x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Exclusiv - Criza mondială şi vânătoarea de mistreţi

Exclusiv - Criza mondială şi vânătoarea de mistreţi

de Mircea Opris    |    19 Ian 2009   •   00:00
Exclusiv - Criza mondială şi vânătoarea de mistreţi

În plină criză economică mondială, milionari de diverse naţionalităţi ai Europei au revenit la Balc, la vânătoarea anuală de mistreţi transformată de Ion Ţiriac în tradiţie. Influentul om de afaceri, atacat până la imunizare în media, consideră că vânătoarea face parte din istoria poporului nostru şi spune că încearcă să facă lobby în mijlocul naturii, printre prietenii săi, pentru România. O ţară care începe să se confrunte din ce în ce mai acut cu efectele turbulenţelor financiare.



Vânătoarea de mistreţi de la Balc stârneşte anual controverse, dar continuă neabătută. Încăpăţânat şi autoimunizat, Ion Ţiriac îşi invită prietenii şi partenerii de afaceri la un lobby în natură periodic.

Milionarii Europei, români şi străini, s-au adunat sâmbătă şi duminică pe domeniul de vânătoare de la Balc, judeţul Bihor, pentru a participa la partida de vânătoare oferită de fostul tenismen Ion Ţiriac, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din România. Ţiriac a transformat vânătoarea de ianuarie într-o tradiţie, aceasta fiind cea de-a cincea ediţie, din 2005, când omul de afaceri a organizat aici prima vânătoare pentru prietenii săi, oameni de afaceri şi oameni politici.

Ion Ţiriac consideră că publicul trebuie să înţeleagă adevăratul sens al acestor partide de vânătoare, transformate în circ mediatic despre măcelărirea a sute de mistreţi şi alte legende şi poveşti, nu vânătoreşti, ci jurnalistice. Pentru el, vânătoarea este o parte din istoria românilor. Jurnalul Naţional, singurul ziar ce a pătruns dincolo de porţile bine păzite ale domeniului de la Balc, vă prezintă, în exclusivitate, detalii şi fotografii inedite ale acestei vânători.

La ediţia din acest an au participat în jur de 30 de oameni de afaceri de talie mondială. Oameni de afaceri, printre care proprietarul concernului Porsche, politicieni şi sportivi din toată Europa au venit la vânătoare pe domeniul din Bihor. Prima zi a început în jurul orei 8:00.

Prima partidă s-a încheiat la orele amiezii, când milionarii s-au bucurat de un prânz tradiţional românesc, servit afară, într-un foişor din lemn. Milionarii iubesc mâncarea tradiţională pregătită la conacul de la Balc. La aceeaşi masă, la prânz, stau unii lângă ceilalţi mari magnaţi, unii dintre ei chiar concurenţi în afa­ceri, însă toţi prieteni ai lui Ion Ţiriac. Ei s-au încălzit cu ţuică fiartă şi vin roşu fiert, cu scorţişoară şi au mâncat ciorbă de fasole cu afumătură şi mămăligă cu brânză şi carne friptă pe grătar. Astfel de momente sunt de bună dispoziţie şi relaxare pentru aceşti oameni foarte bogaţi, dar şi preocupaţi de soarta unor companii multinaţionale sau a unor guverne. La masă s-a discutat şi despre vânătoare, dar şi despre problemele cu care se confruntă economia lumii în acest moment.

"Ion Ţiriac ne-a obişnuit să ne răsfeţe cu astfel de festinuri româneşti. Îmi place foarte mult şi de aceea vin la fiecare partidă. Îmi plac un păhărel de ţuică fiartă şi mâncarea. În plus, vânătoarea de aici este extraordinară, nu se compară cu cele organizate în alte ţări. Mă bucur că e soare şi e vreme bună", ne-a declarat Wolfgang Porsche, cel care ţine frâiele celui mai mare producător european de automobile.

INVESTIŢIE PENTRU NATURĂ ŞI PENTRU IMAGINEA ROMÂNIEI
Domeniul de la Balc se află în administrarea Direc­ţiei Silvice Oradea. Domeniul de la Balc are peste 11.000 de hectare, iar ţarcul unde are loc vânătoarea se întinde pe 1.500 de hectare. Ion Ţiriac are din 2005 în concesiune acest domeniu de vânătoare, până în anul 2015, şi plăteşte statului român o taxă de aproximativ 100.000 RON, adică un miliard de lei vechi. De asemenea, omul de afaceri a investit în acest domeniu de vânătoare peste un mi­lion de euro.

La toate partidele de vânătoare organizate din 2005 şi până acum de Ion Ţiriac au participat oameni de afaceri şi unii dintre ei au investit în România. Astfel, Ţiriac a reuşit să resusciteze un domeniu de vânătoare cu potenţial şi face un serviciu de imagine, dar şi de atragere de investitori prin prietenia sa cu invitaţii săi. Ţiriac investeşte foarte mult în acest fond de vâ­nă­toare şi crede că e păcat că media inventează sau exagerează în relatările despre vânătoarea sa anuală, de la Balc.

Printre invitaţii din acest an s-au numărat Klaus Mangold, fostul preşe­dinte al Daimler Chrysler, Wolfgang Porsche, moşte­nitorul companiei auto cu acelaşi nume, Siegfried Wolf, preşedintele companiei de componente auto Magna Europa, dar şi importanţi  oameni de afaceri străini şi români. Spre deosebire de alţi ani, politicienii români fie nu au venit, fie nu au fost invitaţi, fiind o vânătoare pentru prieteni. "Presa a făcut tot felul de speculaţii. E adevărat că e o absurditate, banii care intră aici, pentru că aici te costă de două-trei ori mai mult decât în Germania sau în Ungaria. Dar asta este. Aceşti oa­meni mă invită în fiecare an la ei acasă, la vânători, la diverse alte activităţi şi atunci îmi vine şi mie rândul, o dată pe an, să îi invit la mine. I-am invitat aici şi nu în Deltă sau în Retezat. Să speculeze fiecare ce vrea, căci eu unul m-am săturat. Sunt deja imun", a declarat omul de afaceri Ion Ţiriac, referindu-se la informaţiile eronate despre măcelărirea a sute de mistreţi şi despre alte exagerări ce apar, în fiecare an, în presă despre vânătoarea de la Balc.

DISCREŢIE
Ion Ţiriac şi-a organizat vânătoarea cu mare discreţie în acest an. De organizarea impecabilă a evenimentului s-a ocupat firma lui Ţiriac din Bucureşti. Domeniul de la Balc se află în administrarea Direcţiei Silvice Oradea. De când au început aceste vânători, atât presa, cât şi diverse organizaţii pentru protecţia naturii au prezentat vânătorile drept măceluri. Realitatea contrazice însă aceste afirmaţii. Proprietatea este despărţită cu gard electric de restul pădurii de la Balc, astfel încât numărul mistreţilor de aici nu are legătură cu cei din restul codrului. Pădurea de 1.100 de hectare este împărţită în două. Prima parte este rezervată reproducerii mistreţilor şi doar în cealaltă se vânează, unde sunt eliberate numai exemplarele care pot fi împuşcate.  

n an se veghează asupra mistreţilor şi li se dă mâncare pentru ca în cele două zile de iarnă, când Ion Ţiriac organizează vânătoarea, o parte din ei să fie sacrificată. Conform organizatorilor vânătorii, carnea mistreţilor ucişi va fi donată. "S-a împuşcat ceea ce trebuie să se împuşte, nu în cantităţile în care speram, pentru că a fost mai greu cu zăpada. Vânătoarea a fost una absolut normală. Trofee întotdeauna se împuşcă: unu, două, trei. Zona asta a ţării a avut întotdeauna trofee mari atât la mistreţ, cât şi la căprior.

NIMIC EXAGERAT
Trofee mari, cele de cerb, sunt în partea cealaltă a ţării. Este o vânătoare normală, nimic exagerat. Ca ordin de mărime pot să spun doar că nu s-a împuşcat destul", ne-a declarat Ion Ţiriac. În ceea ce priveşte organizarea, aceasta a fost una exclusiv privată, de care s-au ocupat angajaţii omului de afa­ceri, dar şi fiul acestuia, Ion Ion Ţiriac. "A fost fantastic. Şi vremea şi vânatul. Eu nu am împuşcat nimic pentru că eu nu vânez. Eu sunt cu organizarea, să vină oamenii, să fie cazaţi, bagajele, mâncarea, evenimente, muzica. Sâmbătă seara a fost o petrecere, au fost şi nişte trupe care au cântat, a durat până la unsprezece şi jumătate, nu prea târziu, pentru că dimineaţă trezirea a fost la ora şapte", ne-a spus Ion Ion Ţiriac, fiul milionarului.

Duminică la prânz a sunat cornul vânătoresc. Cele mai mari trofee au fost coborâte în faţa castelului pentru "Tabloul de vânătoare", alcătuit din peste 50 de mistreţi. În jurul lor au fost aprinse focuri. Ca în fiecare an, Ion Ţiriac a ţinut un discurs scurt, la căpătâiul celui mai mare mistreţ vânat, şi a mulţumit tuturor prietenilor şi vânătorilor.


Ion Ţiriac consideră că vânătoarea face parte din istoria poporului român şi organizează anual astfel de partide pentru prietenii săi


Zecile de vânători vin cu plăcere anual pe domeniul de la Balc al influentului om de afaceri










×