x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Politică și șampanie, la nunta de argint a familiei regale

Politică și șampanie, la nunta de argint a familiei regale

de Mihaela Bîrzilă    |    29 Sep 2021   •   07:30
Politică și șampanie, la nunta de argint a familiei regale
Sursa foto: Foto Daniel Angelescu, Fotograf Oficial al Casei Majestatii Sale Margareta Custodele Coroanei române

Un fost premier PNL dă verdictul: sâmbătă, PNL a murit de tot. Politicieni mai vechi și mai noi au dezbătut criza din guvern la un pahar de șampanie în frumoasa grădină a Palatului Elisabeta. Custodele Coroanei, Margareta, și Principele Radu au sărbătorit nunta de argint, un eveniment la care Raed Arafat a supravegheat discret măsurile sanitare în calitate de invitat.

 

Deși a fost o petrecere cu distanțare, toată lumea a șușotit pe sub mască despre scandalurile momentului. Chiar și fostul președinte Emil Constantinescu, hotărât să nu mai facă politică niciodată, a pus un diagnostic în privința cauzelor: calitatea umană, care este în declin în toată Europa, nu doar la noi. Apariție foarte rară la evenimentele publice, fostul președinte a venit la braț cu soția, Nadia, care-i este alături de aproape 60 de ani. 

„De peste 20 de ani, m-am ferit să comentez tabloul politic. Ca toată lumea, sunt ușor dezamăgit, dar privindu-l în ansamblu, călătorind mult și fiind în contact cu ceea ce se întâmplă în toată lumea, este un declin al Europei și al Occidentului în ceea ce privește calitatea umană, căci despre asta este vorba. Înainte de a fi critici, trebuie să vedem care sunt cauzele. Și cred că întoarcerea la valorile adevărate, pentru care unii oameni au fost gata să-și riște libertatea și viața, este ceea ce trebuie să ne dea speranță”, spune fostul președinte.

 

„Privesc și sunt stupefiat”

 

Emil Constantinescu împlinește în noiembrie 82 de ani. Tot anul acesta, se împlinesc și 25 de ani de când a fost ales președinte al României. La evenimentul regal, doamna și domnul Constantinescu au stat aproape tot timpul împreună cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, venit și el cu soția, și au depănat amintiri de pe vremea când aveau în mână soarta țării. Întrebat cum vede ieșirea din criză, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Am hotărât să mă retrag din viața politică, dar sigur că observ, privesc și sunt stupefiat. Nu vreau să spun altceva”.

 Va prelua Ludovic Orban ALDE?

C.P.T. Nu, acestea sunt niște zvonuri care au apărut în presă și care n-au nicio legătură cu realitatea.

Are cum să meargă PNL mai departe în această formulă sau se va scinda? 

C.P.T. Pot să va spun un singur lucru despre PNL:  sâmbătă a murit de tot. A murit jumătate în 2013, când PNL a trecut la Partidul Popular European, iar sâmbătă a murit de tot.

Se va reface USL?

Nu știu.

În antiteză cu actuala realitate, Călin Popescu Tăriceanu pune patriotismul familiei regale, „un patriotism cum rar se vede în România”. În opinia sa, familia regală a jucat un rol extraordinar de util pentru România, cu precădere în perioada de aderare la UE și la NATO, pentru a face cunoscută societatea românească și situația de la noi pe lângă toate familiile regale din Europa. 

Fata cea mare a regelui Mihai și principele Radu s-au căsătorit în 1996, în Elveția, la biserica greacă din Lausanne. Nunta lor de argint este cea de-a patra din familia regală.  

Foto Daniel Angelescu, Fotograf Oficial al Casei Majestatii Sale Margareta Custodele Coroanei române

×