x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiile din Israel s-au propagat în Cisiordania. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Incendiile din Israel s-au propagat în Cisiordania. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

26 Noi 2016   •   11:30
Incendiile din Israel s-au propagat în Cisiordania. Zeci de mii de persoane au fost evacuate

Incendiile foarte puternice care au provocat pagube importante în Israel s-au propagat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în coloniile din Cisiordania ocupată, una dintre acestea fiind evacuate, relatează AFP. 

O parte din teritoriul israelian se confruntă de cinci zile cu zeci de incendii de vegetaţie, favorizate de seceta extremă şi de rafalele puternice de vânt. O mie de locuitori din colonia Halamish din apropiere de Ramallah au trebuit să trebuit să fie evacuaţi şi 45 de case din această aşezare au fost distruse sau avariate de flăcări, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. De asemenea, au izbucnit incendii în apropiere de coloniile Dolev, Alfei Menashe şi Karnei Shomron, situate tot în Cisiordania, dar locuitorii din aceste aşezări nu au fost evacuaţi. 

Avioane israeliene şi străine - din Turcia, Grecia, Croaţia, Rusia, Franţa, Canada, Spania şi Azerbaidjan - au continuat sâmbătă să deverseze tone de apă în diferitele locuri afectate de incendii, în special la Nataf, un sat israelian din apropiere de Ierusalim. Un super-tanker american capabil să transporte 70 de tone de apă a ajuns vineri seară în Israel şi ar urma să intre în acţiune sâmbătă. 

Poliţia a anunţat arestarea a 14 persoane suspectate că ar fi la originea acestor incendii, fără a le preciza însă identitatea. Autorităţile israeliene au suspiciuni că o parte din aceste incendii au fost declanşate deliberat şi că ar putea avea legătură cu conflictul israeliano-palestinian. 

Totuşi, palestinienii au venit şi ei în ajutorul israelienilor în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, trimiţând 41 de pompieri şi opt camioane pentru combaterea incendiilor, în special la Haifa. Al treilea oraş din Israel, Haifa a fost joi teatrul evacuărilor masive a zeci de mii de persoane care au fugit din calea zidurilor de flăcări înalte de câţiva metri. 

Până în prezent nu a fost întocmit un bilanţ global al pagubelor materiale sau de mediu şi nu s-au raportat morţi sau răniţi, scrie Agerpres.

Citeşte şi:

INCENDIUL DEVASTATOR din Israel contină să se extindă; 80.000 de oameni, evacuați

VIDEO - Sute de persoane evacuate în Israel din cauza unui INCENDIU DEVASTATOR

×
Subiecte în articol: incendiu israel incendii