicieni influenti "racordati" prin tot soiul de fire oculte cu afaceristul franco-romano-israelian Adrian Costea, tranzactii cu petrol, niste acuzatii grave de fraude financiare derulate prin Bancorex si cateva milioane de afise electorale cu Ion Iliescu. Toate impletite intr-un ghem care nu a fost descalcit nici pana in ziua de azi. In plus, acelasi scandal a provocat, in mod indirect, si o premiera juridica spectaculoasa: un procuror roman, sef al Sectiei Anticoruptie din Parchetul General, a cerut azil politic in strainatate.

"CARTE FRUMOASA, CINSTE CUI TE-A SCRIS". Ideea realizarii acestui album a aparut prin 1994, intr-o perioada in care, pe plan extern, imaginea Romaniei era marcata de scenele terifiante ale "mineriadei" de la 13-15 iunie 1990, de "aurolaci" si de tiganii care haleau lebede prin Viena. Acceptata la cel mai inalt nivel, ideea s-a materializat in 1995 printr-un contract incheiat de Guvernul Romaniei cu "Group Saintonge Edition" (GSE), una dintre firmele lui Adrian Costea. Prin contract, GSE se obliga sa tipareasca 97.000 de albume. Din partea Executivului, intelegerea a fost parafata de Viorel Hrebenciuc, pe atunci secretar general al Guvernului, de Mihai Ungheanu, secretar general adjunct, si de Nicolae Dan Fruntelata, seful Departamentului Informatiilor Publice. Prim-ministrul Vacaroiu era si el la curent cu publicarea albumului, pe care-l considera chiar o atractie pentru investitorii straini. Din punct de vedere strict financiar, proiectul a fost "sponsorizat" de Bancorex, care inca nu ajunsese in sapa de lemn. Valoarea "tirajului" a fost stabilita la 5,79 milioane de dolari, dintre care 1,5 milioane au fost virate direct in conturile firmei franceze. Ulterior, prin semnarea unui act aditional la primul contract, restul sumei a ajuns tot acolo. In schimb, pana la expirarea contractului, in martie 1998, din cele 97.000 de albume, au fost executate doar 10.000. Iar in tara au ajuns doar 4.200.

O PIEDICA IN CALEA UITARII. Obiectiv vorbind, "Eterna si Fascinanta Romanie" este intr-adevar o aparitie editoriala de exceptie. Hartie de foarte buna calitate, fotografii inspirate si o executie tipografica de mare finete. In textul de prezentare, editorul sustine ca realizarea cartii a fost o adevarata aventura, ce a durat aproape trei ani. Aventura povestita pe scurt, intr-un limbaj rigid, propagandistic, foarte apropiat de "limba de lemn": "Antrenandu-va in plimbarea noastra cu alura de exploratie mitica, prin vaile cele mai ascunse ale Carpatilor legendari, prin campiile parjolite de soare, cu parfum de stepa, prin cazanele Dunarii, in cautarea pastravilor albastrii in apa cristalina a raurilor, traversand sate fermecate in lumina fierbinte a unui cer imobil, respirand parfumul vantului si al petalelor de trandafiri, am dorit sa va oferim imaginea unei Romanii vibrante, unice". Albumul se incheie cu o pagina de "Multumiri" in care se arata ca "Realizarea acestei carti nu ar fi fost posibila fara ajutorul si logistica puse la dispozitie de institutiile de stat si fara acompaniatorii care ne-au deschis toate drumurile, chiar si cele mai imposibile, pe un parcurs de 80.000 de km". Adica echivalentul unei expeditii care ar fi inconjurat Pamantul de doua ori pe la Ecuator. Privitor la scopul acestei vaste calatorii documentare, editorul ne spune: "Toate acestea am dorit sa vi le aratam inainte ca venirea sec. XXI sa le transforme in palide amintiri, sa provoace disparitia lor pentru totdeauna".

ROMANIA, LA "EXPORT". "Eterna si Fascinanta Romanie" a intrat in atentia publicului din tara noastra mai ales dupa ce s-a aflat ca finantarea albumului a "inghitit" aproape sase milioane de dolari. Putini sunt insa cei care au avut ocazia sau curiozitatea sa-l rasfoiasca. Iar daca trecem cu vederea nuantele strict propagandistice, textul care insoteste cele 513 fotografii constituie totusi o lectura instructiva. Inca de la prima pagina aflam ca versiunea originala a fost redactata in limba franceza sub titlul "Eternelle et Fascinante Roumanie". Aceasta varianta primara a fost tradusa si in limbile germana, engleza, araba, spaniola, italiana, japoneza si romana. Desi noi o cunoastem sub numele de "Eterna si Fascinanta...", varianta in limba romana se numeste, in realitate, "Nemuritoarea si Fascinanta Romanie". Din textul de prezentare a albumului mai aflam ca, din cele 97.000 de exemplare ale albumului, 1.333 sunt numerotate, constituind ceea ce se cheama o editie speciala, de protocol. Iar acele albume sunt cu adevarat impresionante. Protejat intr-o caseta eleganta, captusita cu catifea, fiecare exemplar este insotit de un soi de act de cancelarie medieval care include numele "destinatarului".

Semnate de Adrian Costea, "hrisoavele" sunt "parafate" cu sigilii de ceara rosie. Teoretic, "Eterna si Fascinanta Romanie" trebuia sa ajunga in 96 de tari din toata lumea, al caror nume este mentionat, in ordine alfabetica, pe semnul de carte atasat fiecarui exemplar. De acolo aflam ca albumul urma sa fie trimis din Afganistan pana in Zimbabwe, inclusiv in Groenlanda, in China, dar si in Taiwan, la T’ai-Pei. Nu se stie cate dintre ele or fi ajuns la destinatiile lor externe. Ceea ce se stie cu siguranta este ca o parte din cele 1.333 de exemplare "de protocol" a poposit pe la oficialitatile romane, inclusiv la sefii unora dintre cele mai influente gazete. Restul, cele obisnuite, fara caseta si "hrisov" cu sigiliu de ceara rosie, se afla si acum pe rafturile anticarilor. Care abia daca reusesc, din cand in cand, sa obtina doua milioane si jumatate de lei pe bucata.
Rolexul ancestral
SIMBOL. Tanara osanca, impodobita cu Rolex-ul stramosesc.
Coperta acestui album ce urma sa fie imprastiat prin toata lumea ar fi trebuit sa fie o emblema a Romaniei eterne, un simbol care sa ne reprezinte in toata lumea. Concret, pentru aceasta emblema a fost aleasa fotografia unei tinere femei, care se etaleaza pe fundalul unui peisaj montan. Denumita pompos, dar fara nici o noima, "Fata din regiunea Oas, in fata Muntilor Bucegi, intre Cabana Diham si Cabana Izvoarelor", frumoasa romanca poarta niste vesminte ce nu au nimic in comun cu portul popular traditional. Imbracata cu o bluza care incearca, dar nu reuseste, sa para o ie traditionala, "emblema" are la gat un lantisor din aur cu un crucifix de dimensiuni impresionante, care ar fi putut sta la fel de bine si la gatul vreunui manelist. In plus, ea are la mana un ceas elegant, posibil un Rollex, care a reusit probabil sa-i convinga, macar pe bastinasii din Zimbabwe, ca face parte din portul popular osenesc. Abia dupa declansarea scandalului legat de album s-a aflat ca frumoasa osanca era pe atunci secretara filialei Bihor a "Aliantei Pentru Romania", care se desprinsese de curand din PDSR, partid fata de care, la un moment dat, Adrian Costea a fost foarte apropiat.
×