x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia: Şase atentate dejucate în ultimii doi ani

Belgia: Şase atentate dejucate în ultimii doi ani

27 Dec 2016   •   21:30
Belgia: Şase atentate dejucate în ultimii doi ani

Poliţiştii belgieni au dejucat şase atentate teroriste în ultimii doi ani, a indicat marţi directorul poliţiei judiciare belgiene, Eric Jacobs, într-un interviu acordat cotidianului La Derniere Heure, scrie AFP. 

"Pot să vă anunţ că, în cooperare cu Organul de Coordonare pentru Analiza Ameninţărilor (Ocam), în doi ani, mai precis din noiembrie 2014, am reuşit să dejucăm nu mai puţin de şase atentate", a declarat Jacobs. 

La 15 ianuarie 2015, poliţia belgiană a dezarticulat o celulă teroristă la Verviers (estul Belgiei), considerată modelul comandourilor jihadiste care au comis atentatele de la Paris de la 13 noiembrie 2015. 

Dar la 22 martie 2016, în ciuda arestării la Bruxelles a singurului supravieţuitor al atentatelor de la Paris, Salah Abdelslam, jihadiştii organizaţiei Statul Islamic comiteau un dublu atac pe aeroport şi în metroul din capitala belgiană, ucigând 32 de oameni. 

De atunci, serviciile de securitate şi serviciile de informaţii belgiene se confruntă cu un volum de muncă impresionat, a spus Jacobs. 

"De confruntăm de atunci cu un flux informaţional important. Vin mult mai multe semnale decât înainte. Primim până la 600 de informări pe zi", a explicat directorul poliţiei judiciare. 

"Multe informaţii nu sunt pertinente, dar dacă ni se spune că o anumită maşină este suspectă şi dacă nu verificăm şi are loc un atentat a doua zi, ni se va spună că am ştiut şi nu am făcut nimic", a mai spus oficialul. 

La Bruxelles, autorităţile se află încă în alertă teroristă de gradul 3 (ameninţare posibilă şi verosimilă) pe o scară de la 1 la 4 şi va rămâne la acest nivel şi în timpul sărbătorilor de iarnă. 

"45% din efectivele întregii poliţii judiciare federale de la Bruxelles sunt mobilizate pentru anchetarea unor dosare legate de terorism", a mai explicat Jacobs, care a mai spus că ar trebui crescut efectivul poliţiştilor belgieni. 

"Am numărat peste 200 de naţionalităţi în capitală. Şi nu este doar Daesh (acronimul în arabă al grupării Statul Islamic). Mai sunt şi alte mişcări radicale", a precizat şeful poliţiei judiciare belgiene. AGERPRES

×