x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Executivul a hotărât o masă caldă pentru elevii din 50 de unităţi şcolare în anul şcolar în curs

Executivul a hotărât o masă caldă pentru elevii din 50 de unităţi şcolare în anul şcolar în curs

07 Dec 2017   •   10:14
Executivul a hotărât o masă caldă pentru elevii din 50 de unităţi şcolare în anul şcolar în curs

Guvernul a aprobat, miercuri, lista celor 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul şcolar 2017-2018, Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi, precum şi fondurile necesare finanţării programului. 

"Este vorba de peste 30 de milioane de lei, suma destinată întregului an şcolar 2017-2018, finanţare asigurată de la bugetul de stat, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate azi", se arată într-un comunicat al Executivului remis AGERPRES. 

Potrivit sursei citate, prima etapă a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi s-a aplicat în anul şcolar 2016-2017 şi a implicat tot 50 de unităţi şcolare. 

"Cele 50 de şcoli în care se va derula etapa a doua în anul şcolar 2017-2018 au fost selectate astfel încât fiecare judeţ să aibă cel puţin o unitate de învăţământ inclusă în proiect şi, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a ţinut cont de infrastructura necesară servirii mesei în şcoală (dacă există sau nu cantină, dacă există sau nu sală pentru prepararea sau pentru servirea mesei, dacă există sau nu spaţiu pentru depozitare)", se spune în comunicat. 

Conform comunicatului, masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor şi preşcolarilor care participă la activităţile didactice, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Autorităţile locale au posibilitatea să suplimenteze finanţarea din venituri proprii. De asemenea, autorităţile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în şcoli sau grădiniţe, în condiţiile asigurării finanţării din venituri proprii. 

Produsele alimentare distribuite elevilor şi preşcolarilor vor respecta cerinţele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcţiile judeţene de sănătate publică, respectiv cea a municipiului Bucureşti vor verifica respectarea normelor şi condiţiilor igienico-sanitare şi a alimentaţiei sănătoase în distribuţia alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinţilor, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare şi masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situaţiei elevilor şi preşcolarilor, se precizează în comunicat. 

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a pachetelor alimentare sau mesei calde se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă adoptată miercuri, Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin hotărâre a Guvernului, se mai arată în comunicat. 

×