x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Medaliat international, de sapte decenii in slujba invatamantului, omagiat la implinirea a 90 de ani

Medaliat international, de sapte decenii in slujba invatamantului, omagiat la implinirea a 90 de ani

de Cristinel C. Popa    |    04 Feb 2016   •   22:03
Medaliat international, de sapte decenii in slujba invatamantului, omagiat la implinirea a 90 de ani

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara ”Ion Ionescu de la Brad” din Iasi il omagiaza pe prof. univ. dr. h.c. Constantin Vasilica, unul dintre prestigiosii dascali ai institutiei.

Profesorul, care prin intreaga sa activitate, a contribuit la dezvoltarea invatamantului superior agronomic romanesc, implineste 90 ani de viata si 66 ani de activitate universitara.

Respectatul dascal iesean este membru al Grupului International de Cercetare a Fertilitatii Solului din cadrul Societatii Internationale de Stiinta Solului (IOSDV), membru Corespondent al Societatii Stiintifice de Fitotehnie din Germania si membru al Grupului International „Norleg“ de Cercetare a Leguminoaselor pentru boabe din Norwich, Anglia.

In anul 1995, a primit Medalia Gisevius conferita de Universitatea ”Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea stiintifica in domeniul fitotehniei. Prof. univ. dr. Dr. H.c. Constantin Vasilica s-a nascut la 5 februarie 1926 in comuna Tudora, judetul Botosani. Facultatea de Agronomie a Universitatii Agronomice „Ion Ionescu de la Brad” a absolvit-o in 1951.

A parcurs toate treptele invatamantului universitar, de la preparator pana la profesor titular, in cadrul Facultatii de Agronomie din Iasi. La 1 ctombrie 1996 a iesit la pensie, continuandu-si insa activitatea in universitate ca profesor consultant si conducator de doctorat. Profesorul Vasilica a realizat peste 132 de lucrari stiintifice, printre care trei volume de „Prelegeri de fitotehnie“, cartea „Fitotehnie“, scrisa in colaborare si aparuta in trei editii la Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti, „Tehnologia cultivarii inului pentru fibre“, „90 de ani de invatamant agronomic universitar in Moldova“, “Istoria Invatamantului Universitar Agronomic din Iasi 1912 - 2012” si multe alte lucrari.

Este membru de Onoare al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice din Romania, vicepresedinte al Filialei Moldova al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si, cum am mai spus, membru al Grupului International de Cercetare a Fertilitatii Solului din cadrul Societatii Internationale de Stiinta Solului (IOSDV), membru Corespondent al Societatii Stiintifice de Fitotehnie din Germania, membru fondator si vicepresedinte (1990-1996) in Consiliul Societatii Inginerilor Agronomi din Romania (SIAR), membru fondator si vicepresedinte al Societatii Stiintifice „Haralamb Vasiliu“ din Iasi si membru al Grupului International „Norleg“ de Cercetare a Leguminoaselor pentru boabe - din Norwich – Anglia.

La aproape sase ani de la schimbarea din decembrie 1989 a primit Medalia Gisevius conferita de Universitatea ”Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea stiintifica in domeniul fitotehniei si dezvoltarea colaborarii stiintifice dintre Universitatea Giessen si USAMV Iasi, dupa ce in 1982 a fost distins cu Medalia de argint ”375 de ani” a aceleiasi universitati. Inca o recunoastere a muncii sale de peste 50 de ani, pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Bucuresti.

 

×