x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Programul Festivalului Folk You! Florian Pittiș ediția a X-a

Programul Festivalului Folk You! Florian Pittiș ediția a X-a

18 Iul 2014   •   14:19
Programul Festivalului Folk You! Florian Pittiș ediția a X-a

Spuneam pentru prima oară, în vara anului 2005, că “Folk You! este o provocare extraordinară pe care o lansăm cu acel curaj pe care numai o astfel de muzică poate să ni-l dea”. Iată că anul acesta am ajuns cu Festivalul Folk You! la a zecea ediţie. Mi-am dorit să ne întoarcem la om (cu o chitară), tocmai pentru a ne face auziţi într-un zgomot, într-o hărmălaie în care nimeni nu mai asculta pe nimeni. Încă de la început, Folk you! a însemnat şi inconştienţa de a crede într-o cauză de multe ori pierdută! Folk you! a fost, este şi va fi (cât va mai fi) marea noastră provocare de suflet, muzică şi poezie.

Vă reamintesc că Folk You! nu este o înjurătură... oarecare! Nu este nici măcar una muzicală. Este, aşa cum am mai spus, o trimitere la originile unei muzici de care am avut, avem şi vom avea nevoie.

În 2007, festivalul pe care l-a girat şi l-a reprezentat de la bun început, a primit numele său. Era o onoare şi o datorie să facem asta, în memoria lui Florian Pittiş. Folkul era, la vremea aceea, ceva difuz şi aproape aleatoriu, marginalizat de "noua ordine muzicală" numită showbiz. Am reuşit să transformăm utopia în realitate, dar nu singuri. N-o să ştim niciodată dacă, fără Moţu Pittiş, Folk You! ar fi avut puterea să devină festival în sensul real şi emblematic al termenului.

Acum Festivalul Folk You! Florian Pittiş este un fenomen. Ca fenomen, nu se putea cantona doar în muzică şi poezie, trebuia să aibă şi o dimensiune socială. A devenit portdrapel al Mişcării de Rezistenţă.

“Nu vă mai lăsaţi constrânşi de nimeni şi de nimic, nici de vremuri, nici de oameni, fără ură, fără regrete şi fără resentimente. Mergeţi înainte ca şi cum timpul n-ar exista. Eliberaţi-vă de tot şi de toate, cu gândul că trebuie să trăiţi pentru şi în adevăr, căci doar adevărul vă va face liberi. Şi numai liberi fiind, veţi putea atinge în viaţă fericirea”, ne spunea Moţu Pittiş.

Programul Festivalului Folk You! Florian Pittiș
ediția a X-a, 31 iulie – 2 august, Vama Veche.

MIȘCAREA DE REZISTENȚĂ


Sâmbătă 2 august
Ora 18:00

Trofeul Folk You!;
Folk Frate!;
Contraste;
Maria Gheorghiu;
Basska;
Alexandru Andrieş;
Alina Manole Band;
Ada Milea;
Florin Chilian;
Viţa de Vie;
Travka;
Celelalte Cuvinte;


Trupa Vama nu va mai cânta pe scena Folk you! Florian Pittiș din cauza unor problemelor cu vocea lui Tudor Chirilă

Anunțul postat de Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook

Bună seara,
Aleg această formulă de comunicare pentru a face următorul anunț: VAMA nu va fi prezentă sâmbătă seară pe scena FOLK YOU. Problemele cu vocea care ne-au determinat să amânăm concertul de la Brașov din 19 iulie au revenit mai puternic după alte trei concerte astfel că în momentul de față medicii mi-au interzis să cânt pentru a nu agrava situația și mi-au recomandat repaus vocal total.

Nu este prima dată în cariera mea când mă confrunt cu un asemenea diagnostic și știu la ce riscuri mă expun dacă nu tratez această problemă cu maximă seriozitate. Mă bucur că am sprijinul necondiționat al colegilor mei și al echipei noastre de management. I-aș ruga pe cârcotași să mă creadă pe cuvânt și să nu pună absența noastră de mâine seară pe seama unor neînțelegeri cu organizatorii Folk You. Nu neg că au existat, am vorbit despre ele și aici, dar fuseseră deja surmontate și dacă această problemă medicală nu ar fi intervenit am fi fost prezenți cu drag în Vamă.

Până la ora acestui comunicat am încercat recuperarea, dar medicii au rămas categorici. Aș vrea să adaug că este extrem de dureros să nu-mi pot face meseria, este dureros să fiu redus la tăcere și îmi pare rău pentru publicul care nu va avea parte de un show pe care îl aștepta. Sper să ne revedem curând, vă doresc un weekend plăcut, aveți grijă de voi. Folk You este un festival frumos de care vă doresc să vă bucurați, de data asta fără noi. Le urăm succes tuturor artiștilor din cele trei seri de festival. 
Tudor Chirilă


×