x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine izolează pe cine? SUA, blocate de Iran

Cine izolează pe cine? SUA, blocate de Iran

de Şerban Mihăilă    |    22 Sep 2020   •   08:06
Cine izolează pe cine? SUA, blocate de Iran

Într-un interval de numai două zile, SUA au rămas aproape singure împotriva tuturor, după ce au decis să activeze o clauză dintr-un tratat internațional din care s-au retras deja de doi ani. De data aceasta, diplomația americană a reușit să-și pună în cap, în același timp, aliați importanți precum Marea Britanie, Germania, Franța și întregul bloc comunitar european, care resping la unison o nouă inițiativă a administrației de la Washington contra Iranului, alături de Rusia și China, inamici tradiționali ai Casei Albe.

Statele Unite au proclamat unilateral, la sfârșitul săptămânii trecute, că sancțiunile Națiunilor Unite contra iranienilor sunt din nou în vigoare, prin activarea așa-zisului mecanism „snapback”, prevăzut de acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 de China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania, prin care Teheranul se angajează să-și limiteze activităţile atomice, timp de un deceniu, în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Acordul este întărit și de o Rezoluție a ONU. În mai 2018, președintele Donald Trump a decis însă retragerea unilaterală a SUA din acest acord, semnat de predecesorul său, Barack Obama, caracterizându-l drept cel mai dezastruos tratat încheiat vreodată de țara sa, deoarece nu a abordat nici problema programului iranian de rachete balistice și nici pe cea a sprijinului acordat de regimul de la Teheran grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu. De altfel, etichetând Iranul drept „cel mai mare stat-sponsor al terorismului și antisemitismului la nivel global”, comunicatul Departamentului de Stat, semnat de șeful diplomației americane Mike Pompeo și dat publicității în noaptea de sâmbătă spre duminică, „salută revenirea la aproape toate sancțiunile ONU contra Republicii Islamice Iran ridicate anterior” și anunță că SUA au activat mecanismul „snapback”, care face posibil acest lucru. Mai mult, administrația Trump a amenințat să pedepsească orice stat sau entitate care va încălca sancțiunile menite să izoleze economic regimul iranian.

 

Scut în jurul Iranului

 

Comunicatul semnat de Pompeo a stârnit însă o puternică reacție de ostilitate la adresa administrației americane, riscând să mărească izolarea diplomatică a SUA, după o serie de decizii extrem de contestate, luate în ultimele luni de Trump pe plan internațional. Miniştrii de Externe ai Franţei, Marii Britanii şi Germaniei, precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, au respins imediat, duminică, dreptul SUA de a declanșa mecanismul de reimpunere a sancţiunilor ONU contra Iranului. Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au precizat că Washingtonul s-a retras deja din tratat şi, din acest motiv, nu mai are niciun drept să activeze clauza pentru reimpunerea sancțiunilor. „Orice decizie sau acţiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (...) nu va putea să aibă vreun efect juridic”, se precizează clar în comunicat. La rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, a declarat că va face tot ce stă în puterea lui pentru a menţine acest acord. Cum era de așteptat, Rusia și China, membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, nu au ratat, la rândul lor, ocazia de a denunța decizia americană, precizând că aceasta nu poate avea „niciun efect legal”.

 

Hegemonie contestată

 

„Putem spune că «presiunea maximă» exercitată de America asupra Iranului s-a transformat într-o izolare maximă a Americii, din perspectivă politică și legală”, a jubilat, la rândul său, președintele iranian, Hassan Rouhani, citat de AFP, după ce a auzit reacțiile internaționale la anunțul SUA. Rouhani a mulțumit apoi membrilor Consiliului de Securitate al ONU, care „s-au ridicat contra solicitării ilegale a Americii”. SUA mai înregistraseră o înfrângere răsunătoare la ONU, la jumătatea lui august, când au încercat să extindă embargoul asupra armelor convenționale pentru Iran. Foarte probabil, regimul de la Teheran se pregătește să exploateze acum momentul și să submineze rolul SUA în Orientul Mijlociu, acolo unde interesele americane sunt atacate în permanență de Rusia, Turcia sau China. „Asistăm la un moment unic în istorie, iar Iranul crede că este vorba despre sfârșitul simbolic al hegemoniei americane, marcând încheierea rolului SUA în regiune, după 30 de ani de la începerea conflictului din Golf”, notează, de altfel, și publicația „The Jerusalem Post”, analizând votul negativ primit de americani. Deocamdată, încercarea lui Trump de a izola și mai mult Teheranul, din punct de vedere economic, s-a transformat într-o izolare diplomatică neașteptată a SUA.  

 

Mesajul Rusiei și al altor state a devenit clar: era hegemoniei globale americane este gata și trăim acum într-o lume multipolară!”

„The Jerusalem Post”

×