x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Șerban Rădulescu: Oamenii responsabili trebuie să se implice în politică

Șerban Rădulescu: Oamenii responsabili trebuie să se implice în politică

de Sabina Iosub    |    26 Oct 2015   •   22:25
Șerban Rădulescu: Oamenii responsabili trebuie să se implice în politică
Sursa foto: Dan Marinescu
Sabina Iosub: Sunteți profesor universitar doctor, medic chirurg, șeful unei importante secții de chirurgie vasculară din Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și copreședinte al Partidului Puterii Umaniste (social-liberal), un partid la început de drum. Cât de complicat este acest început de drum, văzând politica din România?
Șerban Rădulescu: Orice început de drum, mai ales în politică, este greu. Este greu de luptat cu mentalități, dar este nevoie de ceva nou în politica românească. Și lucrul acesta nu îl spun eu, îl spun oamenii. Se simte nevoia unei formațiuni care să facă o altfel de politică. Eu cred că PPU este acest partid care poate să facă o altfel de politică. O politică, așa cum îi spune și numele partidului, aplecată spre oameni. De fapt omul este în centrul tuturor lucrurilor și sunt sigur că Partidul Puterii Umaniste pune în valoare omul. Omul cu nevoile lui, cu aspirațiile lui, ca făcând parte dintr-o societate în care respectul, siguranța, predictibilitatea să nu fie doar niște deziderate ci să fie certitudini. Cred că acest partid care este un partid nou, dar cu o ideologie care nu este nouă pentru că despre doctrina și ideologia umanistă s-a vorbit în România de peste 20 de ani, acest partid care acum se construiește e un partid care poate oferi foarte mult și cred că va fi bine receptat de electorat tocmai în ideea că dorim să fim altfel decât ceea ce se oferă acum pe piața politicii din România.

Sabina Iosub: Cine sunt cei pe care încercați să îi cooptați în această formațiune?
Șerban Rădulescu: Sunt oameni care unii au mai făcut politică mai mare sau mai mică, alții nu au mai fost deloc implicați în politică, dar toți suntem atrași, și cei care vor veni cu siguranță că vor fi atrași și ei și uniți totodată, de ideea de a transpune în lumea politică o doctrină care să aibă în centrul ei omul. Deci ăsta cred că e primul lucru care ne poate uni și ne poate aduna laolaltă ca să construim acest partid. Oamenii sunt oameni care au mai făcut politică, alții nu, dar sunt oameni realizați profesional. Eu acest lucru cred că este cel mai important. Adică... Vedeți că în politica românească de după 89 încoace au apărut enorm de mulți oameni care nu au realizat nimic în viață și au găsit această oportunitate care s-a numit politică pentru a se „realiza”. Adică tu nu poți să faci nimic, nu ai făcut nimic în viața ta, dar poți să dai sfaturi și poți să conduci pe alții. Mi se pare îngrozitor. Cred că oamenii care au realizat ceva în viață pot să realizeze ceva și în politică, pot să dea ceva și celorlalți din jur prin experiența lor, prin succesul pe care l-au avut în profesie și cred că acesta este cel mai important lucru.

Sabina Iosub: Ne putem aștepta în perioada următoare la nume importante din politică să ajungă în Partidul Puterii Umaniste? Aveți astfel de discuții?
Șerban Rădulescu: Da, mărturisesc că avem astfel de discuții și vreau să spun un lucru – tot ce am spus apropos de politicieni nu poți să generalizezi pentru că sunt și destui oameni care sunt corecți, oameni care fac o politică corectă și care doresc să facă ceva pentru țara asta. Sunt și patrioți. Din rândul acestora sigur că am avut discuții și mai avem discuții și veți vedea că foarte curând vor fi nume, și nume sonore pentru politica românească ce vor veni alături în Partidul Puterii Umaniste. Chiar foarte devreme.

Sabina Iosub: Sunt situații în care oameni cu coloană vertebrală nu își mai găsesc locul în partidele în care au crescut din punct de vedere poltic. Ce le puteți asigura dumneavoastră acestora?
Șerban Rădulescu: Bineînțeles că vor fi oameni din aceștia și sunt oameni din aceștia care sunt nemulțumiți. Bine, unul dintre ei am fost și eu. Acestor oameni PPU le poate oferi o doctrină nobilă în care omul e ceva foarte clar căruia ne adresăm și toate nevoile și aspirațiile lui se regăsesc în doctrina partidului nostru. Cei care vor veni vor găsi un mediu foarte bun de dezvoltare dacă au în minte acest lucru și cu siguranță că o atmosferă democratică în care fiecare are părerea lui și poate să și-o susțină respectând regulile unei discipline de partid.

Sabina Iosub: Cred că partea cea mai complicată pentru orice partid din România este să-l convingi pe cel care nu a făcut niciodată politică să intre acum în politică, văzând tot ce a însemnat această perioadă de 25 de ani de după revoluție. Care e strategia să îi atrageți?
Șerban Rădulescu: Lumea este sătulă de politică. Dar este sătulă de politica aceasta care s-a făcut de 25 de ani încoace în România, cu puține excepții. Așa încât, oamenii responsabili nu pot să cedeze. Ei trebuie să se implice. Și vor să se implice pentru că prin politică și doar prin politică poți să îți duci la îndeplinire niște proiecte, niște planuri, niște năzuințe. Și atunci ei vor realiza faptul că deși politica este mânjită așa cum a fost până acum, ea poate să fie și corectă. Și atunci trebuie doar să găsească ceea ce-și doresc – o zonă în care să activeze conform principiilor lor. Ori această zonă politică Partidul Puterii Umaniste poate să le-o ofere.

Sabina Iosub: Cât de importantă este prezența în politică a specialiștilor? Specialiști pe domeniile lor, desigur.
Șerban Rădulescu: Da, este foarte bună specificare pe domeniile lor pentru că din păcate la noi s-a cam încetățenit ideea că fiecare se pricepe la tot. Nu este așa. Deci, într-adevăr, specialiștii sunt necesari. Și specialiștii aceștia e de dorit să se implice în politică, pe domeniile lor. Și există specialiști, există foarte mulți specialiști în țara asta care au acest gând bun și cinstit de a contribui cu ceva la dezvoltarea acestei țări. Și atunci fără discuție că e nevoie de ei. Dar implicați în politică. Acesta este lucrul pe care încerc să-l induc, încerc să-i conving pe cei care sunt specialiști de notorietate și specialiști buni în domeniile lor, să vină alături, să se implice în politică pentru că numai astfel vom putea să schimbăm percepția și esența politicii în România.

Sabina Iosub: Sunteți un reprezentant al clasei de mijloc, ce aveți în vedere pentru această zonă?
Șerban Rădulescu: Este perfect adevărat, clasa de mijloc se dorește a fi numeroasă, probabil că este, dar este destul de tăcută. Aceste discrepanțe mari dintre cei foarte bogați și cei foarte săraci există din păcate, și sunt vizibile. Clasa de mijloc reprezintă însă ceea ce numesc eu capitalul autohton, capitalul românesc. Orice țară are nevoie de capitalul ei, capitalul autohton care trebuie să fie susținut și dezvoltat. Așa încât accentul puternic pe care Partidul Puterii Umaniste îl va pune va fi pe dezvoltarea capitalului authton românesc. Și aici mă refer nu numai la orașe, ci și la sate. La sate avem o zonă extraordinar de bogată, dar care nu este valorificată deloc și este năpăstuită chiar. Oamenii de la sate sunt de fapt esența națiunii noastre, deci aici vom acționa. Capitalul autohton va fi susținut prin proiecte naționale, proiecte de țară, cuvinte care par mari, dar în gura politicienilor nu prea le-am auzit. Noi avem deja proiectele conturate și le vom prezenta.

Sabina Iosub: Care sunt acțiunile, proiectele următoare?
Șerban Rădulescu: Noi ne-am fixat un termen ca până la începutul lunii decembrie să avem finalizate organizațiile din toată țara. Mai avem acum zone care nu sunt acoperite cu organizații, dar ni le-am împărțit oarecum ca teritoriu cei care conducem interimar partidul și acest lucru va trebui să fie desăvârșit. În acel moment ne vom gândi și la ceea ce înseamnă de fapt anul electoral 2016 și vom începe acțiunea în această direcție. Evident că nu am neglijat-o nici până acum pentru că această construcție a unei organizații politice presupune evident și o abordare electorală pentru că alegerile se apropie și noi trebuie să fim pregătiți. La aceste alegeri vor fi organizații mai puternice, altele mai puțin puternice, vom vedea unde vom merge singuri, unde vom merge în alianțe, ce fel de alianțe, iar pentru europarlamentare vom vedea care va fi scorul de la alegerile locale și ne vom hotărî în momentele acelea.
 

×