x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cetățenii din EAU, luați drept teroriști din cauza costumelor tradiționale

Cetățenii din EAU, luați drept teroriști din cauza costumelor tradiționale

de Şerban Mihăilă    |    05 Iul 2016   •   15:53
Cetățenii din EAU, luați drept teroriști din cauza costumelor tradiționale
Sursa foto: sasacvetkovic33/Getty Images/iStockphoto

Psihoza “teroristului de lângă noi” lovește tot mai des în Statele Unite, unde cetățenii cu simț civic și spirit de observație înroșesc numărul de urgență, ori de câte ori au impresia că identifică suspecți pe cale să arunce în aer obiective din apropiere. Apelurile la 911 au devenit un calvar pentru polițiști și agenții FBI, derutați de o avalanșă de sesizări fanteziste.

Prejudecățile față de musulmani au culminat în holul unui hotel din Avon, statul Ohio, unde un om de afaceri din Emiratele Arabe Unite (EAU), aflat în SUA la tratament, a fost trântit la pământ și încătușat doar pentru că era îmbrăcat în costum tradițional și vorbea la telefon în arabă. Potrivit postului de televiziune “WEWS NewsChannel5”, citat de “Bloomberg”, sora unei recepționere din hotelul în care s-a petrecut incidentul a sunat la 911 și a raportat poliției prezența unui militant al rețelei teroriste Stat Islamic (SI), “acoperit din cap până-n picioare”. Fotografii cu bărbatul de 41 de ani imobilizat de forțele speciale au fost publicate de un ziar din Emiratele Arabe Unite. După ce a realizat gafa făcută, poliția l-a eliberat pe acesta. Bărbatul, care a leșinat în timpul arestării și a avut nevoie de îngrijire medicală, și-a angajat imediat un avocat, dând în judecată autoritățile locale pentru că a fost umilit și nu a primit scuze nici din partea poliției, nici a hotelului. Scuzele primarului și ale șefului poliției locale aveau să vină tardiv, sâmbăta trecută, la trei zile după incident.

Americanii, trași de urechi

Ministerul de Externe din Abu Dhabi a luat foc și l-a chemat pentru explicații pe ambasadorul adjunct al SUA în EAU, Ehan Goldrich. Oficialitățile din Emirate au protestat față de “tratamentul abuziv al poliției din Orlando în cazul unui cetățean din EAU” și au deplâns filmarea arestării, pe care au calificat-o drept “defăimătoare”. De cealaltă parte, Goldrich a prezentat scuze pentru incident și a cerut clarificări din partea autorităților din Ohio. Între timp, EAU le-au cerut propriilor cetățeni să renunțe la costumele lor tradiționale, atunci când călătoresc în străinătate, pentru a evita situații similare celei din Ohio. Fără robe albe, basmale sau văluri în locuri publice din străinătate este mai sigur, precizează un comunicat al MAE din EAU.

Hărțuirea musulmanilor din SUA s-a intensificat, după ce candidatul republican la Casa Albă, Donald Trump, a cerut o interdicție pentru imigranții arabi pe teritoriul american. Aversiunea față de musulmani a fost întreținută de atentatele sângeroase comise de SI în ultimul an.

Cazurile în care americanii au pus autoritățile pe piste false, raportând eronat prezența unor presupuși teroriști musulmani, sunt din ce în ce mai frecvente. Multe dintre denunțuri sunt făcute pe aeroporturi sau în avioane. Recent, un profesor italian care călătorea și rezolva ecuații matematice a fost confundat cu un terorist. Într-un alt incident, un student din California a fost dat jos din avion, după ce a menționat rețeaua SI, într-o convorbire telefonică.

×