În mijlocul părţii de sud a Oceanului Atlantic există o zonă aproape lipsită de viaţă. Potrivit Wired.com, acolo nu trăiesc vieţuitoare aproape deloc, nici pe uscat, nici în adâncuri. Totuşi, oamenii de ştiinţă au scos la iveală mostre de ADN antic de la 5.000 de metri adâncime.
Conform cercetătorilor, acest ADN provine de la organisme unicelulare care au trăit cu aproximativ 32.500 de ani în urmă. În 2013, a fost pentru prima dată când oamenii de știință au laut mostre din această zonă a planetei.
Tot atunci, experţii au luat probe de ADN vechi de 11.400 de ani şi de pe fundul Mării Negre.
Aici, mostrele au fost prelevate de la numai 980 de metri adancime, fiind identificate 2.700 de specii de organisme: alge verzi, fungi si dinoflagellates.
Printre aceestea, foarte interesanta este o alga de acum 9.300 de ani. Pana acum nu existau fosile ale unor alge mai vechi de 2.500 de ani, explica Marco Collen, de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts, autor al studiului despre ADN-ul din Marea Neagra.
Specialistii spun ca adancurile reprezinta cel mai vast mediu in care s-au pastrat mostre de ADN foarte vechi.
Ele sunt o fereastra spre trecutul planetei, prin care se poate studia biodiversitatea, explica Pedro Martinez Arbizu, specialist in domeniu la un institut german din orasul Wilhelmshaven.
Organismele unicelulare descoperite în Oceanul Atlantic fac parte din doua grupuri, numite radiolarians şi foraminifera. Analiza ADN-ului a identificat 169 de specii foraminifera si 21 de specii radiolarians, dintre care multe necunoscute pana acum.
Alte articole interesante
■ "MĂCEL şi mare tulburare la popoarele ortodoxe. IADUL este gata!" PROFEŢIA unui cuvios, făcută de Paște, în 1503
■ O nouă descoperire CONTRAZICE orice practică medicală de urgenţă! Ce se întâmplă în CREIER în momentele dinaintea morţii
■ IMAGINI ÎN PREMIERĂ, surprinse în adâncurile Golfului Mexic. Ce au filmat angajaţii unei platforme petroliere (VIDEO)