x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan forţează mâna UE pentru vize

Erdogan forţează mâna UE pentru vize

de Dan Radu    |    09 Aug 2016   •   13:00
Erdogan forţează mâna UE pentru vize
Sursa foto: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT/EPA

Acordul Turciei cu UE privind imigranţii nu va mai fi respectat, dacă Europa nu va elimina vizele de călătorie pentru cetăţenii turci, a declarat preşedintele Recep Erdogan pentru ziarul Le Monde.

În interviul pentru publicaţia franceză, preşedintele Turciei a acuzat UE de lipsă de seriozitate în relaţiile cu ţara sa, plângându-se şi de reacţiile Europei faţă de lovitura de stat eşuată de la Ankara. „Uniunea Europeană nu se comportă într-o manieră sinceră cu Turcia”, a spus Erdogan, care a subliniat că ridicarea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii turci care călătoresc în UE ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 1 iunie.

„Dacă cererile noastre nu sunt satisfăcute, atunci readmisiile nu vor mai fi posibile”, a precizat şeful statului turc. Acordul UE cu Turcia prevede ca imigranţii fără documente care intră în spaţiul comunitar să fie trimişi în Turcia, această ţară urmând să trimită în UE câte un imigrant cu acte în regulă pentru fiecare imigrant neidentificat primit. În schimb, Turcia primeşte un ajutor în bani, iar cetăţenilor turci li se elimină vizele de intrare în UE.

Însă ultima parte a acordului a fost amânată de UE, care acuză faptul că legislaţia antiterorism din această ţară este deficitară. UE a mai reclamat şi încălcări ale drepturilor omului, după represariile luate de Guvernul turc în urma tentativei eşuate de puci. Ieri, la Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că, dacă pedeapsa cu moartea va fi reintrodusă în Turcia, nu se va mai pune problema integrării Turciei în UE. Anunţul a venit după ce Erdogan, vorbind la un miting de susţinere care a scos în stradă milioane de turci, a promis că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea, dacă poporul susţine această măsură.

 

„Suveranitatea e a poporului, iar dacă poporul vrea pedeapsa cu moartea, partidele politice se vor supune. Declar în avans că sunt de acord”, Recep Erdogan, preşedintele Turciei

Guvernul turc a comunicat că peste cinci milioane de turci au ieşit în stradă pentru a asculta discursul lui Erdogan, fie în Istanbul, fie la difuzoare, în provinciile ţării

×