x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ingredientul care face carnea proaspătă și... cancerigenă

Ingredientul care face carnea proaspătă și... cancerigenă

de Sergiu Cora    |    07 Mar 2016   •   09:52
Ingredientul care face carnea proaspătă și... cancerigenă
Sursa foto: Monkey Business Images Ltd/Getty Images

În România lui 2016, carnea nu se mai strică. Oricât de veche ar fi, ea se colorează cât ai clipi şi devine, cel puţin la aspect, proaspătă, de parcă ieri ar fi fost tăiat porcul. Chimicalele sunt cele care transformă carnea şi ce e mai grav e că ele se găsesc în peste 90% din preparatele din carne de la noi.

Nitritul de sodiu este de departe vedeta industriei cărnii. Deşi este foarte toxic şi cancerigen, acest compus este folosit în mai tot ce iese de pe poarta fabricilor. Şi nu numai. Comercianţii din piaţă îl strecoară, din când în când, în carnea tocată veche, pentru a-i schimba culoarea. Nitritul de sodiu înroşeşte carnea şi îi dă un aspect de proaspăt. Curios şi poate neîncrezător că ai noştri negustori ar fi capabili de aşa ceva, am testat câteva pieţe de carne să văd dacă acolo au auzit despre acest nitrit de sodiu. Sub acoperirea unui client, speriat de chimicalele din carne, am pus câteva întrebări-capcană celor din spatele galantarelor.
„Bună ziua, este proaspătă carnea asta tocată?
Da!
N-are în ea conservanţi, aditivi?
Nimic, absolut!”

Cuvântul vânzătoarei pare a fi garanţia supremă pentru marfa pe care o vinde. La cât de sigură pare pe ea, ai crede că habar nu are despre prafurile magice care pot transforma carnea. Şi totuşi... „Am auzit că se mai bagă... Nitrit de sodiu, sau ceva de genul... Da, se bagă, când e carnea veche. Eu nu pun! Oricum, se vede la fiert dacă are, se ridică o spumă roşiatică deasupra apei!” Femeia ştie cam tot ce trebuie în materie de măsluire a cărnii, dar se jură că nu umblă cu prostii, când vine vorba de calitate. Totuşi, cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului au descoperit că aproape nu există produs din carne din care nitritul de sodiu să lipsească. Este folosit cu precădere în preparatele tratate termic şi chiar şi în conserve, compusul chimic având pe lângă calităţile de colorant şi unele de foarte bun conservant. Am vrut să văd cu ochii mei dacă acest compus este atât de “minunat” şi poate transforma o carne veche într-una de calitatea întâi. Am căutat pe internet şi am sunat la firmele care vând aşa ceva. Aproape toţi vânzătorii m-au refuzat. Unii pe motiv că nu am fabrică de carne, alţii că nu dau la cantităţi mici. Au fost totuşi vânzători care mi-au spus clar cât este de periculos nitritul.

„Nu pot, domnule, să vă dau. Este extrem de toxic şi periculos dacă nu ştiţi să-l manevraţi cum trebuie.”
Adică asta mâncăm noi.
Un praf toxic şi cancerigen.
Statistica mondială face o legătură serioasă între 70% din cancerele de colon şi compuşii toxici din preparatele din carne. Şi dacă tot sunt pline de chimicale, produsele nu au nici valoare nutritivă. Unele mezeluri sunt fabricate din carcase şi resturi de la animale, creându-se o pastă albă, mâzgoasă, care în termeni de specialitate se numeşte „noroi alb”.

Este ştiut faptul că nitritul de sodiu blochează şi asimilarea vitaminei B6, precum şi asimilarea calciului şi poate duce de la dureri de cap, până chiar la dereglarea celulară şi apariția unor tumori”. Conf. univ. Costel Stanciu, președintele APC România

×
Subiecte în articol: nitrit de sodiu