x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri “Ochiul este o placă fotografică cu două lentile”

“Ochiul este o placă fotografică cu două lentile”

de Florin Condurateanu    |    23 Iul 2018   •   19:30
“Ochiul este o placă fotografică cu două lentile”
Sursa foto: Adrian Manolache

Operaţiile de deslipire de retină sunt sofisticate, cele de înlocuire a cristalinului din cataractă durează doar un sfert de oră, fără internare. Mai multe despre afecţiunile grave ale ochiului, precum cataracta şi glaucomul, a povestit, pentru Jurnalul, medicul oftalmolog Gheorghe Anghel.

 

 

Florin Condurăţeanu: - Cum se explică deslipirea de retină şi cum intervine oftalmologia?

 

Dr. Gheorghe Anghel: - Retina nu mai este la locul ei, lipită de fundul de ochi. Chirurgia vitro-retiniană este de rafinament şi caută să exercite presiuni asupra albului ochiului pentru ca retina să fie împinsă la locul ei, pe fundul de ochi. Putem face comparaţia cu deslipirea unui tapet de pe perete: remedierea constă în aşezarea tapetului iarăşi pe perete. Cu timpul, retina are locuri în care se destramă, iar pe acolo pătrunde lichid din corpul vitros ce împiedică retina să fie lipită de fundul de ochi. Chirurgul caută cu ajutorul unor bureţi, cu materiale speciale să repare aceste porţiuni destrămate, împiedicând distanţarea retinei de fundul de ochi prin lichid. Se folosesc şi bride, şi gaz pentru a exercita presiunea în vederea readucerii retinei la locul normal, pe fundul de ochi.

 

F.C.: - E adevărat că, după operaţia de cataractă, pacientul îşi redobândeşte vederea de dinainte, în timp de după operaţia de glaucom se opreşte doar deteriorarea, nu se recapătă vederea… de vultur?

 

Dr. G.A.: - Intervenţia de înlocuire a cristalinului cu unul artificial în caz de cataractă durează puţin, circa un sfert de oră, nu e necesară internarea, iar pacientul vine a doua zi la schimbarea pansamentului. În mod normal, cristalinul artificial îi limpezeşte vederea ca înainte şi nu trebuie înlocuit. Ochiul este o placă fotografică cu două lentile. O lentilă nu-şi schimbă dioptria, corneea şi o a doua lentilă îşi modifică curbura, refracţia, ca omul să vadă bine şi la distanţă, şi de aproape. Peste o anumită vârstă, cristalinul nu-şi mai adaptează dioptria, devine rigid, cu transparenţa pierdută. E cataracta. Oftalmologul pătrunde cu un obiect tăietor în cristalin, îl macină cu unde de mare frecvenţă şi-l absoarbe. Cu un ac se introduce cristalinul artificial care, precum un trabuc, are foiţele răsucite una peste alta. Oftalmologul alege tipul de cristalin, Casa de Sănătate acoperă costurile pentru un cristalin de performanţă medie. Glaucomul este creşterea tensiunii în ochi: prea mult lichid presează asupra nervului optic şi-l distruge. Tratamentul medicamentos vizează împuţinarea lichidului din umorul apos, dar şi deblocarea scurgerii lichidului prin plasa de la extremitatea ochiului.

 

Când picăturile pentru ochi, puse la ore fixe, nu scad hipertensiunea intraoculară, se apelează la intervenţii. Cu laser se curăţă de sânge ochiurile plasei care îngreuneză eliminarea excesului de lichid sau se intervine chirurgical.

 

 

×