x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lucrătorii din salubrizarea publică a Parisului amenință cu o „grevă olimpică”

Lucrătorii din salubrizarea publică a Parisului amenință cu o „grevă olimpică”

de Redacția Jurnalul    |    03 Mai 2024   •   11:40
Lucrătorii din salubrizarea publică a Parisului amenință cu o „grevă olimpică”
Sursa foto: Hepta

Un sindicat francez important a avertizat joi că operatorii de colectare a deșeurilor din Paris ar putea intra în grevă în timpul verii, ceea ce ar putea duce la acumularea de gunoaie pe străzi în timpul Jocurilor Olimpice.

Potrivit filialei sindicale CGT, care îi reprezintă pe colectorii de deșeuri, potențialele greve ar putea începe în luna mai și ar putea persista între 1 iulie și 8 septembrie. Acest interval de timp cuprinde durata Jocurilor Olimpice, programate între 26 iulie 26 și 11 august.

Colectorii de gunoi din regiunea Parisului solicită 400 de euro în plus pe lună, împreună cu o primă unică de 1.900 de euro pentru cei care sunt de serviciu în timpul Jocurilor Olimpice. „Vom da tot ce avem mai bun din noi și vrem ca acest lucru să fie luat în considerare", a declarat pentru AFP Nabil Latreche, membru al sindicatului CGT-FTDNEEA.

„Poliția municipală primește o primă și noi avem același angajator. Și noi vom avea un volum de muncă excesiv cu cele 15 milioane de turiști care sunt așteptați", a spus Latreche. Primăria Parisului a luat în considerare posibilitatea de a oferi bonusuri etapizate pentru cei care colectează deșeurile, cu sume variind de la zero până la 1.200 de euro, a precizat el.

Primăria a informat AFP că bonusurile anunțate anterior în aprilie, cuprinse între 600 și 1.900 de euro pentru angajații implicați în Jocurile Olimpice, vor fi aplicabile și în cazul colectorilor de deșeuri.

Primăria a precizat că CGT s-a retras din negocieri după ce a descoperit că nivelurile de plată vor depinde de volumul de muncă suplimentar pe care persoanele trebuie să și-l asume.

O întâlnire programată între viceprimarii din Paris și CGT este planificată pentru săptămâna viitoare. Latreche a menționat că anumiți gunoieri au fost nevoiți să își anuleze vacanțele din cauza absenței personalului suplimentar recrutat.

Gunoierii au organizat o grevă pe 24 aprilie, însă nu au primit nicio concesie, a informat sindicalistul pentru AFP. În luna martie a anului trecut, o grevă de trei săptămâni a gunoierilor care protestau împotriva controversatei reforme a pensiilor a președintelui Emmanuel Macron a dus la acumularea a peste 10.000 de tone de deșeuri pe străzile Parisului, în momentul de vârf.

Imaginile care înfățișează grămezi impunătoare de gunoaie, unele dintre ele atingând mai mulți metri înălțime, au atras atenția la nivel mondial.

 

(sursa: Mediafax)

×