x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden lasă Ucraina în afara NATO

Joe Biden lasă Ucraina în afara NATO

de Şerban Mihăilă    |    16 Iun 2021   •   07:40
Joe Biden lasă Ucraina în afara NATO

Într-o posibilă concesie făcută rușilor chiar înaintea întâlnirii sale de astăzi cu Vladimir Putin, Joe Biden a înșelat așteptările Kievului în privința unui angajament ferm al Casei Albe față de aderarea Ucrainei la NATO. Liderul american a contrazis cu subiect și predicat afirmația președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care pretinsese că responsabilii Alianței Nord-Atlantice au căzut de acord să primească Ucraina în NATO. Mai mult, Biden a refuzat să ofere Kievului un „da” sau „nu” categoric în privința unei eventuale acceptări în blocul militar transatlantic a fostei republici sovietice.

 

Ucraina trebuie să scape de corupție înainte de a putea deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, a avertizat Joe Biden, la Bruxelles, la încheierea reuniunii de luni a NATO. Liderul american, care a răspuns de Ucraina în perioada când ocupa funcția de vicepreședinte al SUA, în timpul președinției lui Barack Obama, pare că stăpânește destul de bine acest subiect, în condițiile în care fiul său, Hunter, a intrat la vremea respectivă în conducerea unei companii private ucrainene de petrol și gaze, fiind ulterior protagonistul unui imens scandal de corupție. Biden a retezat scurt elanul Kievului, cu numai două zile înaintea întrevederii sale de magnitudine planetară cu liderul administrației de la Kremlin, lăsând impresia că o declarație de susținere pentru aderare, pentru care președintele Zelenski a făcut numeroase presiuni în ultimele săptămâni, ar fi sabotat din start summitul ruso-american de la Geneva. În acest context, șeful Casei Albe a refuzat să ofere un răspuns ferm în privința unei eventuale aderări a Ucrainei. „Aceasta depinde de capacitatea lor de a îndeplini criteriile. Ei trebuie să lupte în continuare pentru eliminarea corupției. Ei trebuie să îndeplinească și alte criterii pentru a intra în planul de acțiune (...) Rămâne de văzut”, a afirmat Biden, la Bruxelles, referindu-se la Planul de Acțiune în vederea admiterii de noi membri în cadrul Alianței (MAP), ce definește statutul unei țări candidate pentru intrarea în NATO. Până acum, Ucraina nu a primit undă verde pentru MAP. „Nu depinde numai de mine dacă Ucraina va deveni sau nu parte a NATO. Această hotărâre va depinde de cum va vota întreaga Alianță”, a adăugat Biden, pasând elegant entității colective responsabilitatea unei decizii care ar putea inflama și mai mult relațiile și așa dezastruoase dintre Washington și Moscova. „Între timp, vom face tot ce depinde de noi pentru a plasa Ucraina în postura de a fi capabilă să reziste în continuare agresiunii fizice exercitate de Rusia. Aliații NATO își afirmă sprijinul continuu pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai precizat el, citat de agențiile internaționale de presă. 

 

Zelenski, contrazis de Casa Albă

 

„Liderii NATO au confirmat că Ucraina va deveni membră a Alianței, iar MAP este parte esențială a procesului de accedere. Ucraina merită aprecierea cuvenită pentru rolul său în asigurarea securității euro-atlantice”, scria președintele Volodimir Zelenski pe Twitter, înainte de intervenția lui Biden. La câteva minute după apariția mesajului, șeful diplomației americane, Tony Blinken, a respins însă categoric conținutul acestui „tweet”, atunci când reporterii Reuters l-au întrebat despre o posibilă schimbare de atitudine a SUA în relația cu Ucraina. „Nu s-a schimbat nimic față de momentul 2008!”, a răspuns Blinken. La summitul NATO de la București, din 2008, blocul militar transatlantic evocase o posibilă admitere a Ucrainei în organizație, fără a menționa însă un termen clar pentru aderare. De altfel, Kievul nu a primit nici măcar un plan de acțiune în acest sens. Tot luni, Zelenski declara pentru presa ucraineană că vrea ca Biden să-și exprime angajamentul în sprijinul aderării Ucrainei la NATO, înainte de întâlnirea de astăzi a liderului american cu Putin. „Dacă discutăm despre NATO și MAP, chiar aș dori să obțin de la Biden un răspuns clar, în termeni de «da» sau «nu»”, a adăugat el, forțând o reacție din partea Casei Albe. 

 

Situație încordată

 

Chiar dacă subiectul aderării la NATO a vecinului răsăritean al rușilor a fost eliminat strategic de pe agenda summitului de la Geneva, tema comasării la frontierele Ucrainei a zeci de mii de militari ai Rusiei, cea a amestecului Moscovei în inflamarea și întreținerea conflictului din estul teritoriului ucrainean, precum și anexarea ilegală a Crimeei constituie puncte de maximă tensiune în cadrul întrevederii dintre Biden și Putin. De altfel, invadarea Ucrainei a fost gândită de Kremlin tocmai pentru a ține cât mai departe NATO de frontierele Rusiei, în condițiile în care blocul militar occidental acceptă doar țări fără revendicări teritoriale și, mai mult, potrivit Articolului 5 din Tratatul organizației, aliații consideră un atac asupra unui alt stat membru drept un atac la adresa tuturor, iar o intervenție în forță contra rușilor ar fi practic imposibilă. 

 

Linie roșie

 

De cealaltă parte, Rusia consideră extinderea NATO la granițele sale drept o amenințare directă, care nu poate fi tolerată. Atât Moscova, cât și președintele Putin susțin de mai multă vreme că intrarea Ucrainei în NATO ar constitui încălcarea flagrantă a unei „linii roșii” și dau de înțeles că acest scenariu ar declanșa, foarte probabil, un război regional major. „Extinderea infrastructurii NATO mai aproape de frontierele noastre constituie pentru noi o amenințare directă la adresa securității naționale, iar reacția ar fi extrem de negativă!”, avertiza, de altfel, încă din 2018, Vladimir Putin.

În urmă cu numai o săptămână, Putin declara, într-un interviu acordat postului public de televiziune „Rossia-1”, că, dacă Ucraina ar deveni membră NATO, rachetele Alianței Nord-Atlantice ar putea lovi Moscova „în 7-10 minute”.

×
Subiecte în articol: Joe Biden ucraina nato Vladimir Putin Rusia