x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tentatii - Dantela, vesnica ispita a timpurilor

Tentatii - Dantela, vesnica ispita a timpurilor

de Roxana Roseti    |    28 Mai 2006   •   00:00
Tentatii - Dantela, vesnica ispita a timpurilor

Apreciata de femei, si nu numai, dantela a devenit favorita tinutelor casual. Cel putin asa spun designerii.

O fraza deseori intalnita la reprezentantii sexului tare: "Ma incita daca vad un combinezon din dantela." Dantela a fost inventata pentru a satisface o moda in miscare rapida. Interesul constant in realizarea unor obiecte vestimentare mult mai atractive este responsabil de crearea piese- lor fine pe care astazi le intalnim intr-o forma evoluata. Diferenta dintre dantela si broderie ar fi realizarea unor ornamente la o tesatura deja realizata.

CU CIOCANELE. Arta fabricarii dantelei a aparut cu mult timp in urma. Desi nu se cunoaste cu certitudine cand si unde a aparut aceasta arta, Italia este considerata locul ei de nastere. Concurenta dintre manufacturile italiene si cele din Flandra sau Franta a determinat evolutia tehnica si stilistica a dantelariei. In Suedia, primele aricolele despre dantela sunt legate de numele St. Brigita din Vodsten, care le-a invatat pe calugarite aceasta arta. Asa-numita "dantela cu ciocanele", a carei origine este disputata intre Italia si Flandra, cunoaste o mare dezvoltare in Franta lui Ludovic al XIV-lea, cand se dezvolta manufacturile de lux. In secolul al XVIII-lea, la Bruxelles apar piese mixte si cele numite aplicatii, combinatii ale celor doua tehnici de lucru, cu ac si ciocanele.

ALTFEL DE IMPLETITURI. Dantela a prins in mrejele ei pana si istoria. Circula povesti destul de ambigue despre senzualul accesoriu al nebuniilor femeiesti. Una dintre ele spune ca, acum aproximativ 200 de ani, un barbat pe nume Heathcote a inventat o masina pentru fabricarea dantelei si, in cativa ani, a realizat dantela de buna calitate, mult mai rapid si mult mai ieftin. Si, din aceasta cauza, industria realizatorilor de dantela manual a inceput sa se prabuseasca. Nu putem vorbi despre dantela fara a aminti si binecunoscutul macrameu. Cuvantul provine din limba turca de la "makrama" - servetel sau prosop. In fond, este vorba despre dantela realizata mai grosolan, franjuri realizate prin impletirea firului in modele geometrice. Macrameul a fost foarte apreciat in Genova, unde, in secolul al XIX-lea, servetelele si prosoapele decorate cu diferite modele erau foarte populare. In jurul anilor 1960 macrameul revine in moda, ca o arta mestesugareasca creativa. Grosolana sau de lux, "minora" arta a dantelariei a dominat moda vestimentara timp de secole. Si inca domina.

Evolutie - Pretentioasa nebunie


Fabricantii de dantela din Venetia, Genova si Milano au ramas faimosi pentru arta lor. Inca inainte de sfarsitul secolului al XV-lea, fabricantii de dantela din Venetia au devenit celebri pentru modelele lor geometrice complicate, care gradat au fost imbunatatite prin modele ce reprezentau diferite animale sau figuri umane. In timp, fabricantii s-au perfectionat si au inceput sa realizeze modele in diferite culori si chiar modele din aur sau argint combinate cu dantela. In jurul secolului al XVII-lea nu exista vesmant de om bogat fara dantela. Si nebunia a inceput: cravate, gulere, manusi, partea de sus a pantofilor, decoratii pentru trasuri, paturi, tronuri, mobila si altare, toate avand ca accesoriu atragatoarea dantela.

Secret - Sutiene pentru Majestate


Victoria’s Secret este cea mai renumita companie care se ocupa de fabricarea lenjeriei. Se pare ca Regina Victoria a Marii Britanii a inventat sutienele de dantela elastice. De ce? Din mare iubire pentru Printul Albert si pentru a-si pastra senzualitatea. Inspirata de pasionalul hobby al Majestatii Sale, firma Victoria’s Secret a combinat finetea regala cu comercialul. Si astfel a reusit sa se lanseze ca brand de succes prin anii ’70, folosind o metoda neortodoxa: un singur magazin ascuns pe una din strazile din centrul metropolei San Francisco, afisand imaginea unei case de placeri. Astfel, femei care defilau doar in dessous-uri, in spatele unor geamuri asezonate cu draperii din catifea rosie au ridicat Victoria’s Secret la rangul de cea mai luxoasa firma de lenjerie de pe planeta.

Rapizi - Rusii s-au "dantelarit" mai repede


Istoria dantelei a inceput in Romania in jurul secolului al XIV-lea. Rusii s-au miscat mai bine: inca din secolul al XIII-lea, cand dantela era mult mai simpla si era caracterizata ca dantela plata. In secolul al XVI-lea, in Rusia au inceput sa fie cunoscute multe tipuri de modele, iar in secolul al XVII-lea apare o multime de descrieri ale tipurilor de dantela: "cub", "arbori", "creste", "curcubeu" si multe altele.

Preocupari - Istoria si-a dat un aport important


In Scotia, arta fabricarii dantelei a inflorit sub Maria Stuart, de altfel foarte priceputa la realizarea placutului accesoriu. In Germania, prima carte pentru fabricantii de dantela a fost publicata de Iogann Shartsensberger la Augsburg in anul 1534. In Franta, dantela a fost introdusa de Caterina de Medici.

Profil - Comoara divina de la Aubade


Exista o casa traditionala franceza de lenjerie consacrata, mai ales datorita dantelei deosebit de fine. Aubade se numeste, iar noua sa colectie a fost denumita "Tr...sor Divin". Putin in urma acestei firme se afla Chantelle, o alta casa franceza de moda cu renume din Franta.

Monopol - Fineturi matasoase


Alaturi de dantela, matasea joaca un rol important. Legenda spune ca matasea a fost descoperita cu aproximatie in anul 2640 i.Hr. de imparateasa Chinei, Hsi Ling Shi, care manifesta o curiozitate deosebita pentru viermii de matase. Imparateasa a invatat sa desfaca firul de matase de pe cocon si sa faca material din el. In afara legendei, in China s-a dezvoltat pentru prima oara industria matasurilor, si aceasta tara detine in continuare monopolul.

Indicatii - Comoditate, material, culoare


Designerii specifica faptul ca, pentru a se simti cat mai feminina si sigura pe sine, orice femeie ar trebui sa aiba macar un set de lenjerie intima de lux, neaparat din dantela. Tot ei subliniaza ca, atunci cand se alege lenjeria, se iau in calcul: comoditatea, materialul (daca nu dantela, macar satinul) si culoarea.

Recomandare - Stil traditional pentru mirese mici


Rochiile de mireasa sunt impartite in categorii si in functie de "stilul" lor. Specialistii spun ca miresele mici de statura sunt avantajate de croielile in stil traditional. Pentru rochiile traditionale se foloseste din belsug dantela.
×
Subiecte în articol: tentaţii artă