x close

Ingredientul care face carnea proaspătă și... cancerigenă

0
Autor: Sergiu Cora 07 Mar 2016 - 09:52
Ingredientul care face carnea proaspătă și... cancerigenă Monkey Business Images Ltd/Getty Images Sliced Steak On Wooden Cutting Board


În România lui 2016, carnea nu se mai strică. Oricât de veche ar fi, ea se colorează cât ai clipi şi devine, cel puţin la aspect, proaspătă, de parcă ieri ar fi fost tăiat porcul. Chimicalele sunt cele care transformă carnea şi ce e mai grav e că ele se găsesc în peste 90% din preparatele din carne de la noi.

Nitritul de sodiu este de departe vedeta industriei cărnii. Deşi este foarte toxic şi cancerigen, acest compus este folosit în mai tot ce iese de pe poarta fabricilor. Şi nu numai. Comercianţii din piaţă îl strecoară, din când în când, în carnea tocată veche, pentru a-i schimba culoarea. Nitritul de sodiu înroşeşte carnea şi îi dă un aspect de proaspăt. Curios şi poate neîncrezător că ai noştri negustori ar fi capabili de aşa ceva, am testat câteva pieţe de carne să văd dacă acolo au auzit despre acest nitrit de sodiu. Sub acoperirea unui client, speriat de chimicalele din carne, am pus câteva întrebări-capcană celor din spatele galantarelor.
„Bună ziua, este proaspătă carnea asta tocată?
Da!
N-are în ea conservanţi, aditivi?
Nimic, absolut!”

Cuvântul vânzătoarei pare a fi garanţia supremă pentru marfa pe care o vinde. La cât de sigură pare pe ea, ai crede că habar nu are despre prafurile magice care pot transforma carnea. Şi totuşi... „Am auzit că se mai bagă... Nitrit de sodiu, sau ceva de genul... Da, se bagă, când e carnea veche. Eu nu pun! Oricum, se vede la fiert dacă are, se ridică o spumă roşiatică deasupra apei!” Femeia ştie cam tot ce trebuie în materie de măsluire a cărnii, dar se jură că nu umblă cu prostii, când vine vorba de calitate. Totuşi, cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului au descoperit că aproape nu există produs din carne din care nitritul de sodiu să lipsească. Este folosit cu precădere în preparatele tratate termic şi chiar şi în conserve, compusul chimic având pe lângă calităţile de colorant şi unele de foarte bun conservant. Am vrut să văd cu ochii mei dacă acest compus este atât de “minunat” şi poate transforma o carne veche într-una de calitatea întâi. Am căutat pe internet şi am sunat la firmele care vând aşa ceva. Aproape toţi vânzătorii m-au refuzat. Unii pe motiv că nu am fabrică de carne, alţii că nu dau la cantităţi mici. Au fost totuşi vânzători care mi-au spus clar cât este de periculos nitritul.

„Nu pot, domnule, să vă dau. Este extrem de toxic şi periculos dacă nu ştiţi să-l manevraţi cum trebuie.”
Adică asta mâncăm noi.
Un praf toxic şi cancerigen.
Statistica mondială face o legătură serioasă între 70% din cancerele de colon şi compuşii toxici din preparatele din carne. Şi dacă tot sunt pline de chimicale, produsele nu au nici valoare nutritivă. Unele mezeluri sunt fabricate din carcase şi resturi de la animale, creându-se o pastă albă, mâzgoasă, care în termeni de specialitate se numeşte „noroi alb”.

Este ştiut faptul că nitritul de sodiu blochează şi asimilarea vitaminei B6, precum şi asimilarea calciului şi poate duce de la dureri de cap, până chiar la dereglarea celulară şi apariția unor tumori”. Conf. univ. Costel Stanciu, președintele APC România

Citeşte mai multe despre:   nitrit de sodiu

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 



Afisari: 29563


Mai multe titluri din categorie

Război în instanță pentru 700 de lei între doi milionari în euro

Război în instanță pentru 700 de lei între doi milionari în euro
Galerie Foto Firma lui Gheorghe Stelian, zis „Stelu”, care a preluat, în urmă cu șase ani, de la stat, Complexul Hotelier Mamaia, este executată silit de o firmă controlată de un fost deputat al Partidului...

Răsvan Popescu - scriitorul din casa cu flori, terasă și o pisică

Răsvan Popescu - scriitorul din casa cu flori, terasă și o pisică
Jurnalistul și scriitorul Răsvan Popescu s-a întors la dragostea dintâi, proza scurtă. A lansat în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest volumul “Peștele cu aripi”, dedicat...

Bunicuţa din hotelurile lui Dorin Cocoş 

Bunicuţa din hotelurile lui Dorin Cocoş 
Galerie Foto Cu câteva luni înainte să fie arestat în dosarul „Microsoft 1”, afaceristul Dorin Cocoș a devenit co-asociat în firma de hoteluri pe care o deține, SC Euro Hotels International Co....

Ingineria prin care „cablistul” RCS&RDS vinde statului energie electrică 

Ingineria prin care „cablistul” RCS&RDS vinde statului energie electrică 
RCS&RDS SA vinde curent electric către instituțiile statului, chiar în timp ce se află în litigiu cu Guvernul României, într-un proces deschis de două companii afiliate grupului coordonat ...

Iubita lui Marian Vanghelie, învinsă de Agenția Națională de Integritate 

Iubita lui Marian Vanghelie, învinsă de Agenția Națională de Integritate 
Fostul deputat PSD Oana Nicu­lescu-Mizil Ștefănescu, partenera de viață a lui Marian Vanghelie, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate, privitor la constatarea incompatibilității,...

Suveica incompatibilă construită de Sorin Blejnar la vârful ANAF 

Suveica incompatibilă construită de Sorin Blejnar la vârful ANAF 
În perioada în care Sorin Blejnar conducea Agenţia Națională de Administra­re Fiscală, și-a adus în subordine o colegă a soției sale dintr-o renumită casă de avocatură. Ioana Toma, pe...

Tribunalele private din România: costuri reduse și procese mult mai scurte

Tribunalele private din România: costuri reduse și procese mult mai scurte
Românii care ajung la tribunal, pentru diverse probleme de drept civil sau comercial, au de doi ani alternativa Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat. Costurile sunt la jumătate față de cele din...

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor

CAMPANIE JURNALUL NAŢIONAL: 10 ani de nu e. Milioane de euro pentru (ne)atragerea turiştilor
În episodul trecut vă arătam cum nu au reuşit o mare parte din satele româneşti să iasă din evul mediu, deşi fonduri de la Bruxelles pentru asta ar fi existat. Astăzi vă arătăm cum s-au tocat...

Conf. univ. doctor Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă boală de inimă este boala coronariană

Conf. univ. doctor Horaţiu Moldovan: Cea mai frecventă boală de inimă este boala coronariană
Care sunt semnele unei boli de inimă? Când rezolvarea se face cu montarea de stenturi, fără chirurgie? Când gravitatea afecţiunii impune chirurgia cardiacă cu deschiderea unui traseu paralel prin...

Cristian Pârvan: Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti

Cristian Pârvan: Nu avem o politică publică pentru susţinerea grupurilor de firme româneşti
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul de holdinguri ce au acţionari autohtoni în totalul grupurilor de firme care activează în...

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici

Cum combătea SIPA atacurile la adresa siguranței naționale în fabrici
Galerie Foto Ministerul Justiției a deținut, până în anul 2008, o companie ce avea, la rândul ei, mai multe sucursale care produceau mobilier, construcții metalice, îmbrăcăminte sau produse din lemn,...

Ineleț, cătunul din Banat mai aproape de nori, unde se ajunge cu scara

Ineleț, cătunul din Banat mai aproape de nori, unde se ajunge cu scara
Patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, reprezintă legătura cea mai scurtă dintre mai multe cătune izolate din Banat cu civilizația. Aici, oamenii nu duc grija banilor și au...

Legături în rețea: afaceri profitabile între RCS&RDS şi gruparea Remus Truică - Dorin Cocoș

Legături în rețea: afaceri profitabile între RCS&RDS şi gruparea Remus Truică - Dorin Cocoș
Galerie Foto Una dintre cele mai importante societăți de IT care activau, în timpul mandatului lui Adrian Năstase, pe piața românească, TotalNet SRL, a fost preluată de către grupul RCS&RDS, în anul...

Florin Șinca: Poliția Română își repetă istoria și greșelile

Florin Șinca: Poliția Română își repetă istoria și greșelile
Galerie Foto Polițistul Florin Șinca, autorul mai multor cărți despre istoria Poliției Române, demonstrează că după 1990 s-a revenit la greșelile anterioare reformei lui Vasile Lascăr, din 1903. Deși Lascăr a...

Prof. Dr. Nicolae Iordache: Dacă scoaterea bilei nu curmă suferinţa, nu era ea de vină

Prof. Dr. Nicolae Iordache: Dacă scoaterea bilei nu curmă suferinţa, nu era ea de vină
Când vezica biliară nu funţionează bine trebuie scoasă. O comparaţie cu maşina: când bateria şchioapătă, e necesar să o înlocuieşti. Dar după scoaterea vezicii biliare, pacientul are...
Serviciul de email marketing furnizat de