x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Jihadiştii din Irak alungă creştinii şi le confiscă locuinţele

Jihadiştii din Irak alungă creştinii şi le confiscă locuinţele

19 Iul 2014   •   08:59
Jihadiştii din Irak alungă creştinii şi le confiscă locuinţele

Creştinii din oraşul irakian Mosul, controlat de jihadiştii Statului Islamic au fugit ieri în masă după un ultimatum al acestui grup ultraradical care le-a dat câteva ore pentru a pleca de acolo, potrivit patriarhului caldeean şi unor martori. 

'Familiile creştine se îndreaptă spre Dohuk şi Erbil' în regiunea autonomă Kurdistanul irakian, a declarat pentru AFP Louis Sako, deplângând faptul că 'pentru prima dată în istoria Irakului, Mosul este golit de creştinii săi'. 

Potrivit martorilor, mesaje transmise prin difuzoarele mai multor moschei au cerut creştinilor să părăsească oraşul până sâmbătă. 

Într-o declaraţie atribuită EI, jihadiştii au avertizat deja săptămâna trecută minoritatea creştină din Mosul, al doilea oraş al ţării, cu aproape 2 milioane de locuitori, înaintea ofensivei insurgenţilor suniţi lansată la 9 iunie. 

'Am fost şocaţi de distribuirea acestui comunicat cerând creştinilor convertirea la islam sau plata unei taxe speciale ori să părăsească implicit oraşul... după care casele lor vor aparţine Statului Islamic', a explicat Louis Sako. 

Printr-o ofensivă rapidă, insurgenţii conduşi de jihadiştii EI au cucerit părţi întregi ale teritoriului din nordul, centrul şi vestul Irakului. 

Înainte de invazia americana din 2003, peste un milion de creştini trăiau în Irak, mai ales la Bagdad. Dar din cauza violenţelor mortale ce zguduie de atunci ţara, ei nu mai sunt în prezent mai mult de 400.000 în toată ţara. 

Mulţi dintre cei care au rămas trăiau înainte de ofensiva jihadistă în provincia Ninive, cu capitala Mosul

Citește și Apocalipsa vine AZI
13 Apocalipse pe care le-am ratat și încă una, care va veni


×