x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Doctor Monica Gheorghiu: “Majoritatea nodulilor din tiroidă nu sunt canceroşi”

Doctor Monica Gheorghiu: “Majoritatea nodulilor din tiroidă nu sunt canceroşi”

de Florin Condurateanu    |    17 Iun 2016   •   11:40
Doctor Monica Gheorghiu: “Majoritatea nodulilor din tiroidă nu sunt canceroşi”

 Interviu cu medic primar, şef de lucrări doctor Monica Gheorghiu, Institutul de Endocrinologie C.I.Parhon.

Tiroida este cea mai populară glandă în percepţia poporului, dar despre ea umblă şi cele mai multe legende. Zic oamenii că cei cu exces de hormoni tiroidieni sunt iuţi şi deştepţi. Se mai împrăştie zicerea că e gravă apariţia nodulilor în tiroidă, e semn de cancer tiroidian.Alţii dau vina pe tiroidă când le este dificilă respiraţia.Vom încerca să limpezim aceste păreri care circulă prin telefonul fără fir.

 

Florin Condurăţeanu: Doamnă doctor, sunt îndreptăţiţi să se înspăimânte oamenii când le sunt descoperiţi noduli în tiroidă şi să creadă că sunt formaţiuni canceroase?

dr.Monica Gheorghiu: În ţara noastră sunt zone în care apa este săracă în iod şi din această cauză a apărut guşa endemică. Situaţia s-a îmbunătăţit în ultima vreme. În situaţia de guşă apar şi noduli în tiroidă, dar majoritatea nu sunt canceroşi, deci nu se operează prin scoaterea lor cu tiroidă cu tot. Aproximativ 5% din noduli sunt de un centimetru şi se simt la pipăit, iar dintre aceştia puţini, câteva procente, au natură canceroasă şi se îndepărtează chirurgical împreună cu tiroida. De altfel, cancerul tiroidian descoperit devreme e vindecabil în mare măsură prin intervenţie chirurgicală. Nodulii obişnuiţi, când sunt foarte mari, trebuie îndepărtaţi chirurgical la un loc cu tiroida. După operaţia de scoatere a tiroidei, pacientul va lua hormoni tiroidieni din cutie.

FC:-Cum se tratează excesul de hormoni tiroidieni și care e atitudinea medicilor în cazul celor cu deficit de hormoni tiroidieni?

dr.MG:- În general este mai uşor de tratat un hipotiroidian decât un hipertiroidian. Excesul de hormoni tiroidieni este dificil de ţinut în frâu şi în unele cazuri se îndepărtează tiroida, pacientul devine hipotiroidian şi este  tratat cu hormoni de compensaţie. Guşa duce la hipertiroidie. Există o boală, tiroidita Hashimoto, cu deficit de hormoni tiroidieni, terapia fiind cu medicamente. Mai există boala Basedow; suferinzii au ochii ieşiţi din orbite, privirea lor este de oameni îngroziţi, ochii sunt sticloşi, pleoapele superioare nu mai pot acoperi ochii şi umezirea corneei suferă. Este o boală autoimună, imunitatea derapează şi anticorpii nu mai atacă agresorii, ci ţintesc greşit în propriile organe. În maladia Basedow, anticorpii bombardează propria tiroidă care fabrică prea mulţi hormoni tiroidieni.

FC:-Sunt cei cu exces de hormoni tiroidieni mai deştepţi, mai iuţi?

dr.MG:- Hipertiroidienii sunt mai inteligenţi, gândesc mai rapid, sunt iuţi şi slabi. Dar viteza lor de reacţie se poate transforma în dezordine, se agită şi nu duc la bun sfârşit acţiunile lor. Cei cu sărăcie de hormoni tiroidieni sunt mai lenţi, somnoroşi, cu tendinţă de îngrăşare.

 

Medicul primar doctor Monica Gheorghiu subliniază că gravidele trebuie investigate la începutul sarcinii pentru a se vedea dacă nu au hipotiroidie.  Gravidele hipotiroidiene vor primi hormoni tiroidieni şi iod chiar în perioada gravidităţii, pentru a nu naşte copii cu grad scăzut de inteligenţă. În alte cazuri, unii spun “Am un nod în gât, mă sufoc, tiroida îmi face necazuri”. Este greşit; guşa cu tiroida mai mare nu crează deficienţe în respiraţie, de vină pentru respiraţia grea fiind nevroza și trebuie consultat psihiatrul.

 

×