x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iubire regeasca pentru o domnisoara de onoare

Iubire regeasca pentru o domnisoara de onoare

07 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Regina Elisabeta a indragit-o ca pe copila ei, a logodit-o cu Ferdinand. Tot ea a fost cea care a trimis-o in exil in Franta. Ferdinand a luat-o de logodnica, a iubit-o chiar si dupa casatoria cu Maria de Edinborough, in toate scrisorile pe care i le-a trimis.
EUGENIA MIHALCEA, ROXANA ROSETI

Elena Vacarescu, domnisoara de onoare a reginei, poeta, ambasadoare a Romaniei...

Anul 1888. Elencuta de la Vacaresti se intorcea acasa, la conac, la iubirea pe care nu o cunoscuse inca, dar care avea sa vina o data cu prima invitatie la palat. Si care n-avea sa-i mai dea pace toata viata. Iubirea unui rege. Regina Elisabeta, Carmen Sylva auzise de ea de la Theodor Vacarescu, unchiul Elenei si maresal la palat, asa ca s-a hotarat sa o cheme pentru a o cunoaste. Elisabeta, nascuta la Neuwied la 29 decembrie 1843, ca fiica a printului Hermann zu Wied si a printesei Maria de Nassau-Weilburg, s-a casatorit la varsta de 16 ani, in noiembrie 1869, cu domnitorul Romaniei, Carol de Hohenzollern. Decesul fiicei lor Maria, la o varsta frageda, a fost evenimentul cel mai tragic care le-a marcat intreaga viata. Nu au uitat niciodata fetita disparuta, mai ales ca n-au mai putut avea alti copii.

Logodna din sala de lectura

Asa a devenit Elena Vacarescu copilul regasit al reginei, o fata inteligenta, care la scurt timp este domnisoara de onoare la curte. In 1889 publica "Rapsodul Dambovitei", o culegere de cantece populare adunate de Elena si traduse in limba germana de regina, care ii va asigura faima europeana datorita aparitiilor succesive in diferite tari. Fixatia reginei Elisabeta pentru Elena Vacarescu a mers atat de departe incat planuia chiar sa o casatoreasca cu Ferdinand. O logodna care a spulberat iubirea celor doi, atunci cand s-au lovit ca de un zid de refuzul categoric al regelui Carol I si nu numai.

Toata aristocratia romaneasca s-a opus casatoriei principelui mostenitor cu o descendenta a unei familii romanesti, pentru a evita lupta interna pentru tron. Regina era convinsa ca intre cei doi tineri era o dragoste profunda. Elena Vacarescu si Ferdinad s-au logodit in sala de lectura a lui Carmen Sylva. Si Carol I a fost la inceput de acord, dar Ferdinand a fost chemat brusc acasa si nu i-a mai scris Elenei.

Exilul din Franta

In urma acestui scandal, regina s-a refugiat la Venetia, pentru ca la Bucuresti era izolata din cauza prieteniei cu Elena Vacarescu. Aceasta din urma si-a urmat regina in exilul venetian, la sfarsitul caruia s-a stabilit in capitala Frantei. Dupa logodna cu poeta Elena Vacarescu, relatie intrerupta prin interventia Consiliului de Ministrii, care a reamintit Principelui ca nici un membru al Familiei Regale nu se poate casatori decat cu Principese de origine straina, Ferdinand s-a insurat, pe data de 10 ianuarie 1893, cu Maria de Edinborough, din Familia Regala a Angliei. Impreuna au avut 6 copii, cel mai mare, botezat Carol, urmand sa devina Regele Carol al II-lea.

Ferdinand era timid

Timiditatea sa innascuta nu lasa sa se intrevada prea usor faptul ca era un om de o vasta cultura, pasionat botanist si vorbitor curent de mai multe limbi straine, intre care greaca veche si ebraica. Frumusetea fizica cu care Ferdinand fusese din plin inzestrat insa avea sa fie de foarte scurta durata. In 1897, principele s-a imbolnavit de febra tifoida. "Din ruina fizica a lui Ferdinand nu a supravietuit decat doar neasemuita frumusete a mainilor sale", scrie Sterie Diamandi in cartea sa "Galeria oamenilor politici".

Dupa o domnie ilustra de 13 ani, Ferdinand s-a stins din viata la Sinaia, la numai 62 de ani, in urma unei lungi suferinte, pricinuite de un cancer de colon. In timpul vietii sale, Regele a vazut faurindu-se Romania Mare, a infaptuit reforma agrara, impartind pamant taranilor, capatand pentru aceasta si numele de "Rege al Taranilor", a promulgat Constitutia din 1923, lege fundamentala liberala si democratica. A fost inmormantat la Curtea de Arges, alaturi de unchiul sau, Regele Carol I, si Regina Elisabeta, pe lespedea sa de mormant stand scris: "Aici odihneste robul lui Dumnezeu Ferdinand I, Rege al Romaniei, nascut la 24 august 1865, raposat la 20 iulie 1927 la Castelul Pelisor. Luand carma tarii la 11 octombrie 1914, a tras sabia la 15 august 1916 pentru dezrobirea romanilor de peste vechile hotare, infaptuind intregirea neamului si incoronandu-se la 15 octombrie 1922 la Alba-Iulia ca primul rege al tuturor romanilor".

CV - FERDINAND I

Ferdinand s-a nascut la Sigmaringen, in anul 1865, fiind al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern, fratele mai mare al Regelui Carol, si al Principesei Antoaneta, infanta Portugaliei. El a venit pentru prima oara in Romania la numai 19 ani, in 1884, dupa care s-a reintors in Germania pentru a-si continua studiile liceale si universitare.

In 1889, dupa terminarea Universitatii din Lipsca si a Scolii Superioare de Stiinte Politice si Economice din Tubingen, Principele s-a stabilit la Bucuresti pentru a-si putea indeplini atributiile de mostenitor al tronului Romaniei. La moartea Regelui Carol I, tronul a fost mostenit de catre Ferdinand, fiul fratelui mai mare al defunctului Rege.

Ferdinand a murit la Sinaia, dupa o suferinta indelungata pricinuita de un cancer la colon in 1927. El a fost urmat la tron de nepotul sau Mihai, sub regenta celui de-al doilea fiu al lui Ferdinand, Printul Nicolae.

CV - ELENA VACARESCU

Elena Vacarescu s-a nascut in 1864, intr-o casa din Bucuresti, unde mai tarziu s-a construit Bulevardul Regina Maria. Tatal ei provenea dintr-o veche familie de boieri munteni, ce-l dadusera pe cultivatul Ienachita Vacarescu. Mama sa provenea dintr-o alta veche familie de boieri, cea a Falcoienilor, boieri olteni cunoscuti din timpul lui Mihai Viteazul

Elencuta, asa cum i se spunea in familie, si-a petrecut copilaria la mosia bunicilor sai de la Falcoi si la conacul de la Vacarestii Dambovitei. Aici descopera placerea lecturii.

Literatura engleza o va cunoaste mai tarziu prin intermediul guvernantei engleze, iar datorita studiilor la Paris se va familiariza cu limba franceza. In Franta i-a cunoscut pe Leconte de Lisle si Victor Hugo, pe care il va evoca mai tarziu in amintirile sale. Educatia si-a desavarsit-o la Paris, unde a urmat cursuri de filozofie, estetica si istorie in cadrul Universitatii Sorbona. La invatarea artei poetice l-a avut ca indrumator pe celebrul poet parnasian Sully Prudhomme. 14/citate

CARACTER

"Sotul meu era cel mai credincios urmas al unchiului sau, dar era pentru poporul sau ca o carte inchisa, nimeni nu stia ce dorea" Maria despre Ferdinand, sotul ei

ISTORIE

"Era pentru cei mai multi un necunoscut si un netinut in seama, pentru cativa o taina, aproape pentru nimeni o certitudine" Nicolae Iorga despre Ferdinand in "Istoria Romanilor"

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Iubirile celebre ale romanilor

Marea dragoste a unui sangeros voievod

Iubire regeasca pentru o domnisoara de onoare

Dragoste cu nabadai intre Ion si Maria

Cateodata, adevarul poate ucide

"Printesa iubita"si Enescu

"Vreau sa-mi gasesc un loc langa ea, in Rai"

Marga Barbu: "Il tot astept, si el stie"

„De 57 de ani, ne iubim ca-n prima zi"

Ilie Nastase, invins de „General"
×
Subiecte în articol: special regina carol ferdinand elena văcărescu