x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorităţile din Beijing închid sute de fabrici după emiterea codului roşu de poluare

Autorităţile din Beijing închid sute de fabrici după emiterea codului roşu de poluare

17 Dec 2016   •   13:35
Autorităţile din Beijing închid sute de fabrici după emiterea codului roşu de poluare

Autorităţile din Beijing au dat dispoziţie, sâmbătă, unui număr de 1.200 de fabrici din jurul capitalei chineze, printre care şi o rafinărie de petrol a gigantului Sinopec, să-şi întrerupă activitatea sau să-şi reducă producţia, după ce vineri a fost emisă cea mai mare gravă alertă de poluare posibilă, relatează Reuters. 

Vineri, organismul chinez care supraveghează gradul de poluare a emis un avertisment valabil cinci zile privind valul de smog toxic care se răspândeşte spre nordul Chinei, dispunând închiderea unor fabrici, limitând traficul auto şi activitatea în construcţii şi recomandându-le locuitorilor să rămână în locuinţe. 

Alerta roşie este emisă atunci când Indexul privind calitatea aerului, care măsoară poluanţii din aer, este prognozat că va depăşi 200 pentru mai mult de patru zile la rând, 300 pentru mai mult de două zile sau 500 pentru cel puţin 24 de ore. 

Centrul de monitorizare a mediului din municipalitatea Beijing a înregistrat un nivel de 297 a calităţii aerului sâmbătă în jurul prânzului, după ce capitala a început să fie acoperită de valul de ceaţă toxică, în condiţiile în care nivelul anterior înregistrat era de circa 120. Nivelurile de 301 până la 500 sunt periculoase pentru sănătate. Traficul pe străzile oraşului era sâmbătă neobişnuit de scăzut, în condiţiile în care mulţi dintre cei 22 de milioane de locuitori au respectat restricţiile privind utilizarea automobilelor şi au rămas acasă pentru a evita valul de ceaţă toxică. 



În condiţiile în care Crăciunul este la doar câteva zile distanţă, alţii au recurs la umor negru pentru a face faţă ultimului val de poluare. Un locuitor din capitală a postat pe WeChat, platformă chineză de mesagerie pe mobil, un desen în care Moş Crăciun apare aproape complet pierdut în smog, cu mesajul: "Nu găsesc China". 

Autorităţile municipale din Beijing au anunţat într-un comunicat că rafinăria Yanshan a Sinopec, cu o producţie de 10 milioane de petrol pe an, o oţelărie a grupului Shougang şi o fabrică a Cofco care produce tăiţei şi biscuiţi se află printre cele 500 de unităţi care au primit ordin să reducă producţia. 

În comunicat sunt menţionate şi nu mai puţin de 700 de unităţi care au primit ordin să întrerupă total producţia. 



Organismul naţional de monitorizare a mediului a anunţat că va trimite echipe de inspectori pentru a verifica dacă uzinele respectă dispoziţiile primite. Sistemul de alertare pe culori a fost adoptat de China în cadrul strategiei sale de combatere a poluării. Nu mai puţin de 40 de oraşe au emis astfel de alerte de poluare, dintre care 22 roşii, printre care principalul oraş producător de oţel, Tangshan, din provincia Hebei, şi Jinan, din provincia Shandong, bogată în resurse de cărbuni. 

În Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, indicele de calitate a aerului a fost de 500, motiv pentru care oţelăriile au primit ordin să-şi reducă activitatea.

×